Annonce

Redder står foran ambulance foto: Heidi Lundsgaard

Redderne raser: Region Syd vil nu drøfte ambulanceudbud igen efter Bios-sag

Skal ambulancetjenesten i Region Syddanmark igen udliciteres? Det vil regionspolitikerne diskutere, men redderne er oprørte. Paramediciner overvejer at forlade faget, hvis det sker.

Annonce

Det værste, Peter Brøndum husker, når han tænker tilbage på Bios-sagen, er, hvordan kollegerne internt blev splittet, og hvordan det påvirkede arbejdsmiljøet. "Vi var jo stadig kolleger, der rykkede ud til de samme ulykker," siger han.  Heidi Lundsgaard

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

”Min første tanke var, at det mener de simpelthen ikke. Følelserne vendte sig i mig, og jeg blev sendt fuldstændig tilbage til Bios-skandalen.”
 
Sådan reagerede paramediciner Peter Brøndum, da han for nogle uger siden kom tilbage på sit job i Ambulance Syd efter sommerferien. Peters tillidsrepræsentant Fritz Kjær kunne berette, at Region Syddanmark havde meldt ud, at de vil drøfte, om ambulancetjenesten igen skal i udbud. 
 
En oplysning Fritz Kjær desuden ikke havde fået fra regionen selv, men som han og kollegerne kunne læse sig frem til via mediet Beredskabsinfo.dk.
 
Situationen i Region Syd er, at ét ambulancedistrikt ud af fire, Trekantsområdet, er udliciteret til det Falck-ejede Responce, hvor de tre andre er hjemtaget. Responce har en kontrakt, der udløber 31. august 2025. Derfor skal regionens politikere i løbet af efteråret 2022 drøfte, om hele ambulancetjenesten skal i udbud, når Responce-kontrakten udløber, lyder meldingen fra regionen. 
 
Og det var det, der fik Peter og kollegerne op ad stolen. Peter, som har været i faget i 22 år, husker tydeligt tilbage på tiden i Region Syd, da Bios-skandalen udfoldede sig. 
 
En hård tid, som for nogle har trukket spor helt op til for nyligt, fortæller han, hvor kolleger har haft svært ved at hilse ordentligt på hinanden.
 
”Kolleger og venskaber blev splittet op på baggrund af løgne. Der var mange ting, der var skidt, men det var det værste. Og jeg synes lige, vi havde nået et niveau, hvor vi var tilbage til at være gode kolleger, og hvor vi havde fået en hverdag igen. Det er så måske spildt,” siger Peter.

Bios-sagen kort fortalt

I 2015 overtager Bios ambulancedriften i Syd- og Sønderjylland. Men hurtigt går det galt. Vagtplanerne hænger ikke sammen, og responstiden bliver for høj.

Når Bios ikke kan stille med nok beredskaber, får selskabet en bod. Og det bliver dyrt, så i juli 2016 bliver Bios begæret konkurs, og frem til 2019 bliver sager om manglende løn til reddere behandlet. I alt er der godkendt bagudrettede krav for godt 47 millioner kroner.

Samtidig bliver det afsløret, at Falck har kørt en kampagne mod Bios ved ”at formidle negative historier om Bios til presse og medarbejdere,” som Konkurrencerådet skrev, da de fældede dom.

I alt har Falck betalt 152,5 millioner kroner i et forlig indgået af Region Syddanmark, Bios’ hollandske ejer og konkursboet efter Bios i Danmark.
+

Vilkår oppe i luften

Hvis regionen beslutter sig for, at hele ambulancetjenesten skal sendes i udbud igen, vil det betyde en hel del år med usikkerhed, fortæller Peter. Både før, under og efter udbuddet træder i kraft.

”Hvad er det for nogle vilkår, vi skal køre under? Hvor skal stationerne ligge? Hvor mange biler har vi? Hvor kommer vi til at blive ansat – bliver det stationsvist? Hvilke og hvor mange kolleger får jeg? Hvad bliver vagtformerne? Hvem bliver min leder, og hvordan bliver lønsystemet? Alle de basale ting – helt grundlæggende vilkår – som man har styr på i det daglige, ryger op i luften. Og derudover vil der altid derudover være situationer, man ikke har taget højde for,” siger Peter.

