Pårørende opretter støtteforening – med aktiviteter og socialt samvær i højsædet
På Plejecenter Egehaven har seks pårørende oprettet en støtteforening, der skal tilbyde beboerne nogle flere aktiviteter og socialt samvær. Det er fint at skabe noget liv, så længe det holder sig til det, siger sektorformand i FOA.
04. januar 2023
Det var i en blanding af desperation og kærlighed, at Ib Helgestad tog initiativ til at gøre noget. Han oplevede, at hans hustru og de andre beboere på Plejecenter Egehaven i Strøby Egede manglede nogle aktiviteter samt socialt og åndeligt samvær i hverdagen.
”Jeg forstår godt situationen for de ansatte. De er ofte kun en eller to til 10 beboere, som alle er svært handicappede, og så er det svært at nå at holde styr på det hele,” siger Ib Helgestad.
Det er en af grundene til, at han og fem andre pårørende – i tæt kontakt med personalet på plejecentret – har taget initiativ til at oprette en støtteforening, der skal hjælpe med at aktivere beboerne på plejecentret.
Støtteforening
Ib Helgestad er 85 år, pastor emeritus og er for knap halvandet år siden flyttet tilbage til Strøby Egede i Stevns, hvor han for godt 40 år siden var sognepræst. Det gjorde han, da hans hustru, der sidder i kørestol, lider af Parkinson, har tiltagende lammelse og har mistet sprog, fik en plads på Plejecenter Egehaven.
Støtteforeningen har allerede og skal fortsat forsøge at sætte gang i nogle aktiviteter og tilbud, som beboerne på plejecentret kan takke ja til, hvis de har lyst:
”Inden jul havde vi en musiker, som kom ud på plejehjemmet og spillede god popmusik samt de gode gamle viser, der skabte nogle minder. I samarbejde med personalet arrangerede vi også en bagedag, der blev godt besøgt. Ellers er det ting som almindeligt hyggeligt samvær med tegning og maling, eller en foredragsholder vi vil invitere ud,” siger Ib Helgestad.
”Motivationen bag støtteforeningen var, at vi gerne ville tilføre det daglige miljø på plejehjemmet et lidt mere menneskeligt ansigt. Vi følte, at der manglede nogle tiltag af mere social karakter, som kunne formidle et samvær og en dagligdag på plejehjemmet, som ville være lidt mere inspirerende, end vi fandt, at den var,” fortæller han.
Han understreger desuden, at det på ingen måde må opfattes som en kritik af de ansatte. Han oplever, at de udfører et fantastisk stykke arbejde og gør alt, hvad der står i deres magt for at udføre den pleje, de kan, men at ressourcerne er knappe:
”Der blev ikke rigtig gennemført noget, som rakte ud over den daglige, fysiske pleje. Vi syntes, at der også skulle være tid til noget mere åndeligt nærvær. Det var ikke meget tid til det medmenneskelige med de ressourcer, man havde.”
Opmærksomme på faren
- Der er mange, der går ind i disse fag, fordi de gerne vil det medmenneskelige, nærværet og hyggen. Kan du ikke være bange for, at I går ind og ”stjæler” den opgave fra de ansatte?
”Jeg forstår fuldstændig, hvad du mener, og det er klart, at der er en fare for, at vi træder over hinanden. Det er vigtigt, at vi er opmærksomme på det – og det synes jeg, at vi er. Det er også vigtigt at sige, at vi jo ikke har de samme faglige kompetencer, som de ansatte har. Så de tiltag og tilbud, vi kommer med, snakker vi med personalet om, sådan at de kan inddrages i det omfang, det er muligt for dem. Og det er også mit indtryk, at de absolut er positive over, at vi er der.”
Ib Helgestad forklarer desuden, at støtteforeningen skal ses som en konstruktiv appel til, at nogen får øjnene op for de forhold og vilkår, som de ansatte arbejder under.
Kommunen erkender komplikationerne
En af dem, der kender og har set de problemer, der er i ældreplejen i kommunen er Tim Christensen (S). Han er formand for social- og sundhedsudvalget i Stevns Kommune.
Han fortæller, at de nationale rekrutteringsproblemer også findes i Stevns Kommune, og at der i skrivende stund er 11 ubesatte stillinger på Plejecenter Egehaven, men at de er i gang med at kigge på løsninger:
”Vi er ved at lave nogle nye, meget attraktive stillinger – et flyverkorps, kalder vi det – hvor lønnen bliver lidt højere. Det vil sige, at dem, vi håber at rekruttere fra andre kommuner, ikke skal være ét bestemt sted, men simpelthen ’flyve’ rundt i hele kommunen. En form for internt vikarkorps, som skal være fleksible og robuste,” fortæller Tim Christensen.
Han fortæller også, at han har tre principper for en god arbejdsplads, som han vil stræbe efter i sit virke som udvalgsformand. Det er selvbestemmelse, et godt arbejdsfællesskab og at man skal føle sig kompetent:
”Hvis de tre ting er i orden, så vil man efter min overbevisning gerne beholde sit job. Særligt det at træffe egne beslutninger er vigtigt. Derfor er vi meget interesseret i at oprette selvstyrende teams, hvor der er mulighed for at bruge sin sunde fornuft. Det kommer forhåbentlig til at gøre jobbet attraktivt at søge, men i særdeleshed også attraktivt at være i,” siger han.
Livets gang
For få år siden fandtes der faktisk en lignende støtteforening, som var tilknyttet Plejecenter Egehaven. Men i takt med at beboerne gik bort, gik foreningen i sig selv. Og selvom Ib Helgested erkender, at han selv får noget ud af at komme på plejecentret, tvivler han på, at han bliver ved med at komme dernede, hvis hans hustru gik bort:
”Det er rigtigt, at det jo er en rar fornemmelse at føle, at man hjælper nogen, der trænger til det. Den empati, som driver os, er jo noget, de fleste betragter som en væsentlig del af det at være menneske. Men jeg synes, at man skal have en levende motivation for at komme dernede. Livet går jo sin gang, og på et tidspunkt har jeg ikke en levende motivation længere,” siger han.
Når det så er sagt, nævner han, at det vil være helt naturligt for støtteforeningen at forsøge at værge nye pårørende, i takt med at der flytter nye beboere ind på plejehjemmet.
”Og på den måde kan vi jo forsøge at holde liv i den.”
I løbet af januar skal støtteforeningen sættes op som en rigtig forening med egen bankkonto, bestyrelse, formand med mere. Ellers er det ikke muligt at søge de midler, der skal bruges på for eksempel at få en musiker ud.
FOA bifalder tiltaget, men …
Tanja Nielsen, der er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, byder det velkomment med en støtteforening, der kan få lidt gang i aktiviteterne på plejecentret:
”I mange år har der været frivillige, der laver sociale arrangementer som fællessang, oplæsning, banko og så videre. Og alt det, synes jeg, er rigtig fint, hvis det er for at skabe noget liv på plejecentret, og for at borgerne kan få noget mere tiltrængt socialt samvær,” siger Tanja Nielsen.
Hun siger dog, at opgaverne ikke må komme alt for tæt på borgeren:
”Det begynder at blive et problem, hvis de frivillige skal følge borgerne på toilettet eller lægge dem ind til en middagslur. Vi har jo mange ansatte, som er rigtig dygtige til det, de er uddannet til, og de kompetencer skal de have lov til at bruge. Og hvis der bliver et behov for, at de frivillige skal sådanne ting, er det jo bare endnu et tegn på, at vi stadig har kæmpestore rekrutteringsproblemer, og så er det dem, der skal løses,” siger sektorformanden.