Annonce

ressource coaching plejecenter foto anna cathrine leth christiansen

Her taler alle ansatte med en coach for at forebygge forråelse

På Lillevang Plejecenter bliver medarbejderne tilbudt timer med en coach. Resultatet er mindre stress, færre konflikter og fald i sygefraværet.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Tina Mary Allen (th.) er sikker på, at samtalerne med Katja Halladin Rauh virker. Og så fremhæver hun, at ledelsen prioriterer indsatsen: ”Når vi mærker, at det er ved at være tid til en samtale, går vi til vores leder. Og det har aldrig været et problem at få sat tid af til det.” Anna Cathrine Leth Christiansen

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Hvordan undgår vi, at medarbejderne brænder ud og flygter fra faget?

Det spørgsmål havde afdelingsleder Majbritt Jensen brug for svar på, da særligt to udadreagerende beboere på Lillevang Plejecenter i Farum nord for København voldte store udfordringer for medarbejdernes fysiske og mentale helbred.

Afdelingslederen rådgav sig med plejehjemmets demensvejleder, Katja Halladin Rauh, der udover at være sygeplejerske er uddannet stresscoach og mindfulnessinstruktør. Og hun var enig. Mistrivslen blandt medarbejderne var ikke til at overse.

”Fortsætter det i lang tid, kan forråelse forekomme. Og det giver sig selv, at selv det mest omsorgsgivende menneske kan blive omsorgstræt. Hvis du samtidig har en begyndende dødsangst, fordi du bliver slået på af beboere, så er det, at du på et tidspunkt bliver sygemeldt. Det var vi nødt til at forebygge,” siger Katja Halladin Rauh.

Undgik at brænde ud

På plejecentret opfandt de en løsning, de kalder ressourcecoaching. Her fungerer Katja Halladin Rauh som trivselscoach, og alle medarbejdere får minimum én session hos hende.

Efter en succesfuld forsøgsperiode for de 15 medarbejdere på afdelingen med de største udfordringer er tiltaget bredt ud til at gælde alle 60 ansatte på plejehjemmet.

Social- og sundhedsassistent Tina Mary Allen er en af dem, der har haft stor glæde af den personlige samtale.

”I starten var det svært, for jeg er ikke en person, der har let ved at åbne sig. Men Katja er så meget nede på jorden, og så kommer tilliden hurtigt. Vi fandt frem til, hvad mine problemer var. Jeg havde stresssymptomer, svært ved at håndtere mit arbejde, og jeg havde ingen at sparre med,” siger Tina Mary Allen.

Læs også: Dorthe Birkmose: ”Forråelse er ingens skyld, men alles ansvar”

Med regelmæssige sessioner fik hun 
konkrete redskaber som vejrtrækningsøvelser og hjælp til at prioritere i sine opgaver. I dag – et år efter den første af otte samtaler – er Tina Mary Allens arbejdsglæde vokset markant.

”Hvis jeg ikke havde haft Katja, var jeg brændt ud og blevet langtidssygemeldt. Det indrømmer jeg gerne. Jeg har lært at ændre mit tankemønster, og det har hjulpet meget på mit stressniveau,” fortæller social- og sundhedsassistenten.

Tina Mary Allen sosu assistent foto anna cathrine leth christiansen
"Hvis jeg ikke havde haft Katja, var jeg brændt ud og blevet langtidssygemeldt. Det indrømmer jeg gerne," siger Tina Mary Allen. Anna Cathrine Leth Christiansen

Dejligt at se dem blomstre op

Ifølge afdelingsleder Majbritt Jensen kan effekten aflæses tydeligt på både sygefraværet og de trivselsmålinger, som medarbejderne udfylder ved hver session.

”De har fået mere energi, de er mere rummelige og samarbejder bedre på tværs. Og så er de blevet bedre til at sige fra overfor hinanden, og det betyder meget færre konflikter,” siger hun.

Læs også: Gratis læring med psykolog Dorthe Birkmose: Sådan undgår vi svigt og taler om fejl

En række medarbejdere har ligesom Tina Mary Allen givet udtryk for, at de enten havde forladt faget eller var blevet sygemeldte, hvis muligheden for ressourcecoaching ikke var opstået.

”Men de er her stadig, og de trives. Det er en velsignelse at se medarbejdere blomstre op, og generelt bør ældre- og sundhedsområdet have langt mere fokus på medarbejdernes mentale helbred,” siger Katja Halladin Rauh og fortsætter:

”Vi kommer kun til at mangle mere personale, og derfor er det endnu vigtigere, at vi passer på hinanden og støtter hinanden. Alle, jeg taler med, elsker deres arbejde, og derfor skal det også være en gave at være her, men det er det ikke, hvis man bliver udbrændt og omsorgstræt.”

Vil du vide mere?

Ressourcecoaching startede som et forsøgsprojekt på Lillevang Plejecenter i efteråret 2020. Efter en positiv evaluering blev det bredt ud til hele plejecentret.

Det er obligatorisk for samtlige medarbejdere at have en session af en times varighed med plejecentres demensvejleder og trivselscoach, Katja Halladin Rauh, som foregår i arbejdstiden.

Efter samtalen vurderes behovet for opfølgende samtaler. I snit har medarbejderne tre sessioner.

Vil du vide mere?
Du er velkommen til at kontakte:

Afdelingsleder Majbritt Jensen
mje@furesoe.dk

Trivselscoach Katja Halladin Rauh
kfr1@furesoe.dk

 

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev