Annonce

To personer tilbereder grøn mad. Foto: Jørgen True

Hospitalskøkken vinder årets køkkenpris

Køkkenprisen går i år til Nordsjællands Hospital, der har indført ’grønne onsdage’. Her er menuen kødfri, men ordet vegetar optræder ikke på køkkenets menukort.

Annonce

Der er masser af grøntsager på patientbakkerne på Nordsjællands Hospital og ofte også en lille seddel om, hvorfor køkkenet bakker op om FN's klimaindsats. Jørgen True

Af Ulla Abildtrup
Journalist

Annonce

Der er glæde og stolthed i køkkenet på Nordsjællands Hospital, der har vundet Køkkenprisen 2022.

”Det er da meget godt gået!” siger Dragisa Djordjevic, der er serviceassistent i køkkenet på Nordsjællands Hospital.

”Det skal vi fejre, måske giver køkkenlederen en omgang,” tilføjer han.

Berit Jakobsen, næstformand i Kost- og Servicesektoren i FOA, har været med til at udvælge vinderen. Hun roser de nominerede køkkener for deres arbejde med bæredygtighed, økologi, madspild og udvikling af medarbejdernes kompetencer:

”Feltet var rigtig godt i år, derfor vil jeg sige, at vi har fire vindere – nemlig alle de nominerede – og én der får prisen.”

Dragisa Djordjevic med rød hat glæder sig til at fejre Køkkenprisen med kollegerne. Næste år kan han fejre 40-års jubilæum i køkkenet på Nordsjællands Hospital. Jørgen True
Berit Jakobsen har sammen med de andre medlemmer af juryen besøgt de nominerede køkkener.

”Køkkenet på Nordsjællands Hospital har gjort en helt særlig indsat både for patienterne, personalet og med kompetenceudvikling af de ansatte,” understreger Berit Jakobsen.

Hun roser især køkkenets måde at formidle den grønne omstilling på:

”Tænk på al den ballade vi havde, da regeringen ville indføre to vegetardage om ugen i statens kantiner. Køkkenet på Nordsjællands Hospital nævner slet ikke ordet vegetar, men har indført en ’grøn onsdag’, som i virkeligheden er det samme, fordi menuen er kødfri om onsdagen. Det er nogle gange et spørgsmål om formidling, hvis vi skal undgå et ramaskrig.”

”Køkkenet på Nordsjællands Hospital bruger også kommunikation bevidst, når personalet lægger en lille seddel på patientbakken om FN’s verdensmål for klimaet. Eller når de skriver på sedlen, at køkkenet bruger bihonning i maden for at støtte den biologiske mangfoldighed.”

Økologi er ikke altid mest miljøvenligt

Nordsjællands Hospital bruger økologiske fødevarer, når det giver mening. Det betyder, at køkkenet til tider fraviger kravet om økologisk for til gengæld at købe lokalt for at undgå, at maden skal transporteres langvejs fra i forurenende lastbiler. 

”Jeg synes, køkkenets medarbejdere er gode til at forklare, hvorfor de nogle gange ikke køber økologisk. Det giver god mening for mig,” siger Berit Jakobsen.

Til gengæld giver det ikke så meget mening for FOA og Kost- og Ernæringsforbundet, at køkkenet på Nordsjællands Hospital lukker, når det nye supersygehus ved Hillerød står færdigt.

Maden til patienter og personale på Nyt Hospital Nordsjælland skal ifølge planen leveres udefra i stedet for at blive produceret lokalt.

Hvad er køkkenprisen?

Køkkenprisen er en konkurrence for offentlige køkkener som for eksempel centralkøkkener, køkkener på plejehjem, sociale døgninstitutioner eller leve-bo miljøer. 
Daginstitutioner, mad til børn og unge, skoler og uddannelser kan også blive nomineret.
 
Hvem uddeler Køkkenprisen?
Køkkenprisen uddeles af FOA, Kost- og Ernæringsforbundet, 3F og Landbrug & Fødevarer.
 
Hvem var nomineret i år?
  • Aalborg Universitetshospital
  • Rosengårdscenteret, Silkeborg
  • Nordsjællands Hospital, Hillerød
  • Idrætsbørnehuset Møllegården, Nørre Alslev
 
Hvem sad i juryen i år?
  • Berit Jakobsen, Sektornæstformand, FOA.
  • Knud Jensen, Forhandlingssekretær for den offentlige gruppe, 3F.
  • Michael Allerup Nielsen, Næstformand Kost og Ernæringsforbundet.
  • Kristian Ploug Grut, Seniorkonsulent, Landbrug & Fødevarer.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev