33 kameraer skaber tryghed
De ansatte føler sig bedre beskyttet, efter at botilbuddet Sundbyhus indførte overvågning døgnet rundt. De stoler på, at ledelsen ikke misbruger data.
01. august 2018
Tanken om, at hvert et skridt bliver registreret af et kamera eller en gps, gør mange ansatte utrygge. Det gælder dog ikke medarbejderne på det sociale botilbud Sundbyhus på Amager.
De er glade for de 33 overvågningskameraer, der blev sat op på stedet i sensommeren 2017. Det skete efter en lang periode med udefrakommende pushere, som skabte utryghed blandt personale og beboere.
Læs også: Hver sjette sosu bliver overvåget på jobbet
Inden videoovervågningen opstod der ofte ubehagelige situationer, hvor personalet kunne komme op til tumult og konflikter, hvor de blev mødt af en gruppe af ukendte mænd, fortæller den 59-årige social- og sundhedsassistent Tina Lillelund.“Overvågningen understøtter sikkerheden på vores arbejdsplads. Nu kan vi aflæse situationerne, fordi vi kan se, hvad der sker på alle fællesarealer i huset. Jeg føler mig mere tryg og sikker,” siger Tina Lillelund.
Ubudne gæster skabte utryghed
De mange ubudne gæster og pushere, som havde deres daglige gang på botilbuddet, gjorde det svært for beboerne, som i forvejen kæmper med psykisk sygdom og misbrug, at få en god tilværelse på Sundbyhus.Den utrygge situation endte med, at Socialtilsynet i sommeren 2017 gav botilbuddet et skærpet tilsyn og fire påbud.
Socialborgmester i Københavns Kommune Jesper Christensen (S) fortalte dengang Fagbladet FOA, at kommunen ville iværksætte flere tiltag heriblandt vagter og øget overvågning for at skabe tryghed for de ansatte og beboerne på stedet.
Hvis din arbejdsgiver overvåger dig, selvom overvågningen ikke er sagligt begrundet i driftsmæssige årsager, kan arbejdsgiveren blive pålagt at betale bod for overenskomstbrud og dømt til at betale tortgodtgørelse.
Ettie Trier Petersen, chefjurist i FOA.
Overvåget 24 timer i døgnet
Med overvågning 24 timer i døgnet på alle fællesområder bliver de ansatte filmet, når de udfører deres daglige arbejde.Men personalet på Sundbyhus er ikke nervøse ved, at ledelsen kan følge med i, hvad de laver i løbet af en arbejdsdag på monitorskærmene. For ledelsen ser kun interaktionen mellem beboerne og de ansatte på gulvet.
“Vi bliver hverken filmet, når vi opholder os i personalerummet eller i administrationskontoret. Og optagelserne opbevares ikke hos ledelsen, men eksternt i serviceafdelingen, og de slettes igen efter en måned,” siger Tina Lillelund.
Følger med via mobilen
Personalet kan følge med i, hvad der sker overalt i huset, fordi deres mobiler er koblet til overvågningsudstyret. Der er også en anden klar fordel ved overvågningsbilleder.Materialet kan bruges og er flere gange blevet brugt som dokumentation til politiet, når der sker hændelser. Så det får konsekvenser, hvis der sker overfald, fordi voldsmændene er nemme at udpege.
“Jeg har oplevet situationer, hvor jeg har kunnet se på overvågningsbillederne, at politiet skal tilkaldes. Tidligere er vi selv gået op til konflikten og endt med en grim overraskelse,” siger Tina Lillelund.