Annonce

Billede af penge, en lommeregner og kuglepen.

Svært ved at betale dine regninger: Her kan der være hjælp at hente

Priserne på en lang række varer er steget så meget, at en del danskere er begyndt at få problemer med at betale deres regninger. Fagbladet FOA har samlet nogle råd til, hvor du kan søge støtte.

Annonce

For mange kan det være svært at få budgettet til gå op i en højere enhed, når priserne på dagligvarer og de månedlige udgifter er på himmelflugt. Fagbladet FOA kommer her med nogle råd til, hvad du kan gøre, hvis du har svært ved at betale dine regninger. Colourbox

Af Ulla Abildtrup
Journalist

Annonce

Mange lønmodtagere oplever lige nu, at de har svært ved at få pengene til at slå til på grund af den høje inflation og de stigende energipriser.

Og er du i bekneb i forhold til at kunne betale dine regninger, så er der mange steder mulighed for at lave aftaler om, hvordan betalingen kan falde.
Fagbladet FOA giver dig her et øjeblik.

Hjælp til huslejen

Nogle almene boligselskaber har de seneste måneder oplevet, at flere end normalt har svært ved at betale huslejen til tiden. Et af dem er Boligkontoret Danmark, der administrerer 31.000 almene boliger.

”De seneste måneder har 50 procent flere end normalt fået ophævet deres lejekontrakt, fordi de ikke havde betalt husleje. Heldigvis har vi været i stand til at finde løsninger for de fleste, så de ikke er blevet sat på gaden,” fortæller Katja Giebel, chef for boligsociale indsatser i Boligkontoret Danmark.

Hun oplever, at selskabet får et stigende antal henvendelser fra lejere, som plejede at kunne få deres økonomi til at hænge sammen, men nu er voldsomt pressede.

”Vi tilbyder vores beboere hjælp til at skabe overblik og lægge et budget. Jeg opfordrer alle til at søge økonomisk rådgivning, hvis de selv har svært ved at overskue økonomien,” siger Katja Giebel.

Indefrysningsordning af regninger for el, gas og fjernvarme

Husstande kan få indefrosset en del af deres regning for el, gas og fjernvarme, hvis prisen er over en fastsat grænse. Der er tale om en midlertidig og frivillig ordning.

Man tilmelder sig ordningen direkte hos sin energivirksomhed. Det er dog forbundet med udgifter i form af blandt andet renter at udskyde regningen. Du kan læse meget mere om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du vælger at udskyde din regning.
Hvis du ikke ønsker at udskyde din regning, kan du tale med dit elselskab om at dele regningen op i flere rater. Andel Energi er et af de selskaber, der har tilbudt at dele kvartalsregningen op i tre rater. På den måde skal kunderne betale et mindre beløb ad gangen, som kan være nemmere at overskue. Der vil dog altid være tale om en individuel vurdering af kundens situation.

Forhøjelse af beskæftigelsesfradrag

1. oktober trådte et forhøjet beskæftigelsesfradrag nemlig i kraft. Det tidligere beskæftigelsesfradrag på 41.600 kroner er blevet forhøjet med 1.900 kroner, så det nu lyder på 43.500 kroner for 2022.

Du er omfattet af det forhøjede fradrag, hvis din lønindkomst er på 390.610 kroner eller derover om året – det svarer til cirka 32.550 kroner om måneden før skat.

Hvis du ikke har foretaget en genberegning af din forskudsopgørelse i år, vil du i stedet mærke reguleringerne i marts 2023, hvor både reguleringen af beskæftigelsesfradraget og justeringen af trækprocenten automatisk indgår i den samlede beregning af årsopgørelsen for 2022.

Læs mere her.

Søg hjælp hos din kommune

Din kommune kan måske bistå dig, hvis du kommer i økonomiske problemer. Det kan være i situationer som nedenstående:
 
  • En pludselig og uforudset enkeltstående udgift 
  • Hjælp til husleje i en kortere periode
  • Medicin, tandlæge eller lignende, der ikke kan udskydes
  • Udgifter til flytning som for eksempel indskud
  • Udgifter i forbindelse med samvær med børn, som ikke bor hos dig.

Skylder du penge til det offentlige?

Hvis du har fået en regning fra det offentlige og har svært ved at betale den, kan du søge om en afdragsordning. Det kan for eksempel være, at du har fået for meget i boligstøtte eller børnetilskud og skal betale tilbage.
 
Hvis du allerede er i gang med at betale af på din gæld til det offentlige, kan du bede om at få standset betalingen i en periode eller lavet en ny beregning, så du betaler mindre ad gangen. 

Få økonomisk rådgivning og støtte

Dansk Folkehjælp er en af de organisationer, som tilbyder gratis rådgivning i hele landet enten ved et fysisk møde eller via mobil eller computer. Organisationen har også de seneste måneder haft stigende søgning efter økonomisk hjælp.
 
”I sommer søgte 30 procent flere om feriehjælp, og 25 procent flere søgte om hjælp til skolestart – altså skoletaske, penalhus mm. til deres barn. Derfor forventer vi også, at mange vil søge om julehjælp i år,” siger generalsekretær i Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem.

Kom til webinar og få sparetips

FOA og PenSam inviterer til webinar, hvor bankens eksperter svarer på, hvordan man klarer sig i en økonomisk svær tid. Tilbuddet gælder alle FOA-medlemmer – og det er både nemt og gratis at deltage.
Webinarerne finder sted mellem 8. og 14. december.

Læs mere og tilmeld dig her.

Varmecheck

Den 10. august 2022 blev varmechecken på 6000 kr. udbetalt til over 400.000 husstande. Den gives til personer med de boliger som bliver opvarmet med en af de opvarmningsformer, der har oplevet de største prisstigninger i 2021-2022. 

Varmechecken udbetales automatisk, hvis man er blandt de cirka 419.000 husstande, der har en samlet indtægt under 650.000 kroner, og som opvarmer boligen med individuelt gasfyr, fjernvarme der bruger mere end 65 procent gas eller en kombination af gas og varmepumper, eller el-radiator eller varmepumpe med tilsvarende prisstigninger. 

I begyndelsen af 2023 kan man søge om at få varmechecken udbetalt, hvis man mener at opfylde betingelserne, men ikke har modtaget den

Midlertidig forhøjelse af børne- og ungeydelsen

I 2023 forhøjes børne- og ungeydelsen med 660 kr. pr. barn. Beløbet udbetales i januar 2023.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev