Iført syntetisk uniform i 35 grader: “Man har til tider følt, at man var ved at dø af hedeslag”
Selvom hedebølgen har huseret i Danmark, så har folk stadigvæk været på arbejde. Men er arbejdsuniformen god nok, når der er tale om temperaturer på op til 35 grader? Nej, mener flere medlemmer, som Fagbladet FOA har talt med.
21. juli 2022
35 grader.
Sådan kunne termometeret aflæses flere steder i landet, da en hedebølge kom på besøg fra vores sydlige naboer.
Den ekstraordinære varme har sparket gang i debatten omkring, hvordan uniformerne skal være i ældreplejen.
I skrivende stund har over 250 kommenteret på et Facebook-opslag, hvori Fagbladet FOA har spurgt ind til uniformer på arbejdspladsen – og langt de fleste er på ingen måde tilfredse:
”Det er det samme problem hvert evigt eneste år. Der er en masse snak om forbedringer, men der sker aldrig noget. Vi har heller ingen varmepauser overhovedet. Det eneste, vi har, det er en frokostpause på 29 minutter på en 8 timers dag – uanset vind og vejr,” kommenterer en social- og sundhedshjælper.
”Ja, det er ufatteligt, at man ikke vægter trivsel højere,” supplerer en anden.
To forskellige sæt
I det pulserende kommentarspor står det meget klart, at de fleste kun har en uniform, som de har på året rundt - og det er et problem, mener Susanne Elniff, der er social- og sundhedshjælper i Guldborgssund:
”Lange bukser, kittel og en t-shirt. Dag ud, dag ind, året rundt. Det er lavet af sådan et stof, der gør, at man har problemer med at ånde,” siger Susanne Elniff, som også fortæller, at bukserne er for varme om sommeren og for kolde om vinteren.
En mulighed, som Susanne Elniff ser, er, at man kunne gøre op med idéen om en helårsuniform:
”Når vi nu skal have det på, så giver det mening, at vi har et sommer- og vintersæt. Det er ikke holdbart, som det er nu. De sidste par dage har været så ulidelige, at man har følt til tider, at man var ved at dø af hedeslag.”
Selvbestemmelse af arbejdstøj
Noget anderledes ser det ud hos hjemmeplejen i Skanderborg.
Her er det nemlig alle på arbejdspladsen, der går i privattøj, når de er på arbejde. Både inde og ude.
Her har Jonna Petersen, der arbejder som social- og sundhedshjælper, oplevet, at det kan lette byrden lidt, når man selv bestemmer, hvad man har på:
”Jeg får et fast månedligt beløb på 387,30 kroner, som jeg kan købe arbejdstøj for. Det skal så dække både sommer og vinter,” siger Jonna Petersen, der også de seneste par dage har været på arbejde, mens den bagende sol har stået på:
”Jeg har for tiden nogle cowboy-bukser, som jeg kan smøre op, når det bliver for varmt. Derudover har jeg en t-shirt på.”
Men det er langt fra alle ansatte i ældreplejen, som har det privilegium, at de kan købe deres eget arbejdstøj. Det ved Jonna Petersen godt – og hun er enig i, at der ofte ikke bliver taget hensyn til personer, som arbejder ude i uniform:
”Når vi oplever ekstrem varme, som vi har gjort i dag og i går, så er det ekstra vigtigt, at man skal kunne holde varmepauser og have mulighed for at skifte tøj, hvis det er uholdbart at have på.”
Udsigt til lavere temperaturer
Hvis du vil vide, hvad arbejdsmiljøreglerne siger om arbejde i stærk varme, og hvordan du bedst klarer dig i heden, har Fagbladet FOA tidligere skrevet en guide om netop dette.
Værd at bemærke er det, at DMI fra fredag og frem melder om væsentligt lavere temperaturer.