Annonce

230831_Mette_Frederiksen-06

”Ikke socialt retfærdigt”: Mette Frederiksen vil ændre pensionssystemet


En ny pensionsmodel skal være mere retfærdig, mener Socialdemokratiet. FOA-formand er enig.

Annonce

Mette Frederiksen ønsker en mere 'retfærdig og lempelig' pensionsmodel. Rasmus Hargaard Breum

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Pensionsalderen stiger i takt med danskernes levetid. Sådan har det været, siden et politisk flertal i 2006 blev enige om det i ’Velfærdsforliget’. 

Men det vil statsministeren og Socialdemokratiet lave om. 

”Vi skal sikre et pensionssystem, som er mere social retfærdigt. Der er stor forskel på, hvilke arbejdsliv vi har i Danmark. Der er nogen, som starter tidligt, arbejder dag, aften, nat og har hårde jobs. Det vil ikke være social retfærdigt bare at blive ved med at hæve pensionsalderen,” siger Mette Frederiksen til Berlingske tirsdag.

Hun ønsker at stoppe den automatiske stigning i pensionsalder. Partiet vil til næste år stemme for at lade pensionsalderen stige til 70 år, men derefter skal aftalen genforhandles, og der skal findes en ny mere lempelig og retfærdig” model, hvis det står til Socialdemokratiet.
 

FOA: Et fuldstændig afgørende skridt

Hos FOA roser formand Mona Striib Socialdemokratiets nye forslag. 

”Det er et fuldstændig afgørende skridt mod et mere retfærdigt arbejdsmarked og et mere retfærdigt samfund, hvis vi stopper med blindt at lade pensionsalderen stige,” siger Mona Striib.

”Jeg har aldrig brudt mig om, at pensionsalderen helt automatisk bare stiger. Det strider mod sund fornuft, og det er FOAs medlemmer og alle de andre i slidsomme jobs, der betaler prisen,” siger hun. 
 

Hvad er Velfærdsforliget?

Aftalen blev indgået i sommeren 2006 af den daværende regering – Venstre og Konservative – med opbakning fra Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Radikale.

Med aftalen skulle folkepensionsalderen fra 2019 stige årligt med et halvt år fra 65 år, så den i 2022 var på 67 år. Desuden skal Folketinget hvert femte år beslutte, om pensionsalderen skal stige yderligere med 15 års varsel. Den kan maksimalt stige med et år.

I 2024 er folkepensionsalderen 67 år. Folkepensionsalderen op til 69 år gældende fra 2035 er vedtaget af Folketinget. Næste gang, Folketinget skal stemme om det, er i 2025, hvor pensionsalderen hæves til 70 år med virkning fra 2040.

Kilde: Berlingske
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev