Mona Striib: ”Vi har fået en lussing, men er ikke handlingslammede”
Efter en weekend med al fokus på FH-formand Lizette Risgaards upassende opførsel over for otte yngre mænd, vælger FOA-formand Mona Striib at ændre budskabet i sin 1. maj-tale i morgen mandag. ”Det er klart, at man som leder skal vedkende sig den magtposition, man har,” siger hun.
30. april 2023
Når FOA-formand Mona Striib mandag går på talerstolen i Fælledparken i København for at holde sin 1. maj-tale, bliver det bærende budskab en kende anderledes end de planlagte politiske paroler.
Efter en weekend med masser af drama i fagbevægelsen, der kulminerede, da Lizette Risgaard søndag morgen trak sig som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) efter anklager om upassende opførsel, vil Mona Striib selvfølgelig hæfte sig ved det forløb.
”Det vil være kunstigt, hvis jeg ikke gør det. Selvfølgelig kommer 1. maj i år til at handle om mere end de faglige kampe, vi normalt beskæftiger os med.”
- Og hvad bliver dit budskab?
”At vi alle steder og overalt skal arbejde med kulturen på arbejdspladserne og vores evne til at håndtere de sager om krænkende og upassende adfærd, der må opstå,” siger Mona Striib og fortsætter:
”Det er klart, at man som leder skal vedkende sig den magtposition, man har. Det dur ikke at feste med andre på arbejdspladsen, som om de er ligesindede. Man skal være helt bevidst om sin titel, uanset hvor svært det kan være.”
Retfærdig rettergang
Flere af anklagerne mod Lizette Risgaard handler om, at hun – ifølge otte yngre mænds beretninger til Berlingske og Ekstra Bladet – netop har opført sig upassende i festlige eller sociale sammenhænge. De otte var ansatte i FH eller på anden måde aktive i fagbevægelsen og peger selv på, at den ulige magtrelation var grænseoverskridende, når hun lod sin hånd hvile for længe på deres numse eller dansede for tæt til en fest.
”Vi skal anerkende, at nogle oplever den slags som intimiderende. Og jeg kan ikke lide, når vi i disse dage på sociale medier kan læse kommentarer om, at så slemt var det jo ikke, og at de pågældende bare skal tage sig sammen,” siger Mona Striib.
Samtidig er FOA-formanden også optaget af, at hele forløbet blev meget hektisk. Fredag morgen var FH’s forretningsudvalg enige om, at Lizette Risgaard kunne fortsætte som formand, mens et advokatfirma undersøgte anklagerne mod hende.
Mindre end 10 timer senere gik hun på orlov, fordi nogle forbund havde fortrudt morgenens beslutning og mistet tilliden til hende. Og søndag morgen valgte hun helt at trække sig, fordi hun kunne se, at hun stod i vejen for fagbevægelsens arbejde.
Undervejs stod Mona Striib på mål for, at man burde have fulgt forretningsudvalgets oprindelige indstilling. Og i sin 1. maj-tale vil hun appellere til, at alle får en ’retfærdig rettergang’, når disse sager opstår.
Fagbevægelsen har fået en lussing
Som weekenden er forløbet, er Mona Striib dog tilfreds med udfaldet. Hun mener, at Lizette Risgaards farvel var den helt rigtige beslutning. Ikke mindst når det gælder fagbevægelsens mulighed for at tale lønmodtagernes sag i de mange vigtige sager, der venter forude – som eksempelvis regeringens invitation til formelle trepartsforhandlinger og debatten om lønstrukturkomitéens anbefalinger, som kommer om godt en måned og kan få betydning for mange FOA-medlemmer.
”Fagbevægelsen har fået en lussing, men vi står ikke tilbage og er handlingslammede. Arbejdet i eksempelvis lønstrukturkomitéen har jo ikke været en enkeltmands-opgave for Lizette, men et arbejde, vi er flere om at udføre. Nu bliver der så skiftet ud på holdet,” siger Mona Striib.
- Havde det været sværere, hvis Lizette Risgaard var blevet siddende som formand?
”Ja, efter forløbet af de seneste dage havde det været helt uholdbart.”
Rent bord før valg af ny formand
Tirsdag morgen samles FH’s forretningsudvalg for at planlægge tiden frem til en ekstraordinær kongres og valg af ny FH-formand. På det møde deltager advokatfirmaet Kromann Reumert også, fordi det er dem, der skal udføre den eksterne undersøgelse af anklagerne mod Lizette Risgaard.
Og her er det Mona Striibs indstilling, at undersøgelsen skal være færdig før valget af ny formand. Advokaterne skal nemlig også kortlægge FH’s interne håndtering af anklagerne mod Lizette Risgaard og komme med et bud på, at der er ansatte eller valgte i FH, der har haft kendskab til en eller flere anklager, og hvordan de i givet fald har tacklet det.
”Det vil jo være dumt, hvis vi vælger en ny formand blot for en uge senere at finde ud af, at den pågældende har spillet en eller anden rolle i det her. Derfor skal der være gjort rent bord før formandsvalget,” siger Mona Striib.