Brandmand på overarbejde i varmen: Vi har hinandens ryg

Kasper Gregersen har haft en del overarbejde i sommerperioden, fordi han er blevet tilkaldt for at hjælpe kolleger med at slukke naturbrande.  Claus Bonnerup

Der har været eksplosiv vækst i antallet af naturbrande i hele Danmark, som giver beredskabet ekstra travlt. For brandmanden Kasper Gregersen er det en del af jobbet. 

08. august 2018

Det har været en ualmindelig sommer for de fleste, men for beredskabet har det også været en hektisk og travl en af slagsen.

For perioden maj-juli har landets brandvæsener fået 2.091 udkald vedrørende naturbrande. Det er 3,5 gange så mange som normalt for perioden. Flere brandmænd har haft overarbejde og er blevet tilkaldt på deres fridage.

Læs også: Her har de ansatte smidt uniformen i hedebølgen

36-årige Kasper Gregersen, der er fuldtidsbrandmand i Trekantsområdets beredskab i Vejle, har måtte ofre et sted mellem 10-20 fridage i sommerperioden, fordi han er blevet tilkaldt for at hjælpe kolleger med voldsomme brandslukninger.

”Vi har haft væsentlig mere at køre til, og vi har også været tilkaldt på flere fridage, end vi plejer. Samtidig har vi alle skulle give mere assistance til andre beredskaber i landet denne sommer,” siger han.

En ekstra indsats

Men tilkaldene, når der opstår voldsomme hændelser, er en del af jobbet, mener Kasper. Han oplever, at alle brandmænd lægger en ekstra indsats denne sommer og møder ind på deres fridage for at hjælpe hinanden.

”Det er et arbejde, som man er passioneret omkring. Man rykker ud for både at hjælpe sine kolleger og borgerne i kritiske situationer. Og man ved, at hjælpen kan betyde forskellen mellem liv og død. Jeg føler, at jeg gør en forskel,” siger han.

Læs også: 6 gode råd: Sådan overlever du varmen på jobbet

Både Kaspers ni-årige søn og den øvrige familie støtter op om hans arbejde som brandmand, selvom han er mere væk i øjeblikket. Det giver ham en ro at vide, at familien står bag ham.

Afbrudt søvn og mere servicering

Brandmændene arbejder i døgnvagter på 24 timer, hvor de arbejder og sover på brandstationen, så de kan rykke ud med det samme. Men travlheden denne sommer betyder, at der har været mange flere opgaver i løbet af dagen, og søvnen er mere afbrudt.

Læs også: Kend din ret: På job i varmen

Efter en udrykning bliver brandslangen både vasket, trykprøvet og tørret, inden den kommer på brandbilen igen og er klar til næste udrykning.

“I og med at vi slukker flere ildebrande, så bruger vi også udstyret mere. Det giver mere arbejde på stationen end normalt med servicering og reetablering af vores udstyr,” siger Kasper.

Sikkerheden i beredskabet er høj

En voldsom naturbrand fik dødelig udgang for en af Kaspers kolleger i Østjyllands beredskab i slutningen af juli. Men Kasper, som har været brandmand i 16 år, mener ikke, at det er farligere at gå på arbejde end tidligere.

“Det er altid sørgeligt at høre om kolleger, der mister livet på jobbet. Og jeg er også godt klar over, at det er et farligt erhverv i forhold til så meget andet, men sikkerheden i beredskabet er høj.” 

Læs også: Over halvdelen af sosu’erne får ikke nok varmepauser

Han er ikke nervøs, når han rykker ud til en naturbrand.

“Jeg har blind tillid til mine kolleger, og det vil jeg altid have, ellers skal man ikke være her. Jeg føler, at jeg er i gode hænder,” siger Kasper.

Ros til kollegerne

Der har ikke manglet mandskab eller ressourcer, når der er udbrudt brand denne sommer, for indsatslederne har været gode til at tilkalde styrker fra andre brandstationer.

Det betyder meget for Kasper og kollegerne, der står i marken, at der kommer back-up, hvis det udvikler sig hurtigt.

“Der skal lyde en stor tak til alle mine kolleger fra alle brandstationer, fordi de møder ind på deres fridage og sørger for, at vi har hinandens ryg,” siger Kasper.