Annonce

Disse tre myter gør, at social- og sundhedsansatte ikke får mere anerkendelse


Mange ansatte i kommunerne ved ikke, hvad forskellen på en social- og sundhedsassistent og -hjælper er, hvilke arbejdsopgaver de er uddannede til, og hvilke udfordringer de står overfor. Organisationssociolog ved VIVE Emmy Topholm, har skrevet om tre punkter, hvor social- og sundhedsmedarbejdere bliver misforstået. 

Annonce

Myter om social- og sundhedsmedarbejdere kan i sidste ende betyde, at de ansatte i ældreplejen ikke får den anerkendelse, de ellers er berettigede til. Vive

Af Simon Marvig Ravn
Journalist

Annonce

Emmy Topholm, der er organisationssociolog ved VIVE, har samlet tre myter om social- og sundhedsmedarbejdere. Det er de tre myter, der ifølge hende, er vigtigst at få gjort op med, for de er sejlivede, og de betyder, at social- og sundhedsmedarbejdere ofte ikke får anerkendelse for det arbejde, de laver.  

1. Sygepleje er noget sygeplejersker laver.

"Skræmmende mange mennesker ved ikke, at social- og sundhedsassistenter- og hjælpere løser sygeplejeopgaver, altså opgaver dækket under sundhedsloven," siger Emmy Topholm. 

Medicinadministration, medicindosering, stomipleje, sårbehandling. Der er mange, blandt andet i kommuner og ministerier, der ikke har dybdegående viden om, hvad social- og sundhedsmedarbejdere laver. I nogle kommuner er det op mod 80 procent af alle sygeplejeopgaver, der bliver udført af social- og sundhedsmedarbejdere. 

"Vi udgav en rapport for FOA og Kommunernes Landsforening (KL) om social- og sundhedsmedarbejdernes arbejde. Der blev jeg ringet op af en konsulent i en kommunes forvaltning. Han ringede for at sige til os, at vi havde lavet en fejl i rapporten, fordi vi havde skrevet, at social- og sundhedshjælpere- og -assistenter yder sygepleje. Det mente han ikke passede," siger Emmy Topholm. 

Denne begrebsforvirring betyder, at social- og sundhedsmedarbejdere ofte ikke bliver anerkendt for deres arbejde, skriver Emmy Topholm i blogindlægget. 

2. Sosu'erne laver det samme.

Det er ikke alle, der kender forskellen på en social- og sundhedsassistent og en -hjælper. 

"Lærer og pædagog ved alle jo, hvad er, men en social- og sundhedshjælper møder man først, når man er 80 år gammel. Det er et nyere fag, og langt det meste, folk ved om social- og sundhedsmedarbejderne, kommer fra medierne," siger Emmy Topholm. 

En del af forvirringen i befolkningen kommer, ifølge Emmy Topholm, fra, at de ofte bare bliver kaldt "sosu'er." Det udvisker altså de store forskelle i arbejdet, de mange kompetencer arbejdet kræver. Hvad navnet helt reelt indebærer. 

"Det bliver for mudret, hvis man bare siger "sosu." Det er helt absurd at sige, for der er flere forskelle, end der er ligheder. Man kan ikke bare skære dem over en kam," siger hun. 

Problemet her ligger i, at faget er relativt ungt. Der har ikke været tid til at opbygge en tydelig faglig profil på den tid. Det betyder, at ikke alle medarbejdere i ældreplejen og kommunernes forvaltning altid kender forskellen. 

3: Alle kan lave sosu-arbejde

Myten om at alle kan lave social- og sundhedsarbejde hænger sammen med, at de fleste ikke ved, hvad arbejdet indebærer. Emmy Topholm skriver i et blogindlæg om myterne:

"Der er faktisk nogle derude, der kan den slags, og de sætter en ære i at hjælpe de svære, de skæve, dem, der ikke længere kan selv – og gøre det på borgerens præmisser. Det gør de hos gud ved hvor mange borgere i løbet af en dag med en tætpakket køreliste. Og det er bestemt ikke alle, der bare lige kan dét."

- Så hvad kan man gøre, for at komme myterne til livs?

"Jeg tror simpelthen ikke at folk ved, hvad det er for nogle udfordringer, social- og sundhedsmedarbejderne står overfor hver dag, Social- og sundhedsmedarbejderne tager hver dag kampen med naboer, familie og venner. Men det er ikke nyt, at den her kamp har stået på. Det har den gjort, lige siden faget blev til. Derfor er der brug for, at det bliver fortalt, hvordan det er at stå foran en borger, hvad der gør arbejdet svært, og hvad der gør det vigtigt," siger Emmy Topholm til Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev