Annonce

Josefine Jane Forslund vinder dm i skills 2022

Josefine og Jesper har vist Danmark, hvor stor en forskel de gør


Der var stort lysshow og høj musik, da nye danmarksmestre kunne lade sig hylde efter tre dage med intense konkurrencer til DM i Skills.

Annonce

Glæden var ikke til at tage fejl af, da social- og sundhedsassistentelev Josefine Jane Forslund blev kåret som vinder af DM i Skills. Se video af overrækkelsen i artiklen. Jørgen True

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Der var jubel og store smil, da Jesper Løvig Kanstrup, serviceassistent og Josefine Jane Forslund, social- og sundhedsassistentelev på ZBC Næstved blev kåret til Danmarks bedste inden for netop deres fag.

Det skete lørdag eftermiddag, hvor de to blev hyldet sammen med de 47 andre vindere til DM i Skills, danmarksmesterskaberne i erhvervsuddannelser.

"Først troede jeg, at det var løgn, og jeg forstår det vist ikke helt endnu, for jeg er ikke begyndt at græde," siger Josefine Jane Forslund.

Jesper Løvig Kanstrup kalder sin deltagelse for en 'oplevelse for livet'.

"Jeg ser os alle sammen som vindere, for det har været en fed oplevelse at vise vores fag frem," siger serviceassistenten.

Én stor 'skills-familie'

Siden torsdag har de to vist deres evner i en række discipliner med opgaver udformet som en form for rollespil. Her er deltagerne blevet sat på prøve af skuespillere, der har udfyldt rollen som patient eller borger.

I alt ti social- og sundhedsassistentelever, fem fra hver region, har blandt andet udført pleje-, omsorgs- og rehabiliterende opgaver hos en borger, der netop var udskrevet fra sygehuset til et rehabiliteringsophold efter at have været opereret for hoftebrud.

Eleverne skulle også støtte og vejlede en patient, som akut var blev indlagt på psykiatrisk afdeling på grund af forværring af kendt skizofreni.

"Det har været hårdt, for vi har kørt max på alle dage. Men det har været vildt fedt og udfordrende," siger Josefine Jane Forslund, der også glæder sig over sammenholdet med de andre sosu-assistent-elever.

"Vi er blevet én stor 'skills-familie'," som hun siger.

dm i skills 2022 josefine
"Vi er blevet én stor skills-familie." Jørgen True

DM i Skills 2022

DM i Skills er det store årlige danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne. Omkring 300 unge er med som deltagere, hvor de kæmper inden for de forskellige fag om at blive landets bedste. 

I år er der blevet konkurreret i 49 forskellige fag - blandt andet fagene serviceassistent og social- og sundhedsassistent. Derudover har der været 22 demonstrationsfag, herunder pædagogisk assistent. SkillsDenmark har siden 2011 afholdt DM i Skills.


I år er mesterskaberne blevet afholdt i Høng på Vestsjælland, hvor i alt 67.000 besøgende har været forbi i løbet af de tre dage.

Kilde: SkillsDenmark
+

Stor ros til alle

Efter vinderne var kåret, var der på sosu-scenen stor ros og lykønskninger til alle ti deltagere fra først Michael Ziegler, borgmester i Høje-Taastrup og formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg.

"At I står her, viser, hvor meget i brænder for faget og for at vise det frem. Det nærvær, det overskud og den tålmodighed, I har vist på scenen, er en vigtig del af det, der gør en forskel for vores borgere. Det kræver mod, det kræver hjerte, og det kræver faglig styrke. Vi har brug for dygtige rollemodeller som jer," sagde Michael Ziegler og fortsatte:

"Jeg er ikke i tvivl om, at I gennem jeres arbejde kommer til at gøre en forskel og vil være med til at løfte en helt central og utrolig vigtig opgave i vores velfærdssamfund."

Danmarks stjerner

Derefter tog Vinni Jakobsen, næstformand i Social- og Sundhedssektoren i FOA, ordet:

”I er vores faglige stjerner, der repræsenterer Danmarks bedste fag,” indledte hun med at konstatere.

Læs også: DM i SKILLS er skudt i gang med stor hyldest fra minister

”I har på fornemmeste vis de seneste tre dage vist, hvorfor I gør en forskel for vores borgere og patienter. I har vist, hvilke komplekse opgaver I qua jeres praktiske og teoretiske erfaring fra jeres uddannelse kan løfte i dagligdagen. I viser omsorg og respekt for det enkelte menneske og udfører komplekse sygeplejeopgaver på et meget højt fagligt niveau,” fortsatte Vinni Jakobsen.

Jesper er første vinder

Det er første gang nogensinde, at serviceassistent er med som konkurrencefag ved DM i Skills. Faget har været delt i to selvstændige konkurrencer med fokus på henholdsvis hospitalsservice og virksomhedsservice med to deltagere i hver kategori. 

I hospitalskategorien har deltagerne blandt andet prøvet kræfter med rengøring af en isolationsstue, hvor de måtte udvise stor omstillingsparathed, da patienten pludseligt fik behov for hjælp af forskellig karakter.

Jesper løvig kanstrup vinder dm i skills
"Vi har virkelig fået vist, hvor alsidigt vores fag er i løbet af de seneste tre dage," siger en stolt Jesper Løvig Kanstrup, efter han er blevet udråbt til vinder af DM i Skills. Jørgen True
Jesper Løvig Kanstrup, der blev færdiguddannet i september sidste år, håber, at han med sin deltagelse ved DM i Skills har fået flere til at få øjnene op for fagets alsidighed.

Serviceassistenten arbejder på Skejby Sygehus, hvor hovedparten af hans arbejdstid går med andre opgaver end rengøring, som for eksempel at lave forflytninger og køre med patienter, der skal til røntgen eller CT-scanning, forklarer han.

Læs også: Serviceassistent til Skills: Jeg vil gøre op med fordomme om faget

Derudover tager han imod helikopteren og løber til hjertestop eller traumekald, hvor han blandt andet står for at klippe tøjet af patienter og gøre dem klar til at komme i en CT-scanner.

"Vi har virkelig fået vist, hvor alsidigt vores fag er i løbet af de seneste tre dage. Nu håber jeg bare, at der kommer en masse flere unge mennesker til faget," siger den nykårede danmarksmester.

Jesper Løvig kanstrup dm i skills
Jesper Løvig Kanstrup får overrakt vindertrofæet af tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Jørgen True

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev