Annonce

Headerbillede. Pædagoger Sofie Harder-Tuelung og Iben Svensson Lund. Voxpop om tvunget ferie. Lukkedage

Lukkeuger tvinger ansatte til ferie på uønskede tidspunkter

På grund af lukkedage og -uger på arbejdspladsen oplever en del af FOAs medlemmer i pædagogisk sektor, at de er tvunget til at holde ferie på andre tidspunkter, end de ønsker, viser en ny medlemsundersøgelse. Det betyder en mangel på frihed, siger to pædagoger.

Annonce

Iben Svensson Lund (t.v.) og Sofie Harder-Tuelung er begge pædagoger, og har i kraft af deres arbejde ikke selv mulighed for at lægge deres ferie, præcis som de vil.  Jørgen True og Jacob Nielsen

Af Joachim Ploug Hansen
Journalist

Annonce

Sommerferieplanlægningen på FOA-arbejdspladser kan ofte være en anspændt oplevelse, når forskellige medarbejderes ønsker om bestemte ugers fri skal gå op i en højere enhed.
 
Og så er der de ansatte, der ikke får lov til at ønske, hvornår ferien skal tilbringes i den danske sommer eller en tur udenlands. 

I en ny medlemsundersøgelse fra FOA er medlemmer i den pædagogiske sektor, der arbejder i daginstitutioner med børn fra 0-5 år, blevet spurgt om, hvor mange uger af deres sommerferie, de er tvunget til at afholde på andre tidspunkter, end de ønsker på grund af lukkeuger. 

Læs også: Kend din ret: Ferie som opsagt, ledig eller under barsel

I alt har 400 medlemmer af pædagogisk sektor besvaret spørgsmålet, og 33 procent svarer, at lukkeuger tvinger dem til at holde mellem 1 og 4 ugers ferie på et andet tidspunkt, end de selv ville have ønsket.

For 11 procents vedkommende, er der tale om to til fire uger.
 
Fagbladet FOA har talt med to pædagoger i Københavns Kommune, der beretter om et besværligt familiepuslespil, der skal løses, og manglende muligheder for at rejse.

Lukkedage tvunget ferie. Sofie Harder-Tuelung
Sofie Harder-Tuelung, pædagog. Jacob Nielsen
Sofie Harder-Tuelung er pædagog i Konkylien på Østerbro, som er en integreret institution. På grund af sammenpasningsdage i klyngen var hun nødt til at vælge, om hun ville holde ferie i uge 28, 29 og 30 eller arbejde alle de tre uger.
 
”Når man har skolebørn, kan man ikke være på arbejde alle de tre uger, for så kan man ikke have ferie med sine børn,” Sofie Harder-Tuelung, der valgte at holde sin sommerferie der.

Sofie Harder-Tuelung har delebørn, og først så det ud til, at hun skulle tilbringe én af ugerne uden sine børn, hvilket hun kalder “absurd”, men det lykkedes at få lavet en aftale med sin eksmand, der så måtte rykke sin ferie.

Læs også: Så meget må chefen bestemme over din ferie

”Det faldt heldigvis okay ud i år, fordi jeg er heldig og har en meget fleksibel eksmand. Men det bliver problematisk, hvis jeg gentagne gange skal holde fri de samme tre uger i sommerferien,” siger hun og fortæller om generel utilfredshed i kollegagruppen over ferieultimatummet:
 
”Det er lidt som at trække nitten, hvis man skal arbejde de tre uger. Førhen kunne vi bestemme, om vi ville møde på arbejde én eller to af ugerne, og det kan jeg forstå. Men sådan er det ikke mere.”

Iben Svensson Lund. Pædagog. lukkedage tvungen
Iben Svensson Lund, pædagog. Jørgen True
Iben Svensson Lund er pædagog i den integrerede institution Landsbyen, og hun skal i år holde sommerferie i uge 29, 30 og 31, midt i højsæsonen. Hun så egentlig helst, at hun kunne holde sin sommerferie i slutningen af august, for hun har ikke selv nogle børn, og der er rejseudgifterne mindre.
 
”Jeg kommer ikke ud at rejse i år, for jeg har ikke råd til det midt i sommeren. Jeg er nødt til at blive hjemme,” siger Iben Svensson Lund, der har været i faget siden 2005.
 
Generelt savner hun en større følelse af frihed til at vælge sin ferie. Udover den tvungne sommerferie, så holder institutionen også lukkedage mellem jul og nytår, før påske og efter Kristi Himmelfartsdag. Faktisk har Iben Svensson Lund kun én uges ferie, hun kan tage, når hun rent faktisk ønsker.
 
”Jeg er nødt til at vælge. Hvis jeg vil afsted i november og få og sol på Gran Canaria, så kan jeg ikke holde ferie i foråret,” siger hun.
 

Arbejdsgiver har ret til at holde ferielukket

Selvom det kan besværliggøre ferieplaner med familien, så er arbejdsgiveren i sin gode ret til at varsle ferielukning. Det skal bare ske senest tre måneder før.
 
Arbejdsgiveren skal i videst mulig omfang sikre, at medarbejderen har optjent betalt ferie til alle de dage, hvor der er ferielukket, fortæller Ettie Trier Petersen, der er chefjurist i FOA. For eksempel ved at afvise andre ferieønsker i løbet af året.
 
”Gør arbejdsgiveren ikke det, skal medarbejderen fortsat have sin løn under ferien. Derudover kan man som medarbejder også have ret til at få forskud på betalte feriedage, hvis man ikke har optjent betalt ferie til alle de dage, der er ferielukket,” siger Ettie Trier Petersen.
 
Der er også en risiko for, at man som medarbejder kan være tvunget til at holde ferie uden løn, hvis man er nyansat og ikke har optjent ret til løn under ferie. Ettie Trier Petersen påpeger dog, at man få dækning senere hen ved at få udbetalt de feriepenge, der spares op med tiden.
 
Kontakt din lokale FOA-afdeling, hvis du er i tvivl om, hvad du har ret til.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev