Sådan skal du honoreres for at arbejde i helligdagene

Du skal både have ekstra penge og frihed, når du arbejder på søgnehelligdage og er ansat på døgnområdet. Colourbox

Er du ansat på døgnområdet, og arbejder du på søgnehelligdage i påsken, har du krav på helligdagstillæg og en ekstra fridag.

15. april 2019

Påsken står for døren. Og mens det for mange danskere er ensbetydende med at puste æg og gå til påskefrokoster, skal mange af FOAs medlemmer på døgnområdet arbejde.

Og så bør du kende reglerne for ekstra betaling og ret til frihed.

Konsulent i FOA Overenskomst Lis Svanberg genopfrisker overenskomsten for jer, der arbejder på døgnområdet.
  1. 1

    Søgnehelligdage

    Søgnehelligdage er helligdage, der ikke falder på en søndag, skærtorsdag og langfredag for eksempel. Ved søgne-helligdage træder helligdagsbetalingen i kraft. Udover at få 50 procent oven i den almindelige løn, skal du have nedskrevet normtimer og have en frihedsperiode på 35 timer på et andet tidspunkt, hvis du arbejder på en søgnehelligdag.

  2. 2

    35 timers frihed på et andet tidspunkt

    En frihedsperiode på mindst 35 timer betyder, at du skal holde fri i 35 timer, før du kan gå på arbejde igen. De 35 timer ligger ikke nødvendigvis i forlængelse af den søgnehelligdag, du har arbejdet på. Det vil altså sige, at hvis du har arbejdet skærtorsdag, behøver de 35 timer ikke ligge på langfredag, men kan ligge på et andet tidspunkt, hvor der ikke er planlagt tjeneste.

  3. 3

    Nyt ekstratillæg

    Ved overenskomstforhandlingerne 2021 blev parterne enige om en ny bestemmelse i arbejdstidsaftalen for det kommunale område, der sikrer dig et ekstra tillæg, hvis du bliver bedt om at møde ind på arbejde i utide.

    I aftalen står, at hvis du bliver kaldt på arbejde med kortere varsel end 14 dage, når du har søgnehelligdagsfri (den 35-timers frihedsperiode), skal du have et tillæg på 450 kroner (31. marts 2000-niveau) hvilket svarer til 655 kroner p.t.

  4. 4

    Husk nedskrivning af normtid

    Der er en del ledere i kommuner og regioner, der glemmer at nedskrive tiden, som de skal. Får du ikke nedskrevet dine timer, mister du den frihed, du ellers havde ret til.

    Du skal derfor sikre dig, at det fremgår af vagtplanen, hvordan arbejdsgiveren agter at håndtere helligdagsfriheden. Hvis arbejdsgiveren har gjort det rigtigt, skal man have nedskrevet sine timer og have en fridag på selve helligdagen eller en anden dag.

  5. 5

    Fuldtid eller deltid?

    Hvor mange timer, du skal have nedskrevet, afhænger af, om du arbejder fuldtid eller deltid. Nedskrivningen beregnes efter, hvor mange timer du arbejder pr. uge.

  6. 6

    Lokalaftaler

    Der kan være indgået en lokalaftale, og derfor er det en god idé at tage kontakt til din tillidsrepræsentant, hvis du er i tvivl, og hvis du skal arbejde i påsken.

  7. 7

    Ansatte uden for døgnområdet

    Ovenstående regler gælder for døgnområdet. Ansatte uden for døgnområdet kan finde deres regler i overenskomsten. Ellers kan de kontakte deres tillidsrepræsentant eller lokale afdeling for at finde ud af, hvad der gælder for dem.

Kilde: Konsulent i FOA Overenskomst, Lis Svanberg

OBS. Artiklen er udgivet første gang i 2019, men reglerne gælder stadig i dag i 2023. Dog med den tilføjelse, at en ny bestemmelse i arbejdstidsaftalen fra OK21 sikrer ansatte et ekstratillæg, hvis de kaldes på arbejde med kort varsel. Se punkt 3.