Annonce

Kelsen

Nyt ambulancefagligt selskab stiftet: ”Der har aldrig været mere brug for at forene kræfterne”

Dansk Ambulancefagligt Selskab – eller DAFS – er i dag blevet stiftet ved en generalforsamling. Målet er at blive den organisation på det præhospitale område, som politikere og myndigheder spørger til råds, siger initiativtager paramediciner, Morten Kelsen. 

Annonce

Det nye selskab DAFS, som paramediciner Morten Kelsen har været en af initiativtagerne til, kommer ikke til at beskæftige sig med overenskomster og problemer, der relaterer sig dertil, men i stedet fagets udvikling, uddannelse, politisk påvirkning og opgaveudvikling, Ida Østerlund

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Større krav til ambulancepersonalets evner, avanceret udstyr, mere behandling af borgerne i eget hjem og behov for mere politisk indflydelse. 
 
Det er nogle af grundene til, at DAFS – Dansk Ambulancefagligt Selskab – i dag torsdag så dagens lys ved en stiftende generalforsamling i Odense. 
 
”Der har aldrig været mere brug for at forene kræfterne,” lød det fra paramediciner på Bornholm, Bo Hansen, til præsentationen af foreningen, og hans medstifter paramediciner i Region Sjælland, Morten Kelsen, er enig. 
 
”Regionerne mangler et sted at spørge, hvordan ambulancefolkene mener, at faget skal udvikles, og vi ambulancefolk mangler en indgang til de danske regioner, så vi kan præge dem,” siger han. 
 
Selskabet er stiftet med midler og hjælp fra FOA og Reddernes Udviklingssekretariat i 3F, men er uafhængigt af begge organisationer. Og det har været en grundsten for initiativtagerne, at de ikke er afhængige af fagforeningernes holdning. 
 
”Vi kan have vores egne holdninger, uagtet hvad 3F og FOA synes. Det er vigtigt, fordi vi skal lave helt frie og uafhængige anbefalinger, og det kan man ikke, hvis der står to fagforeninger og trækker i hver sin retning eller holder udviklingen tilbage,” siger Morten Kelsen.
 
Dansk Ambulancefagligt Selskab bliver stiftet på et baggrundstæppe af faglig krise på det præhospitale område. Reddermanglen er enorm flere steder i landet, som Fagbladet FOA har kunnet fortælle. Det resulterer i en stor mængde overarbejde. Derudover er udbudsrunder og skiftende arbejdsgivere en stressfaktor, som gør fastholdelse og rekruttering endnu sværere
 
Oveni det bliver kravene til reddernes faglighed større. Sundhedsvæsenet har et mål om, at færre patienter skal indlægges på hospitalerne og i stedet behandles i eget hjem. Men det kræver mere uddannelse. Det mener Benny Jørgensen, som har en fortid som redder, men i dag er præhospital direktør i Region Sjælland.
 
”Der er ikke noget mere forfejlet end at tro, at jo hurtigere vores responstider er, jo bedre er vores ambulancebehandling. 25 procent af de akutte opkald, vi får, har relation til psykiatrien, og det mangler vi altså uddannelse i at håndtere,” sagde han på dagens generalforsamling.
 

En professionsbachelor som ambulancebehandler?

Og netop uddannelse er et af de emner, som Dansk Ambulancefagligt Selskab kommer til at beskæftige sig med. Det er et tema, som splitter redderne, fordi ikke alle er enige i, at en professionsbachelorgrad, ligesom sygeplejerskeuddannelsen, er vejen frem. Men det mener Morten Kelsen.
 
”Det vil give den absolut bedste base at bygge videre på. På den måde ville vi blive et sundhedsfagligt fag, og vi vil blive anerkendt af læger og sygeplejersker. Den anerkendelse mangler vi i dag, fordi vi stadig bliver set som et transportfag. Det er en kæmpe hæmsko. Udviklingsmæssigt er vi er ved vejs ende, og jeg mener, vi skal ind i et sundhedsfagligt spor for at komme videre,” siger Morten Kelsen og forklarer, at det eksempelvis er den slags emner, de i selskabet skal drøfte og blive enige om, inden de kommer med anbefalinger.  
 
Men Morten Kelsen drømmer om, at DAFS får skabt en sundhedsfaglig professionsbacheloruddannelse på ambulancebehandlerniveau med mulighed for at bygge ovenpå med paramedicineruddannelsen. Gerne placeret på en af landets sundhedsskoler såsom Metropol i København.
 
”Og så er mit mål, at vi bliver dét anerkendte fagligt selskab for ambulancefolk i Danmark. Vi skal være det selskab, man spørger til råds, som kommer med anbefalinger til politikere og myndigheder, som afholder konferencer, og som har kontakten til internationale lignende organisationer,” siger Morten Kelsen.
 
Du kan melde dig ind i Dansk Ambulancefagligt Selskab her, hvis du er ambulanceredder og medlem af 3F eller FOA. Det koster 10 kroner om måneden, som opkræves sammen med dit fagforeningskontingent.  

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev