Annonce

colourbox og kort over andelen af ufaglærte i ældreplejen

Hver fjerde i ældreplejen er ufaglært: Så stor er andelen i din kommune


Det stigende antal ufaglærte medarbejdere går ud over kvaliteten, mener FOA.

Annonce

Der er store variationer fra kommune til kommune i andelen af ufaglærte medarbejdere i ældreplejen. Colourbox og Datawrapper

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

De massive rekrutteringsudfordringer i ældreplejen kan tydeligt aflæses i andelen af ufaglærte medarbejdere.

På fem år er andelen vokset fra 17,7 procent til 24,4 procent, viser en gennemgang af data over kommunernes ansatte på social- og sundhedsområdet, som FOA har lavet.

”Udviklingen går den forkerte vej, og det kan kun gå ud over kvaliteten af den omsorg og hjælp, vi kan tilbyde vores ældre. Der er ingen tvivl om, at de ufaglærte også gør deres bedste, men det kræver uddannelse at levere pleje og omsorg af høj faglig kvalitet,” siger Tanja Nielsen, sektorformand i FOA, i en pressemeddelelse.

I 91 ud af 98 kommuner er andelen af ufaglærte medarbejdere i ældreplejen steget sammenlignet med 2019.

Der er, som det ses på kortet nedenfor, imidlertid store variationer kommunerne imellem.

Landets andenstørste kommune Aarhus ligger helt i toppen af listen. Her er 36 procent af social- og sundhedspersonalet ufaglærte. I den anden ende af skalaen ligger Brøndby Kommune med 10 procent ufaglærte.

I FOA finder sektorformand Tanja Nielsen udviklingen for særligt bekymrende, fordi nye tal samtidig viser, at der om blot 10 år vil være 45 procent flere ældre over 80 år i Danmark end i dag. Det er næsten 150.000 flere end i dag.

”Vi skal have flere i uddannelse og mulighed for flere fuldtids- frem for deltidsstillinger. Og så er det helt centralt at vi får gennemført en ny ældrelov, der både kan gøre det mere attraktivt at arbejde på området og skabe bedre forhold for de plejetrængende ældre. Det handler om at give medarbejdere og borgere de ressourcer, de har brug for og frihed til i samarbejde at tilrettelægge plejen,” siger Tanja Nielsen.
  
På Fagbladet FOA har vi de senere år skrevet en lang række artikler om, hvordan man med forskellige greb forsøger at rekruttere og fastholde flere medarbejdere.
 
Flere kommuner har skruet op for lokallønnen, der findes kreative måder at tiltrække udenlandske kolleger, og så sikrede en meget omtalt trepartsaftale sidste vinter et historisk lønløft.

Og i slutningen af maj kom en rapport, der viste, hvilke seks indsatser der med sikkerhed virker for at få flere elever til at gennemføre en af de to social- og sundhedsuddannelser.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev