Kend din ret: Hvad betyder corona-virus for din ferie
Måske er du selv ramt af coronavirus, eller der er udbredt smitte i det land, du skulle holde ferie i. Læs her, hvad coronavirus betyder for din ferie.
Af
Mette Boysen
11. marts 2020
OBS: Indholdet i nedenstående artikel kan have ændret sig, siden artiklen blev publiceret. Se de seneste opdaterede svar her.
Foråret banker på, og med påsken lige om hjørnet er du muligvis en af de danskere, der allerede nu har planlagt en rejse sydpå i den nærmeste fremtid.
Men med konstante meldinger om et stigende antal personer smittede med coronavirus – både i Danmark og i resten af verden – kan det være vanskeligt at finde ud af, hvad man skal gøre, hvis man har planlagt ferie.
Med hjælp fra FOAs chefjurist Ettie Trier Petersen guider Fagbladet FOA dig til, hvordan du er stillet i forhold til ferie i en periode, hvor coronasmitten endnu ikke er under kontrol.
1: Hvis jeg er blevet smittet med coronavirus, og jeg skulle have været på ferie, har jeg så ret til erstatningsferie?
“Hvis du er sygemeldt smittet med coronavirus, når din ferie starter, kan du ikke tage på ferie. Du har ikke pligt til at holde ferie, hvis du er syg. Du vil i den situation have ret til at holde ferie på et andet tidspunkt,” siger Ettie Trier Petersen.Læs også: Kend din ret: Sådan er reglerne, hvis du bliver sendt hjem på grund af corona-virus
2: Hvis jeg er kommet i karantæne af myndighederne, og jeg havde planlagt en ferie, har jeg så ret til erstatningsferie?“Det er en situation, vi ikke har oplevet før. Men karantænen må opfattes som feriehindring, og derfor må man have ret til ferie efterfølgende,” siger Ettie Trier Petersen.
3: Hvis jeg aflyser min rejse til et land, Udenrigsministeriet fraråder rejser til, kan jeg så udskyde min ferie til et andet tidspunkt og gå på arbejde?
“Som udgangspunkt kan hverken du eller arbejdsgiver ændre en allerede fastsat ferie. Det er dog FOAs vurdering, at der vil være tale om forhold, der kan betegnes som force majeure, og derfor bør ferien kunne ændres efter aftale med arbejdsgiver. Du bør orientere din arbejdsgiver om, at du ønsker ferien ændret så tidligt som muligt. Hvis du er i tvivl, så ret henvendelse til din lokale afdeling,” siger Ettie Trier Petersen.
4: Kan min chef bede mig blive hjemme fra ferie, fordi der er brug for min arbejdskraft?
Læs også: Sundhedsminister om coronaberedskab: Vi får brug for alle. Også pensionister og studerende
5: Kan jeg rejse til et af de lande, hvor Udenrigsministeriet opfordrer til ekstra forsigtighed?Se Udenrigsministeriets kort her.
“Ja, det kan du,” siger Ettie Trier Petersen.
Man skal være opmærksom på, at der kan være lande, hvor du kommer i karantæne, hvis du kommer fra Danmark, fordi der også er smitterisiko i Danmark. Som situationen er nu opdateres rejsevejledningerne hele tiden, og dem bør du holde nøje øje med.
"Hvis ikke der går et fly hjem fra din rejsedestination, og du ikke kan møde på arbejde, skal du selv betale for fravær," siger Ettie Trier Petersen.
Udenrigsministeriet anbefaler, at du holder dig orienteret undervejs, og at du henter app’en Rejseklar og tilmelder dig Danskerlisten. Ved at stå på Danskerlisten har Udenrigsministeriet mulighed for at kontakte dig eller sende dig vigtige informationer om, hvordan du bør forholde dig, hvis der opstår en alvorlig krise i det land, du er.
Læs også: Medarbejder og beboere på plejehjem smittet med coronavirus
Det er desuden en god idé at kontakte dit forsikringsselskab for at finde ud af, hvordan du er stillet under en eventuel rejse, eller hvis du må aflyse en tur. Forsikringsselskaberne har grundige orienteringer om coronaforhold på deres hjemmesider.6: Hvad hvis en aflyst ferie betyder, jeg ikke kan nå at bruge al min ferie inden 1. maj – kan det så overføres til næste ferieår?
“Ferie, der på grund af sygdom ikke kan afholdes, vil kunne overføres. Som udgangspunkt vil 5. og 6. ferieuge kunne aftales overført. Er der ferie derudover, bør der også kunne indgås aftale om overførsel,” siger Ettie Trier Petersen.
7: Hvad sker der, hvis jeg rejser til et land, som Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til?
På et pressemøde tirsdag gjorde statsminister Mette Frederiksen (S) klart, at ingen skal rejse til lande i de røde områder. Befinder man sig der, skal man se at komme hjem, og så skal man i karantæne.
En arbejdsgiver kan ikke nægte en medarbejder at rejse på ferie til en given destination, men du skal være opmærksom på, at det kan have store, økonomiske konsekvenser for dig at tage af sted.
“I forhold til din ansættelse kan en rejse til et af de lande betyde, at du kan risikere at miste retten til løn i karantæneperioden, ligesom nogle arbejdsgivere har forbeholdt sig retten til at vurdere, at der er tale om ulovlig udeblivelse. Hvis arbejdsgiveren vurderer, at der er tale om ulovlig udeblivelse, ville arbejdsgiveren kunne skride til bortvisning,” siger Ettie Trier Petersen.
8: Hvad sker der, hvis jeg rejser til et land, som Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til?
I forhold til de lande, der er orange på Udenrigsministeriets kort, sagde Mette Frederiksen tirsdag:“Det betyder, at alle ikke-nødvendige rejser til det område frarådes. Jeg vil gerne understrege, at det råd fra Udenrigsministeriet skal efterfølges. Og alle overvejelser om, hvorvidt man skal tage på studieture, skal slutte nu, for man skal lade være med at gennemføre rejserne,” sagde statsministeren på pressemødet.
Ifølge Udenrigsministeriet er der ikke en fast definition på, hvad en ikke-nødvendig rejser er. Det skal vurderes individuelt. Ifølge Udenrigsministeriet kan en nødvendig rejse for eksempel være et vigtigt familiebesøg.
“Hvis du er i den situation, at der er et vigtigt familiebesøg for eksempel en begravelse af nær slægtning, anbefaler vi i FOA, at du drøfter spørgsmålet med din leder,” siger Ettie Trier Petersen.
Vælger du at rejse af sted på en ikke-nødvendig rejse, gælder samme retningslinjer som ved rejser til lande, som Udenrigsministeriet fraråder rejser til.
Kilde: FOAs chefjurist Ettie Trier Petersen, statsminister Mette Frederiksen (S), Udenrigsministeriet