Annonce

Prøv beregneren: Det betyder nyt kørselsfradrag for dig, der pendler på arbejde


Satserne på kørselsfradrag og befordringsgodtgørelse bliver hævet med henholdsvis 18 og 19 ører. Det sker efter et møde i Skatterådet. De stigende benzinpriser er grunden til, at satserne hæves. 

Annonce

Reglerne for kørselsfradrag er uændrede, så de første 24 kilometer på arbejde må man køre på egen regning. Til gengæld er satsen hævet, så man får 18 ører mere per kilometer. Colourbox

Af Simon Marvig Ravn
Journalist

Annonce

Er du en af de 1,2 millioner danskere, der dagligt pendler, kan du glæde dig over udfaldet af dagens møde i Skatterådet.

Her blev det nemlig besluttet at hæve satserne for kørselsfradrag og befordringsgodtgørelse. 

Indtil nu har du i 2022 fået fradrag på 1,98 kroner pr kilometer, du kører på arbejde, så længe du samlet set har mere end 24 kilometers transport pr dag. Det er uanset om du kører bil, tager offentlig transport eller cykler. 

Men den takst har Skatterådet besluttet at hæve med 18 ører, så den nye takst lyder på 2,16 kroner pr kilometer for kørsel mellem 25 og 120 kilometer.

Det vil altså sige, at for hver kilometer mere end 25, man kører til arbejde, er der mulighed for at få et skattefradrag på 2,16 kroner. Stigningen kommer som følge af de stigende diesel- og benzinpriser. Længere nede i artiklen, kan du beregne, hvad den nye sats betyder for dit fradrag.

”Benzinprisen for de danske forbrugere har ændret sig markant på kort tid, og det har vi besluttet at tage højde for. Skatterådet har derfor besluttet at hæve satserne for såvel befordringsfradraget som befordringsgodtgørelsen,” siger formand for Skatterådet Jane Bolander i en pressemeddelelse. 

Kørselsfradrag

Du kan få kørselsfradrag, hvis du har mere end 24 km til og fra arbejde (over 12 km hver vej). 
Du får fradrag for de dage, du reelt kører til og fra arbejde (altså ikke hjemmearbejdsdage, kursusdage, sygedage, orlov mv.).
Du får ikke dit fradrag udbetalt, men indregnes i din årsopgørelse. Fradragets værdi er ca. 26 procent, så hvis dit kørselsfradrag er 1.000 kroner, sparer du ca. 260 kroner i skat.
Du skal selv oplyse kørselsfradraget på din årsopgørelse.
Alle transportmidler giver fradrag for eksempel bil, tog, bus eller cykel. 
Du kan få kørselsfradrag ved alle typer lønnet arbejde, du betaler AM-bidrag af. Det gælder også studiejob, lønnet praktik og løntilskudsjob.
Det gælder ikke, hvis:
din arbejdsgiver betaler transporten
du har fri bil til rådighed (firmabil)
du kører til og fra dit studie, da SU ikke tæller som løn
du kører til og fra ulønnet praktik.
Hvis du forventer, at dit kørselsfradrag bliver lavere i 2022, skal du rette din forskudsopgørelse.
 
+

Fradrag med tilbagevirkende kraft 

Stigningen kommer til at virke med tilbagevirkende kraft for hele 2022. 

”Skatterådet vurderer, at det er hensigtsmæssigt, at den nye fastsatte sats for befordringsfradraget gælder for hele året 2022. Det sker, så borgerne ikke skal operere med flere forskellige satser i samme indkomstår,” siger Jane Bolander.

I FOA er der tilfredshed med, at Skatterådet har hævet satserne, selvom stigningerne er mindre end man havde håbet på:

”Et højere kørselsfradrag kommer til at betyde, at man får en lille hjælp til de høje priser lige nu, og så må vi krydse fingre for, at priserne også falder igen. Sådan noget kan vi ikke trylle med. Vi kan kun presse på, for at man bliver kompenseret så godt som muligt,” siger forbundsformand Mona Striib.

Befordringsgodtgørelsen er ligeledes blevet hævet, og her giver den nye sats giver 3,70 kroner per kilometer, i stedet for de tidligere 3,51 kroner. Godtgørelsen udbetales skattefrit fra arbejdsgiveren, til ansatte, der kører i egen bil under arbejdet. 

Læs også: Serviceassistent: Udgifter til varme er eksploderet - rammer hele familien

Stigningen i satserne er sat som de er, fordi man forventer at den gennemsnitlige benzinpris i år er 15,77 kroner. Det er sådan, man normalt fastsætter satsen i Skatterådet. Der er også taget højde for stigninger i forbrugerprisindekset i marts 2022.

1,2 millioner danskere får fradrag

Normalt fastsætter Skatterådet satserne for kørselsfradrag i november. Det er første gang siden 2000, at man vælger at justere på satserne midt i året. Det skyldes at benzinpriserne er steget så voldsomt på kort tid. 

1,2 millioner danskere får hvert år fradrag for transport mellem hjem og arbejde. Ud over det, er der flere der får godtgjort brugen af egen bil på arbejde, for eksempel hvis man kører sin egen bil på en rute i hjemmeplejen. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev