5 råd: Sådan overlever du jobstart efter ferien
Hvis du føler, at det er svært at komme i gang på jobbet efter sommerferien, er det ikke et problem, du er alene med. Forskerne anerkender også problemet – og er klar med gode råd.
12. august 2016
Flere undersøgelser viser, at det faktisk er svært at vende tilbage til arbejdet igen. Og derfor findes der næsten en hel videnskab om, hvordan man kommer i omdrejninger igen.
Fagbladet FOA har bladret i diverse guider, og vejledninger om, hvordan man kommer fra strand og vand til job og fag indeholder en lang række generelle råd og råd, der afhænger af hvilket arbejde, man har.
De gode råd
Sådan får du bedst gang i hjulene igen, mener "kloge-Ågerne" på området:
1. Start i slow-motion. For ellers ryger den gode virkning af ferien hurtigt sig en tur. Det er nemlig svært at vænne hjernen til at være på arbejde igen. Hvis man starter for voldsomt, opstår en choktilstand i krop og sjæl.
2. Start gerne på en onsdag. Så kan man selv lidt zombieagtigt kæmpe sig frem til førstkommende weekend.
3. Lyt til dine egne signaler, når du er tilbage på jobbet og acceptér, at man ikke fungerer 100 procent, når man lige er vendt tilbage på arbejde.
4. Hold den første uge fri for privataftaler, fitness og lignende, så dagene ikke føles lange og uoverkommelige.
Og så den rigtig gode idé, hvis ellers pengepungen er med på den:
5. Book din næste ferie med det samme, så der er noget at se frem til.
Gode kolleger tager godt imod
Hun skal have en varm velkomst og vide, at hun har været savnet. Og så skal der snakkes på kryds og tværs om hinandens ferier og om, hvordan I har det med at skulle i gang igen.
Det hjælper ligesom lidt, hvis det er lige så tungt for de andre som for en selv.
Svært at være langsom, når tingene går stærkt
Charlotte Bredal, der er arbejdsmiljøkonsulent i FOA, kan nikke til de fleste af rådene, men hun peger på, at nogle af dem måske kan være svære at bruge for nogle af FOAs medlemmer.
"Det er helt rigtigt, at man bør gå langsomt i gang, men hvordan gør man lige det på de mange FOA-arbejdspladser, hvor der er alt for mange opgaver i forhold til normeringen?"
Men netop derfor vigtigt, at man ikke med det samme regner med at have styr på alting, eller at man kan håndtere opgaverne lige så effektivt og hurtigt som før ferien, mener Charlotte Bredal.
"Og det kan også være en god idé at diskutere, om der er opgaver, interne møder osv., som kan planlægges, så de ikke ligger i ugen umiddelbart efter den periode, hvor de fleste kollegaer kommer tilbage fra ferie."
Nye øjne på tingene
Charlotte Bredal opfordrer også til, at man udnytter den genopladning af batterierne, som sommerferie betyder for de fleste."Udnyt, at du har været væk og fået det hele lidt på afstand til at se på arbejdet med nye øjne. Er der noget, I kunne gøre anderledes og bedre? Noget kan du selv umiddelbart ændre, andet skal du måske tage en snak med dine kollegaer og din chef om."
Udnyt. at du har været væk og fået det hele lidt på afstand til at se på arbejdet med nye øjne.
Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent i FOA