Fangeflugt: Bandeleder idømt hårdere straf af landsret

Flere retningslinjer er taget i brug for at undgå fangeflugter. Eksempelvis er der nu strengere regler for besøgs- og brevkontrol, og den 1. januar blev det muligt for ansatte i retspsykiatrien at sikkerhedsscanne besøgende - også uden nogen form for mistanke. Jørgen True

Bandelederen Hemin Dilshad Saleh har fået skærpet sin fængelsstraf med yderligere seks måneder, for den fangeflugt han var en del af fra retspsykiatrisk hospital i 2019. Det har Østre Landsret fredag afgjort. Også hans medsammensvorne har fået hårdere straffe.

04. februar 2022

Østre Landsret har fredag skærpet fængselsstraffen for bandelederen Hemin Dilshad og fire af hans medsammensvorne, efter Saleh på dramatisk vis flygtede fra retspsykiatrien i Slagelse i november 2019. 

Bandelederen får nu et år og ni måneders fængsel, mens den dengang 17-årige besøgende, der smuglede våbnene ind på afdelingen, får et år og tre måneders fængsel. 

Af dagens dom fremgår det, at landsretten anser det som en skærpende omstændighed, at der var tale om en nøje planlagt aktion, hvor flere gerningsmænd var involverede. Endnu en skærpende omstændighed var brugen af gasvåben, der fremstod som skarpladte, og som blev benyttet til at true fire social- og sundhedsassistenter på livet, lyder det ifølge domsskriftet. 

"Dejligt, det er overstået"

Det glæder 56-årige Camilla, der var en af de fire social- og sundhedsassistenter, der blev taget som gidsler:

"Det er dejligt, at retssagen nu er ovre. Det skal lige bundfælde sig, kan jeg mærke, men jeg er bare glad for, at straffen ikke er blevet mildere. Det havde været et nederlag for mig, så det er godt, at den er blevet skærpet, og det har ikke kunnet svare sig for dem at anke dommen," siger Camilla. Hun ønsker ikke at få sit efternavn frem, men redaktionen er hendes identitet bekendt.

Maria Melchiorsen, der er forbundssektretær i FOA og har fulgt sagen, håber også, at sagens afslutning kan skabe ro for de implicerede FOA-medlemmer.

"Det er godt, at der endelig kan sættes et punktum i en lang og ulykkelig sag, selvom jeg havde håbet, det var sket tidligere. Jeg tænker selvfølgelig på vores medlemmer og håber, at det kan give en eller anden form for god følelse af, at det er ovre, og straffen er skærpet," siger Maria Melchiorsen.

I byretten i Næstved, tilbage i maj 2020, blev de kendt skyldige for blandt andet vold og trusler samt ulovlig våbenbesiddelse. Dengang kostede det et år tre måneder i fængsel for bandelederen, mens den besøgende fik et år bag tremmer. Forsvaret ankede sagen. 

"Giv mig jeres alarmer, ellers skyder jeg"

Fangeflugten fandt sted den 19. november 2019, hvor bandelederen var varetægtsfængslet i surrogat for et groft overfald i en frisørsalon på Nørrebro. Imens Saleh befandt sig på retspsykiatrisk afdeling SL10 i Slagelse, så var flere af de tiltalte set i en parkeringskælder i Bispebjerg og en tank i Herlev, hvor Anklagemyndigheden mener, at planlægningen til flugtaktionen fandt sted.

Senere på eftermiddagen kørte tre flugtbiler mod Slagelse, og omkring klokken 16.30 ankom en ventet gæst til Saleh, som ikke var underlagt besøgs- og brevkontrol. Med sig havde gæsten en kage, og i besøgslokalet blev der dækket op med tallerkner, bestik, glas og vand.

Servicen blev dog aldrig brugt. I kagen var gemt en gasrevolver og en gaspistol, og dem brugte de til at tage fire social- og sundhedsassistenter som gidsler og kræve deres alarmer og få dem til at åbne sluse- og udgangsdørene. Undervejs affyrede Saleh et skud, mens han skulle have råbt:

"Giv mig jeres alarmer, ellers skyder jeg," forklarede en af social- og sundhedsassistenterne tilbage i byretten, da de alle fire afgav vidneforklaring.

