Det kan være, at din arbejdsgiver i fremtiden ikke betaler til din barsel, din ferie, din efteruddannelse eller din pension. Faktisk kan det være, at du slet ikke har en arbejdsgiver, men er ansat på løse vilkår og kan fyres uden varsel, eller at du leverer arbejdet som selvstændigt erhvervsdrivende.
Fagbladet FOA har tidligere beskrevet, at den form for ansættelsesforhold, der typisk er kendt fra byggebranchen og leveringstjenester, også er ankommet til hjemmeplejen. Ifølge lektor ved Juridisk Institut ved Aarhus BSS Natalie Munkholm, er det ikke overraskende. Hun er en af forfatterne bag rapporten: ’Lønmodtager/arbejdstagerbegrebet i dansk arbejds- og ansættelsesret – med fokus på platformsarbejde’ udarbejdet for Beskæftigelsesministeriet i marts 2022.
Ifølge Natalie Munkholm er der en tendens til, at flere brancher gør brug af selvstændige i stedet for ansatte.
”Vi ser det udenfor Danmark i hele EU og i USA, at man i mange brancher skifter fra at levere arbejde som ansat til at gøre det som selvstændig. Det kan både være som platformsarbejder, eller som selvstændig underentreprenør. At vi nu i Danmark ser den model i for eksempel hjemmeplejen, bekræfter at det er en tendens, der kan opstå i alle brancher,” siger Natalie Munkholm.
Læs også: Kirsten og Karin sidder i saksen efter ”Wolt-ansættelse” i ældreplejen: Mangler over 200.000 kroner
Klart at selvstændige kan levere god kvalitet
Natalie Munkholm understreger, at udviklingen ikke nødvendigvis er ren elendighed. Til en vis grad handler det om, at mange gerne vil arbejde under mere fleksible forhold i stedet for at være bundet til et fast vagtskema.
”Det er ikke nødvendigvis forfærdeligt. Det er op til den enkelte virksomhed, om man vil gøre brug af ansatte eller selvstændige. Men det kan være en udfordring, hvis en virksomhed gør brug af selvstændige, men samtidig bestemmer lige så meget over dem, som hvis de var ansatte – for eksempel ved at give instrukser og føre kontrol. I den situation får dem, der leverer arbejdet ikke de rettigheder, som lovgivningen og overenskomsten garanterer,” siger hun.
Et punkt, hvor modellen for løstansatte kan være svagere end traditionelle overenskomster, er når det handler om kvalitetssikring. Fordi kommunerne udliciterer hjemmeplejen til et firma, som derefter udliciterer arbejdet til endnu et firma, har kommunen ingen mulighed for at tjekke, om arbejdet bliver gjort ordentligt. Også selvom det firma altså bare er en enkelt person med et CVR-nummer.
”Det er interessant, at den her model rykker ud i fag, hvor der typisk har været en arbejdsgiver til at sikre kvaliteten igennem instruktion og tilsyn med dem, der udfører arbejdet. Her har kommunen ikke længere tilsyn med den konkrete pleje, og har ikke indsigt i hvilke vilkår, som arbejdet udføres på,” siger Natalie Munkholm, men understreger, at det ikke nødvendigvis betyder, at plejen lider, under den nye fritvalgsvirksomhed.
”Det er klart, at en selvstændig tjenesteyder sagtens kan være ansvarlig og kan levere god kvalitet,” siger hun.
Læs også: Timeansættelser går ud over fagligheden
Et arbejdsmarked i udvikling
Næstformand i FOA Thomas Enghausen mener, at det er vigtigt for fagbevægelsen at være omstillingsparat. Især når det kommer til de voksende udfordringer indenfor velfærdsfagene.
”Rekrutteringen fylder meget, og det peger godt ind i den udfordring, vi står overfor. For det stiller nogle spørgsmål til fagbevægelsen, om vi kan forhandle os frem til rammer, der både tilgodeser den enkeltes ønske om frihed på arbejdet, og sikrer ordentlige forhold og en høj kvalitet af pleje,” siger Thomas Enghausen.
Arbejdsmarkedet har altid været i udvikling, og det skal fagbevægelsen kunne reagere på. Her skal man finde en balance imellem at imødekomme tendenserne i samfundet, uden at give op på de ideer, der skabte det danske velfærdssamfund, mener Thomas Enghausen.
”Hvis vi som fagbevægelse skal overleve og være et attraktivt tilvalg for den enkelte, så skal vi også følge med tiden. Vi skal kunne på afspejle samfundet, og påvirke den vej, samfundet går i. Men vi skal huske på at holde fast i vores værdigrundlag, og ikke smide alle de ting, vi har tilkæmpet os ud med badevandet,” siger han.
Den stigende trang til højere mulighed for indflydelse på egen arbejdsgang er noget, som man ifølge Thomas Enghausen, skal tænke ind i forhandlingerne. Det gør FOA allerede til en vis grad i form af for eksempel de selvstyrende teams i ældreplejen, men Thomas Enghausen understreger også, at de underentreprenører i hjemmeplejen kan betyde en svingende kvalitet af pleje, da der ikke er samme niveau af kvalitetskontrol.
”Vi skal som fagbevægelse have modet til at tænke de frihedsretter, man har som selvstændig, ind i overenskomsterne, hvor man kan sikre, at arbejdet bliver udført under ordnede forhold. For hvis alle er deres eget firma, ryger det kollektive samarbejde og det kollektive pres på arbejdsgiverne, hvilket vil betyde, at man står svagere. Både som enkeltperson og som fællesskab. Fællesskabet er afgørende for, at vi står stærkt i forhandlinger både lokalt og nationalt,” siger Thomas Enghausen.