Annonce

På billedet er man Cecilie. Hun er pædagogisk assistent i et Børnehus i Gentofte og hun har en 4 dages arbejdsuge.

Cecilie har fuldtid på 4 dage: ”Det giver overskud”

En forsøgsordning med en 4-dages arbejdsuge er blevet til en fast ordning i daginstitution Trekløveren i Gentofte Kommune. En af dem, der er glad for modellen, er Cecilie. For hende giver det en bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv.

Annonce

Pædagogisk assistent Cecilie Nielsen har ikke kunnet mærke forskel på arbejdstiden, selvom hun nu har vagter af 10 timer, efter at hun nu arbejder 4 dage om ugen. Jørgen True

Af Laura Marie Rasmussen
Journalist

Annonce

Fire dages arbejde og tre dages fri. Det bliver fra efteråret den nye arbejdsrutine for flere ansatte i Børnehuset Cassiopeia, som er en del af børneinstitutionen Trekløveren. Her har man forsøgt at dele de 37 ugentlige arbejdstimer ud på 4 dage fremfor 5 dage.

For Cecilie Nielsen, der er pædagogisk assistent i Børnehuset Cassiopeia, har forsøget med de fire arbejdsdage givet god mening. Det er til trods for, at hun nu har vagter af 10 timer. 

”Jeg har det så fint med længere dage. Jeg tror også, at det har hjulpet, at vi er startet projektet i sommertid. Så det har været lyst om morgenen, når man tager afsted og lyst, når man kommer hjem. Jeg synes slet ikke, at jeg er mere træt af at have været oppe til en åbne-vagt og være der til lukkeren, ” siger Cecilie.

Læs også: Blachman: Giv alle en fire dages arbejdsuge

 Forsøg på at få flere på fuldtid

Det seneste års tid har man i Gentofte Kommune kørt forskellige pilotprojekter i forhold til at kunne få flere medarbejdere til at gå op i tid, hvor den 4-dages arbejdsuge har været et af dem.

Medarbejderne, der har deltaget i forsøgsordningen, har ikke haft en fast fridag, men har haft en fast rækkefølge af vagter. Det betød, at en uge f.eks. kunne bestå af 7-17 vagter mandag til onsdag, en 7-14 vagt om torsdagen og fri om fredagen. I alt deltog 5 medarbejdere i forsøgsordningen.

Gentofte Kommune igangsatte projektet, da over halvdelen af de ansatte i Trekløverens 3 børnehuse er ansat på deltid. Cecilie har dog hele tiden arbejdet fuldtid, men hun fortæller, at en kollega er kommet op på fuldtid efter hun har været med i forsøgsordningen.

”Min kollega fortsætter med fuldtid, efter hun har tilvalgt denne fire dages arbejdsuge. Hun synes, det var meget fedt, og hun fandt jo også ud af, at man tjente lidt mere ved at gå op i tid. Det havde hun vænnet sig til i de uger, forsøget foregik,” fortæller Cecilie om kollegaen.

Det har skabt fleksibilitet

Cecilie har oplevet, at en fire dages arbejdsuge giver en stor fleksibilitet i forhold til privatliv og arbejdsliv. Hun sætter særligt pris på, at hun har en ugentlig dag med tidligt fri, hvor hun kan hente sine to børn tidligt og dagen efter kan holde en fridag med dem, eller for eksempel bruge dagen på lægebesøg.

Hun er også klar over, at hun er heldig, fordi hendes kæreste har et fleksibelt arbejde, og derfor har de lettere kunnet få det til at hænge sammen i forhold til, at hendes børn går i daginstitution og skal hentes og bringes hverdag.

”Hvis jeg havde været enlig mor, så havde jeg ikke gjort det. Det gør det helt klart nemmere, at man er én mere til at hente og lignende, ” siger Cecilie.

Billedet viser Cecilie på legepladsen med en af daginstitutionens børn. De gynger.
For Cecilie Nielsen har det at arbejde fire dage om ugen givet en ny arbejdsglæde, fordi arbejdsdagene er struktureret på en ny måde, så der både er tid til at være tilstede med børnene og tid til at forberede forældresamtaler.  Jørgen True

Mere sammenhæng i arbejdet

Organiseringen af arbejdet har også ændret sig eftersom, at Cecilie nu har tre dage med lange vagter. Hun fortæller, at de længere vagter faktisk oftest føles kortere end en almindelig 8-16 vagt, fordi den består af flere afbræk, bedre tid til praktiske opgaver såsom forberedelse af forældresamtaler og har en kontinuitet, som hun sætter pris på.

”Det har givet så god mening, at man både når at sige godmorgen og farvel til forældrene. Så har man også mulighed for at give en besked videre, så det ikke skal gå fra kollega til kollega,” fortæller hun.

For Cecilie har det givet mere arbejdsglæde at få en mere komprimeret arbejdsuge. Det giver en eller anden form for frihed.

Mange positive gevinster

At medarbejderne oplever arbejdet i en daginstitution som fleksibelt og ikke mindst meningsfuldt er helt afgørende for institutionsleder i Trekløveren Paula Guerrero Mieres.

”Forsøget har vist mange positive gevinster, som vi ikke havde forudset. Det har blandt andet skabt øget arbejdsglæde blandt medarbejderne, en ny form for kontinuitet med børnene, og at medarbejderne oplever at være på forkant med arbejdet og praktiske opgaver,” siger hun.

For hende som leder har det betydet, at hun har fået endnu mere blik for at tale om balancen mellem arbejdsliv og privatliv med medarbejderne.

”Vi skal som arbejdsplads have et fokus på, at vi skal være fleksible og ikke glemme at tale arbejdsforhold og arbejdstid med vores medarbejdere. Det skal vi blandt andet også gøre for at kunne fastholde vores medarbejdere. Derfor er det afgørende at tale arbejdsrammer og skrue på arbejdsrammerne, hvis det er muligt,” siger Paula Guerrero Mieres.

Kun én ulempe

Der er kun én negativ ting, som Cecilie kan komme i tanke om i forhold til den fire dages arbejdsuge. Det er, at hun på de lange dage kommer hjem lige midt i spisetid, og at man måske ikke lige har så meget tid til børnene, når man kommer hjem.

”Men det er her, at det så giver noget, at man har en dag med tidligt fri, hvor man kan hente dem tidligt og så har man en fridag med dem dagen efter,” siger Cecilie.

Projektet er nu afsluttet og evalueret, og i Trekløveren vil man nu tilbyde den fire dages arbejdsuge som en fast ordning fra september. Som det ser ud på nuværende tidspunkt, vil seks ud af 20 medarbejdere fortsætte med en 4-dages arbejdsuge.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev