Annonce

Ny undersøgelse: Sosu-ansatte bliver fyret i stribevis til trods for personalemangel

Arbejdspladserne higer efter faglært arbejde. Alligevel bliver et stort antal social- og sundhedsmedarbejdere fyret årligt, viser ny undersøgelse foretaget af FOA. Kommunerne skal gøre mere for at hjælpe medarbejdere efter sygdomsforløb, mener fagforbundet.

Annonce

Der er langt mellem uddannet social- og sundhedspersonale. Alligevel bliver for mange fyret årligt i selvsamme faggruppe, mener FOA. Colourbox

Af Simone Kjølbye-Dam
Journalist

Annonce

Vi har hørt det et utal af gange: I fremtiden kommer vi ikke til at kunne følge med efterspørgslen af social- og sundhedspersonale, og med jobopslag, der gang på gang ikke bliver besat, er det mejslet i sten, at faglært arbejde på sundhedsområdet allerede i dag er en mangelvare.

Det til trods er der over 10.000 social- og sundhedsassistenter eller -hjælpere, der er blevet afskediget. Og dét er kun siden 2018. Det kommer frem i en undersøgelse, som er udarbejdet af fagforbundet FOA om afskedigelsessager i kommunalt regi.

”Det er jo paradoksalt, at vi ser så mange blive fyret og på samme tid hører kommunerne skrige på uddannede medarbejdere i ældreplejen,” siger Tanja Nielsen, sektorformand i FOA, i pressemeddelelsen.

Det er en kedelig tendens, den nye undersøgelse lægger for dagen, hvor også antallet af afskedigelsessager årligt er steget. Her kan der for eksempel peges på de lidt over 2.000 sager, der udelukkende blev behandlet i 2022 imod 1.855 i 2018.

Herunder kan du se, hvor mange kolleger der er blevet afskediget i din kommune siden 2018:

Indsats mod unødvendig opsigelse

Den mest hyppige årsag til det høje antal afskedigelser i 2022 var sygdom. Over to tredjedele af sagerne (68 procent) bundede nemlig i tidligere sygdomsforløb.

Det ærgrer FOA, der ser en afskedigelse som den sidste udvej, når kommunerne står overfor kvalificeret arbejde, der blot har brug for en optrapningsplan i stedet for et stykke papir med en afskedigelse.

”I mange sager vil både kommunerne, medarbejderen og de ældre være bedre tjent med at finde en løsning, som ikke betyder, at medarbejderen mister sit job, kommunen en værdifuld ansat og borgeren det kendte ansigt.”

”Det vidner også om et presset arbejdsmiljø, når så mange må melde sig syge i længere tid. Her har kommunerne både et ansvar for at få den enkelte godt tilbage på jobbet, hvis det er muligt, og at skabe et godt arbejdsmiljø, så arbejdsskader og sygdom kan forebygges,” siger Tanja Nielsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev