Lennart Rudolph havde set frem til at fejre sit 25-årsjubilæum ved Aarhus Sporveje. Men en dag i juni 2017 – umiddelbart efter at selskabet skiftede navn til Aarbus, og fire år før hans store dag – blev han indkaldt til en samtale med henblik på fyring. Og der var ikke noget at gøre. Beslutningen var taget.
”Jeg skulle egentlig være fortsat på pinden efter mødet, men jeg rystede så meget, at min kollega, der sad over for mig, sagde, at jeg burde tage hjem,” siger Lennart Rudolph.
Han blev fyret, fordi Aarbus mente, at hans sygefravær var for højt, og at det påvirkede
driften. Reelt betød det, at Lennart Rudolph blev fyret for et forventet fremtidigt
sygefravær, mens han var rask.
Aarbus’ beregning tog afsæt i, at han tilbage i 2013 havde haft en del fravær, som var helt reelt, men alligevel havde udløst en påtale.
Siden var hans fravær kun faldet, så FOA mente, at opsigelsen byggede på et usagligt grundlag.
Den vurdering var Vestre Landsret enig i, da sagen endelig blev afgjort i maj 2021, og Aarbus blev pålagt at betale Lennart Rudolph en godtgørelse på 250.000 kroner.
Frarøvet sin stolthed
Lennart Rudolph var ansat som tjenestemand i Aarhus Sporveje og havde – efter et par indledende år som buschauffør – arbejdet som trafikmester.
Her var det hans opgave at få puslespillet af chauffører, busser og køreplaner
til at gå op. Et puslespil, hvor brikkerne er forskellige fra dag til dag, og Lennart Rudolph var med egne ord god til det. Da han blev fyret, oplevede han det som om, han blev frarøvet sin stolthed:
”Stoltheden lå i den erfaring, jeg havde fra alle de år, jeg havde lagt ved sporvejene. At jeg havde færdigheder i mit job. Den stolthed tog de fra mig, og det har fulgt mig som en skygge i mit baghoved, indtil Vestre Landsret kom med sin afgørelse. Nu føler jeg mig fri,” siger Lennart Rudolph.
Tobias Stidsen
Slået fast med syvtommersøm
Charlotte Prip er juridisk konsulent i FOA og har ført sagen for Lennart Rudolph.
”Jeg sagde til Aarbus, at de er omfattet af reglerne, der gælder for offentlige arbejdsgivere. De skal efterleve forvaltningslovens princip om, at beslutninger skal være saglige og hvile på et sagligt grundlag. Men Aarbus var totalt argumentresistente i denne sag,” siger Charlotte Prip.
Undervejs slog hun til lyd for, at selskabet eksempelvis kunne have omplaceret Lennart Rudolph, fordi han var tjenestemand med mere end 20 års anciennitet.
Men altså forgæves. Nu er hun – ligesom den fyrede trafikmester – tilfreds med den endelige afgørelse.
Da Aarbus tabte sagen i Vestre Landsret, forsøgte de at få sagen prøvet i Højesteret,
men uden held. Vestre Landsrets dom står ved magt.
”Sagen har slået fast med syvtommersøm, at offentligt ejede virksomheder som Aarbus også skal følge forvaltningsretlige principper og træffe saglige beslutninger i forhold til deres ansatte. Desuden har vi fået afgjort, at sager om usaglige afskedigelser af tjenestemænd kan efterprøves ved de almindelige domstole, selvom tjenestemanden er berettiget til en tjenestemandspension, når vedkommende fratræder,” siger Charlotte Prip.
Direktør i Aarbus, Finn Mikkelsen, ønsker ikke at svare på kritikken fra FOA, da Aarbus ikke kommenterer på personalesager.