Vi bliver mange flere ældre over 80 år i Danmark. Der er stor ulighed i sundhed. Og så bliver vi færre i den arbejdsdygtige alder. Så hvordan undgår vi, at hele sundhedsvæsenet falder fra hinanden?
Det har Sundhedsstrukturkommissionen med Jesper Fisker, direktør for Kræftens Bekæmpelse i spidsen, undersøgt og fremlagt tre modeller for.
Og hans budskab er klart. En del af sundhedsvæsnets redning ligger i hænderne på social- og sundhedsassistenter og -hjælpere.
”Man må ikke undervurdere sosu’ernes betydning i sundhedsvæsenet,” siger han.
”Hver gang, jeg holder oplæg, siger jeg, at vi skal være opmærksomme at gøre alt, hvad vi overhovedet kan for at sikre, at flere uddanner sig til sosu, og alt hvad vi kan, for at det er attraktivt at forblive sosu. For det er dem, vi kommer til at mangle allerflest af,” siger Jesper Fisker.
Læs også: Nødråb fra de lavest lønnede: ”Det er altid os, der er sidst i køen”
Mangler 14.000
Det er et mål og en nødvendighed, at flere patienter behandles i eget hjem, når de bliver syge i fremtiden. Faktisk, siger Jesper Fisker, er det at ruste os til flere opgaver udenfor sygehusene den største fælles opgave i de kommende år. Og det område er social- og sundhedsmedarbejdernes hjemmebane.
”Den centrale placering, som sosu’er har i sundhedsvæsenet i dag, vil blive endnu tydeligere de næste 10-15 år,” siger han.
Og det kræver, at man tager rekrutteringsudfordringen seriøst. Ifølge Jesper Fisker kommer vi til at mangle i omegnen af 14.000 social- og sundhedshjælpere og -assistenter.
”Vi skal sikre, at det er så attraktivt som overhovedet muligt at tage en af sosu-uddannelserne. Og det gør vi både ved at gøre uddannelsen attraktiv som muligt, ved at tiltrække mange forskellige grupper – også voksengrupper. Vi gør det ved, at de løn og arbejdsvilkår, når de er på arbejdsmarkedet, er så gode som overhovedet muligt, så det er attraktivt at vælge den uddannelsesvej,” siger Jesper Fisker.
Han mener ikke, at det er holdbart at få flere ufaglærte ind i ældreplejen. Tværtimod skal der i takt med nye behandlingsformer mere fokus på kompetenceudvikling og efteruddannelse af plejepersonalet.
Omsorg er ekstremt vigtigt
Hvis vi ikke lykkes med at rekruttere de 14.000 social- og sundhedshjælpere og -assistenter, så ”ser sundhedsvæsenet meget skrøbeligt ud i fremtiden,” siger Jesper Fisker.
”Noget af det, jeg er blevet mere og mere opmærksom på, er hvor presset omsorgsdelen af vores sundhedsvæsen kan blive,” siger kommissionsformanden og henviser til, at kommissionen – for at understrege vigtigheden af omsorg i plejen – i den ene fremlagte model for fremtidens sundhedsvæsen har kaldt sundhedsenhederne for ’sundheds- og omsorgsregioner’.
”Omsorgsdelen er ekstremt vigtig for mange patienter, især for dem, der ikke har så mange ressourcer i forvejen. Det vil altså sige, at hvis sosu’erne bliver for pressede, eller hvis vi ikke er gode nok til at skaffe sosu’er, så vil især omsorgsdelen blive udfordret. Det vil være mere end trist. For mange patienter vil det være forskellen, om et forløb i sundhedsvæsenet nytter eller ikke nytter,” siger han.
Regeringen forventes at fremlægge deres bud på, hvilken af de tre modeller, som Jesper Fisker og resten af Sundhedsstrukturkommissionen har fremlagt, den ønsker at gå med.