Coronavirus har betydet aflysninger

Sagen har været påvirket af covid-19-epidemien. Ankesagen skulle være begyndt i Østre Landsret tilbage i starten af 2021, men den blev rykket et år på grund af de omfattende restriktioner under den anden nedlukning. Da retssagen begyndte i januar 2022, blev flere retsmøder aflyst, da de tiltalte var smittede med coronavirus.

Det førte til forhandlinger mellem Anklagemyndigheden og forsvaret, der blev enige om at ændre ankesagen fra en bevisanke til en udmålingsanke. Det vil sige, at selve skyldspørgsmålet blev endegyldigt, og Østre Landsret skulle kun tage stilling til længden på straffen. 

Anklagemyndigheden gik efter skærpet straf

Anklagemyndigheden krævede fængselsstraffe på to år til Saleh, gæsten med kagen og de resterende tre tiltalte. Han beskrev flugtaktionen som "planlagt ned til mindste detalje og havde en militæragtig præcision over sig."

Efterfølgende pegede han på en række skærpende omstændigheder, der retfærdiggjorde en længere straf:

"Det er lederen, bossen, chefen, der bliver befriet, og han har mange andre voldelige sager på straffeattesten," sagde statsanklager Steen Saabye og fortsatte:

"Derudover, uanset om det var rigtige skydevåben eller ej, så frygtede de ansatte for deres liv, og de har været mærket af det rigtig lang tid efter."

Forsvaret: Højest seks måneder

Statsanklageren sammenlignede også fangeflugten med Peter Madsens flugtforsøg fra Herstedvester Fængsel i november 2020, som kostede Madsen et år og ni måneder bag tremmer. I en af pauserne gav et par af de tiltalte dog udtryk for, at de ikke syntes om sammenligningen med den drabsdømte.

Forsvaret appellerede også for, at straffen højest skulle være på seks måneder, da en tidligere fangeflugtsag fra Retten i Nykøbing Falster blev ændret fra omkring tre års fængsel i byretten til seks måneder i Østre Landsret, der afsagde dommen i september 2020. 

"Jeg har svært ved at se, det kan blive til to års fængsel. Flugten er undtaget for strafskærpelse, fordi Hemin Dilshad Saleh var indlagt på en retspsykiatrisk afdeling som surrogatfange – det er ikke et fængsel eller arresthus, han er flygtet fra. Og Peter Madsen-sagen er noget helt andet, end vi har med at gøre her," sagde forsvarer Mai-Britt Storm Thygesen og fortsatte:

"Det kan ikke blive til mere end seks måneder, som vi så med sagen fra Nykøbing Falster. Retten i Næstved lagde simpelthen et forkert niveau ved strafudmålingen," sagde forsvarer Mai-Brit Storm Thygesen.

Skærpede regler for at undgå fangeflugter

Siden fangeflugten er der blevet lavet flere retningslinjer for indlæggelse, modtagelse og besøg, når retspsykiatrien modtager patienter med banderelationer. Blandt andet bliver der tilkaldt en G4S-vagt, og der skal anmodes om besøgstilladelse senest tre uger før besøget til en patient med banderelationer. Besøget kan til enhver tid aflyses.

Gitte Nielsen, der er social- og sundhedsassistent og arbejdsmiljørepræsentant på SL10, fortæller, at man på afdelingen kun har taget retningslinjerne for banderelaterede patienter i brug et par enkelte gange. Én af gangene viste det sig, at patienten ikke havde relationer til bandemiljøet alligevel.

Den 1. januar trådte en ny lov i kraft, der blandt andet gav hjemmel til, at ansatte i retspsykiatrien kan bruge kropsscannere og bagagescannere for besøgende - også uden nogen form for mistanke.

Og det er afgørende, mener Maria Melchiorsen:

"Det er enormt vigtigt, for vores medlemmer i retspsykiatrien arbejder med farlige mennesker, der har begået kriminalitet. Derfor skal arbejdsgivere også gøre alt, hvad de kan, for at sikre medarbejdernes sikkerhed. Ellers kan det have rigtig store menneskelige konsekvenser, som vi så med fangeflugten," siger hun.