Eksperter: På tide at opprioritere rengøringen

Rengøringsassistent Linda Djurhuus er normalt alene om arbejdet, men har under coronapandemien fået daglig hjælp til rengøringen på den specialinstitution, hvor hun arbejder. Ifølge eksperter er det en nødvendig opprioritering af rengøringen - også fremover. Jørgen True

Rengørings betydning for folkesundhed og samfundsøkonomi har længe været undervurderet. Det mener flere eksperter, som mener, at coronakrisen kan give faget et løft.

10. juni 2020

Ord som smittetryk, teststrategi og kontaktpunkter var for mange danskere en by i Rusland før coronakrisen. Men de seneste måneder er vigtigheden af rengøring og god håndhygiejne blevet gentaget igen og igen, og det kan på sigt påvirke rengøringsfaget positivt, mener flere eksperter.

Professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet og tidligere hygiejnisk ansvarlig overlæge på Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos har længe forsøgt at få beslutningstagerne til at tage rengøring mere alvorligt. Nu håber han, at coronapandemien kan hjælpe budskabet på vej.

‟Man skal jo nærmest være døv, hvis man kan sidde det overhørigt: Der skal gøres ordentligt rent, og dem, der gør rent, skal være uddannet til det og have den nødvendige tid. Ellers kan det have alvorlige konsekvenser for folkesundheden,” siger Hans Jørn Kolmos.

Læs også: Ekspert: Rengøring spiller nøglerolle i bekæmpelsen af virus

På tide at prioritere rengøring

Hos Rådet for Bedre Hygiejne oplever man en stigende interesse for hygiejne. Initiativer som Skoletoiletdagen og Hygiejneugen har oplevet øget tilslutning, og formanden for rådet Miki Bojesen håber, at tendensen fortsætter.

‟Rengøring er alt for længe blevet betragtet som et mindre prestigefyldt fag. Men når man kigger på, hvor stor en betydning rengøring har for danskernes sundhed og for den samlede samfundsøkonomi, så bør der være mere prestige i at gøre rent,” siger Miki Bojesen.

Over de seneste år har eksperterne iagttaget, hvordan rengøringen er blevet nedprioriteret på flere offentlige institutioner. Både på sygehusene, hvor rengøringsbudgettet på eksempelvis Odense Universitets Hospital er blevet ti millioner kroner mindre på fem år. Men også på skoler og i daginstitutioner, hvor eksempelvis København sidste år skulle spare 46,8 millioner kroner på rengøringen.

Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk

FOA vil fastholde fokus
Blot et år efter har Københavns Kommune været nødsaget til at rekruttere op mod 300 rengøringsmedarbejdere på grund af coronapandemien. Om den høje rengøringsstandard fortsætter, når coronapandemien har lagt sig, er endnu uvist. Men hos FOA vil man fortsat presse på for, at rengøring ligger højt på politikernes prioriteringsliste. Det oplyser formanden for Kost- og Servicesektoren, Pia Heidi Nielsen.

”Hygiejnisk rengøring er kommet for at blive, og det skal vi have skabt en dialog med kommunerne om. Blandt andet er det vigtigt, at hygiejneindsatsen på institutionsniveau bliver prioriteret højere. Det kunne være ved at ansætte en ansvarlig for den hygiejniske rengøring på hver arbejdsplads,” siger Pia Heidi Nielsen og understreger, at også kompetenceniveauet skal øges.

FOA foreslår blandt andet, at hver institution og skole får tilknyttet en ansvarlig for den hygiejniske rengøring – eksempelvis en husassistent, som i forvejen kender arbejdspladsen og de kliniske retningslinjer.