Region Syd er ifølge Peter den region, der mangler færrest reddere – de mangler dog stadig, før der er mangel i hele Danmark – men Region Syd har været brugt som forbillede i forbindelse med hjemtagelsen fra Bios, fordi de har klaret det godt, fortæller Peter, som også har kolleger fra den anden side af Storebælt, som pendler for at arbejde i Ambulance Syd. 

Men den titel som forbillede kommer regionen til at smide væk, hvis udbuddet bliver en realitet, mener han.

”Vi bliver slået tilbage til nul. Responstider, nøgletal og måltal er noget, der kommer op i de her udbudsperioder, fordi det er noget, politikerne kan forholde sig til. Det er statistik for statistikkens skyld. Man kigger aldrig på, hvad der ligger bagved de tal. For så kan det godt være, at vi er 10 sekunder hurtigere, end vi plejer, men hvor god er behandlingen, hvis det betyder, at jeg ikke har tisset eller spist?”

Meldingen har fået Peter til at overveje, hvad der skal ske for ham i fremtiden. 

”Jeg er 52 år – og jeg har tænkt, om det er i det her fag, min sidste arbejdstid ligger. For selvom jeg elsker mit fag og har været i det i 22 år, så orker jeg simpelthen ikke endnu en udbudsrunde,” siger han. 

Håber, de holder sig til udbud i ét distrikt 

Peters ønskescenarie er, at politikerne lader den hjemtagne del af ambulancetjenesten være hjemtaget og kun tager en beslutning om det distrikt, der bliver varetaget af Responce. 

Og så håber han for kollegerne i Responce, at de bliver hjemtaget til Region Syd.

”Vi har et kæmpehøjt, fagligt niveau, og det er ikke bare sådan lige at opbygge. Det tager tid at opbygge en god organisation, og jeg synes, vi er så tæt på, og det ville være et kæmpe spild at ødelægge det,” siger Peter.

Koncerndirektør: Reddernes bekymring indgår i processen

Hos Region Syd anerkender koncerndirektør Jørgen Bjelskou, at udbudsspørgsmålet med Bios-sagen i baghovedet bekymrer redderne.

”Jeg forstår det grundlæggende godt. Det her er jo følsomt. Det tager vi superalvorligt, og vi vil sørge for, at Ambulance Syds reddere får god information i den proces, vi går ind i, og det ligger mig også meget på sinde, at de erfaringer og bekymringer, som redderne har, kommer til at indgå i en kommende proces.

- Du siger selv, at redderne skal have god information om processen. Hvordan kan det så være, I melder ud via medierne, at ambulancetjenesten muligvis skal i udbud?

”Det er jo kendt stof, som gennem tiden også har været italesat på forskellig vis overfor ledelse og tillidsfolk. Og det er vel fair nok, at det er politikerne, der som de første får mulighed for at se de politiske dagsordener. Dagsordenen har jo teknisk set været offentlig for redderne samtidig med politikerne.”

- I er glade for Ambulance Syd, redderne er glade for deres arbejde, og Ambulance Syd har et godt ry i branchen, hvor medarbejdere gerne vil pendle til for at arbejde. Hvordan kan det være, at man ikke bare siger, at man kun vil tage stilling til fremtiden for Trekantsområdet, som Responce dækker, og lader den hjemtagne part være hjemtaget?

”Jeg er ligesom alle andre glad og stolt af vores ambulancetjeneste. Målt på bundlinjen har vi virkelig været på en god rejse med løbende forbedringer af vores præhospitale set-up. Men politikerne skal naturligvis have mulighed for at bestemme, hvordan de gerne vil tage politisk stilling til sagen. Vi kan ikke bare lægge op til, at der alene skal være et udbud i Trekantsområdet. Det er kontrakten med Responce, som udløber i 2025, der gør timingen, og derfor får politikerne mulighed for at tage stilling til hele det præhospitale område.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev