Annonce

Se den skønne video: 29-årige Marcs kærlighed til dansktop bringer lykke på plejehjemmet

Der var fællessang og højt humør, da social- og sundhedshjælper Marc Lee Daugaard gav koncert på det plejecenter, hvor han arbejder.

Annonce

Marc Lee Daugaard underholdt i en time med en række dansktop-hits, som de ældre på Plejecenter Strandmarkshave sang med på. Foto: Jørgen True / Video: Rasmus Handberg

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Marc Lee Daugaards passion for gode, gamle danske klassikere skinner igennem i arbejdet som social- og sundhedshjælper på Plejecenter Strandmarkshave i Hvidovre.
 
Og måske endnu vigtigere: de ældre elsker at synge med, når 29-årige Marc deler ud af repertoiret med sange som ’O Marie, jeg vil hjem til dig’ af Four Jacks og Richard Ragnvalds ’Kære lille mormor’.
 
Musikken vækker minder, og gør en “let i sindet”, siger 94-årige Rita Munck.
 
”Åh, han er god. Han er bare pragtfuld. Musik betyder meget. Det er jeg vant til hjemmefra, hvor min far, som havde en harmonika, altid sang og spillede. At synge er med til at holde én i gang,” siger Rita, der kommer på plejehjemmets dagcenter.
 
Her kommer også 76-årige Karin Kirchhoff, der ligesom Rita er vokset op i et hjem med musik.
 
”Marc finder de rigtig gode melodier frem, som vi kan huske og synge med på. Det gør han virkelig godt, og så har han også humoristisk sans. Det er helt fantastisk,” siger hun.
 
”Ja, man skulle da være et skarn, hvis man ikke kunne lide det,” indskyder Rita.
 

En fyldt spisesal

I dag giver Marc koncert for både daghjemmets brugere og plejehjemmets beboere. Rollatorerne står parkeret i hjørnet, og alle stole i spisesalen, der i dagens anledning er lavet om til koncertsal, er optagede.
 
”Vi skal have en masse gode sange den næste time, som I forhåbentlig kan og vil synge med på,” siger Marc og præsenterer første nummer på dagens sætliste:
 
”Sangen vandt det danske Melodigrandprix i 1984, dengang grandprixet blev afholdt i Eldorado-studiet med swimmingpool, palmer og det hele. Og det var jo Kirsten og Søren, der vandt med ‘Det’ lige det’.”
 
Fra første omkvæd har Marc fat om sit publikum, der taktfast klapper med. 
 
”Jeg giver ofte koncert for enkelte afdelinger, men det med at samle hele huset, som vi gør en gang imellem, er helt fantastisk. Det giver en unik stemning, når så mange er samlet og synger med,” siger han.
 
VIDEO: Se Marc synge Kirsten og Sørens ”Det’ lige det”.

Deler flere interesser med de ældre

At uddanne sig til social- og sundhedshjælper faldt ham naturligt. Det er vigtigt at gøre en forskel, mener Marc, der samtidig udnytter, at han deler mange interesser med de ældre.
 
“Det er en stor glæde for mig at underholde, og vi gør, hvad vi kan for, at de har det godt og sjovt. Jeg kan tydeligt se i deres øjne, hvordan de liver helt op, når der er musik. Det handler om at få mest mulig glæde ud af livet,” siger Marc.
 
Han elsker også de danske folkekomedier fra dengang, hvor Ib Schønberg, Poul Reichardt, Lily Broberg og Dirch Passer var nogle af kongerigets mest populære skuespillere.
 
”Jeg laver tit quizzer, hvor jeg stiller spørgsmål om skuespillerne, musikken og alt muligt. Så jeg kan tale med de ældre om meget, de kender, og som vi har en fælles glæde ved.”
 
koncert på strandmarkshave plejecenter birgit olsen
86-årige Birgit Elise Olsen (i midten) var begejstret for Marcs koncert. Jørgen True

Masser af sang og musik i dagligdagen

Efter dagens koncert, der sluttede med fællessang til John Mogensens klassiker ’Så længe jeg lever’, er det tid til varm frokost. Flere takker Marc på vejen ud. ”Sikke en oplevelse,” roser en af beboerne på plejecentret.

”Jeg elsker musik og hører meget både klassisk og pop. Koncerten var enorm god. Det kan man blive ved at lytte til,” siger Birgit Elise Olsen på 86 år.

Sang og musik fylder i det hele taget meget på plejehjemmet, fortæller Karin Kirchhoff, der kommer på dagcentret to gange ugentligt.

”Vi synger tit og ofte. Hvis vi sidder ganske stille, så spørger jeg, om vi ikke skal have en morgensang. Så rejser Marc sig op og synger. Det er så dejligt. Han er en fantastisk sanger,” siger hun.

Marc har nydt hvert sekund. Han er ikke i tvivl om, at musik er vigtigt, siger han og citerer Gustav Wincklers måske største schlagerhit ”Lidt go’ musik gør alle mennesker glade.”

”Musik giver livsglæde og livsappetit, og det skal vi alle sammen huske. Det er vigtigt for sjæl, hjerte og humør, og det gør livet meget mere værd,” siger Marc.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev