Sisse vendte systemet ryggen: Kommunen gjorde min stress værre
Sisse Buhl Paakjær blev fyret efter en sygemelding, men sagde nej tak til sygedagpenge. I stedet tegnede hun sig ud af krisen, og i denne uge åbnede en udstilling om hendes sygdomsforløb.
18. februar 2019
Hver måned kunne der trille sygedagpenge ind på Sisse Buhl Paakjærs bankkonto. Men det gør der ikke. Hun har sagt nej tak til at være en del af et offentligt system, som hun føler, gør hende endnu mere syg, og familien har derfor spændt livremmen ind i det inderste hul.
Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret
Sisse Buhl Paakjær lever med andre ord af sin mands løn og forsøger at tegne sig ud af krisen. I dag er der så meget kunst på blokken, at hun har kunnet åbne en udstilling, der fortæller sygdommens historien.Det er mig, der bestemmer
I ni år elskede 34-årige Sisse Buhl Paakjær sit job. Hun var pædagogmedhjælper i børnehaven Mårbjerghus, som er en del af Børnehuset Ellebæk i Holstebro, og hun var sikker på, at hun skulle blive i sit job de næste mange år. Men i 2016 skete der noget. En ny leder blev ansat, og med et ændrede arbejdskulturen sig.
Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’
”Den nye leder var helt uden empati og forståelse, og hans filosofi var, at han var leder og dermed også den, der bestemte. Han lyttede slet ikke til sine ansatte,” fortæller Sisse Buhl Paakjær.Alle tegn på stress
Ifølge Sisse Buhl Paakjær ændrede stemningen sig hurtigt i Børnehuset, og ligesom flere af sine kolleger begyndte hun at få symptomer på stress. Hun havde svært ved at sove om natten, havde hjertebanken, kunne ikke huske og blev irritabel. I forbindelse med en MUS-samtale gennemførte hun en test, som viste, at hun havde alle tegn på stress og udbrændthed.
Læs også: Efter påbud til udskældt børnehus: Nyborg Kommune har kendt til problemer i ni år
”Min leder viste ingen forståelse og blev ved med at presse mig til at forklare præcis, hvad der var galt, men det kunne jeg ikke. Jeg kunne bare mærke, at jeg fik det værre og værre,” fortæller Sisse Buhl Paakjær.Frygtede at møde en skaldet mand
I efteråret 2017 fik Sisse Buhl Paakjær så alvorlige symptomer i form af blandt andet smerter i det ene øre og den ene side af ansigtet, at hun blev sygemeldt, og i starten af 2018 begyndte hun i behandling på Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning. Og hun var ikke alene. I alt fire medarbejdere havde fået arbejdsrelateret stress efter ledelsesskiftet i Børnehuset Ellebæk og var nu i behandling.
”Jeg havde det forfærdeligt, og min værste frygt var at møde min leder på gaden. Jeg turde ikke tage ind til Holstebro af frygt for, at jeg skulle støde ind i en høj, skaldet mand,” fortæller Sisse Buhl Paakjær.
Læs også: Forsker: Flere plejeskandaler i vente efter Kongsgården
I april 2018 blev hun fyret efter 10 år i børnehaven. En beslutning som var både forfærdelig, men også en lettelse.”Det var uundgåeligt, og det var den eneste rigtige løsning. Jeg kunne ikke være der mere, men det var jo også frygteligt, fordi jeg virkelig elskede mit job,” fortæller Sisse Buhl Paakjær.
Fysisk dårligt
Sisse Buhl Paakjær fik ikke lov at blive fritstillet i den seks måneder lange opsigelsesperiode, og hun var derfor sygemeldt.
Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk
Det betød ganske vist, at hun ikke skulle arbejde sammen med sin chef, men omvendt blev hun tvunget til at samarbejde med Holstebro Kommune, fordi hun skulle have sygedagpenge. Det viste sig at være næsten lige så slemt.”Det var fuldstændig ødelæggende for mig. Medarbejderne på jobcenteret var søde, men jeg kunne slet ikke holde det system ud. Jeg græd og rystede, hver gang der kom en mail fra sagsbehandleren. Jeg fik det fysisk dårligt af det pres og den kontrol, jeg følte fra deres side, og jeg var nødt til at have en bisidder med fra FOA, som kunne tage referat af samtalerne. Ellers kunne jeg ikke huske, hvad vi havde talt om,” fortæller Sisse Buhl Paakjær.
Tegning blev vejen frem
Efter seks måneder og mange samtaler med sin mand valgte Sisse Buhl Paakjær at klippe navlestrengen til det offentlige system. Hun sagde nej tak til sygedagpenge og lever nu af sin mands løn, og tegningen blev hendes vej ud af sygdommen.
”Jeg har altid tegnet, og det blev mit frirum og min ilt. Mens jeg var mest syg, kunne jeg slet ikke mærke mig selv, men gennem min kunst har jeg langsomt fundet mig selv igen,” fortæller Sisse Buhl Paakjær, som i denne uge åbnede en udstilling i Straby lidt udenfor Holstebro.
FOA: Tænk dig om
Dorthe Larsen er sektorformand i FOA i Holstebro og deltog i møderne med Holstebro Kommune. Hun opfordrer andre i samme situation til at gøre brug af de faglige konsulenter og lade dem være bisidder under samtalerne med jobcenteret.
”I Sisses tilfælde er jeg sikker på, at det var det rigtige at sige nej tak til sygedagpenge, fordi systemet var med til at gøre hende mere syg. Men man skal tænke sig rigtigt godt om. Hvis man først har sagt nej til sygedagpenge, kan man ikke komme tilbage efter nogle måneder og genoptage forløbet, med mindre man er raskmeldt og kan varetage et nyt job,” siger Dorthe Larsen.
Fagbladet FOA har været i kontakt med den tidligere leder af Børnehuset Ellebæk, men han ønsker ikke at kommentere Sisse Buhl Paakjærs sag. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Susanne Ebdrup, direktør for Børn- og Familieområdet i Holstebro Kommune i sagen.