Annonce

suzan nielsen privat

Suzan sendte sms til borgmesteren og fik job på plejehjem


Den massive mangel på personale i ældreplejen har fået borgmesteren i Frederikssund til at tage utraditionelle metoder i brug.

Annonce

45-årige Suzan Nielsen er blevet ansat i en midlertidig stilling på plejehjem, efter hun reagerede på et Facebook-opslag fra borgmesteren. Privat

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Manglen på personale i ældreplejen er velkendt, men løsningen på problemet er straks mere ubeskrevet.
 
”Vi er under pres. Vi har et kæmpe stort rekrutteringsbehov, så vi skal også tænke kreativt for at få flere til at interesse sig for faget.”
 
Sådan siger Tina Tving Stauning (S), der ved årsskiftet tiltrådte som borgmester i Frederikssund Kommune. Hun så en mulighed for at bruge sit eget jobskifte som drivkraft til at få flere til at få øjnene op for et job i ældreplejen.
 
”Har du også lyst til et nyt job?,” spurgte hun derfor i et opslag på kommunens Facebookside, hvor hun opfordrerede borgere til at sende hende en sms, hvis de kunne tænke sig et job i ældreplejen.
 

Et væld af sms'er

Kort efter strømmede det ind med sms’er – blandt andet fra 45-årige Suzan Nielsen, der for fire måneder siden mistede sit job som butiksansat.
 
”Jeg blev meget overrasket, da jeg så opslaget på Facebook. Jeg havde faktisk ikke regnet med, at det var borgmesterens nummer, men det viste det sig at være,” fortæller Suzan Nielsen, der senere samme dag fik en sms tilbage fra borgmesteren, der spurgte, om hun måtte ringe hende op.
 
To dage senere blev den tidligere butiksmedarbejder inviteret til jobsamtale på plejehjemmet Pedershave, der endte med at tilbyde hende et job.
 
Selvom opslaget på Facebook efterhånden er tre uger gammelt, tikker der stadig nye sms'er ind på borgmesterens telefon.
 
Foreløbig har hun fået 56 sms’er fra både ufaglærte, akademikere og uddannet social- og sundhedspersonale. Langt de fleste har været interesseret i et job, og så har borgmesteren sendt kontaktoplysningerne videre til direktøren på ældreområdet.
 

Kun få har fået job

Indtil videre har Tina Tving Stauning hørt om, at to af dem er blevet ansat – og der kan være flere på vej, siger hun og medgiver, at initiativet ikke løser ældreplejens udfordringer.
 
”En kvik måde nu og her løser ikke de langsigtede problemer. Jeg står sammen med 97 andre kommuner om den her udfordring, og vi skal bruge en bred palette for at få fat i folk. Vi skal fortælle, hvor godt og givende et arbejde, det kan være, og så skal vi overveje, om den meget traditionelle måde, vi søger på, er den rigtige,” siger hun.
 
I Suzan Nielsens tilfælde gav den uformelle facon pote. Hun har de seneste måneder med interesse læst jobopslag fra ældreplejen, men manglende uddannelse har afholdt hende fra at søge.

”Jeg har ikke de kvalifikationer, som der bliver efterspurgt i de jobopslag, jeg er stødt på, så jeg troede ikke, at man kunne få job som ufaglært.”
 
”Men jeg ville gerne prøve noget nyt, og jeg har hørt, at der er mange i min alder som søger nye udfordringer i ældreplejen, og at rigtig mange er glade for det. Og jeg vil næsten sige, at dem som kan, skylder at hjælpe de ældre mennesker,” siger hun.
 

FOA: Fint initiativ, men ...

I FOA Frederikssund er Sanne Johansen, sektorformand for Social- og Sundhedssektoren, glad for, at borgmesteren med sit oplag på Facebook skaber opmærksomhed om ældreplejens massive udfordringer med at rekruttere og fastholde personale – men hun er straks mere forbeholden over for borgmesterens metode.
 
”På sin vis kan jeg godt lide initiativet, for hun får positive tilkendegivelser, og på den måde fanger hun jo nogle, som måske ikke havde tænkt, at de kunne få ansættelse i ældreplejen.”
 
”Men jeg synes ikke nødvendigvis, at det er den rigtige fremgangsmåde, for der er jo en klar procedure, som bliver overrulet på denne måde. Tillidsvalgte er ikke blevet inddraget i samarbejde med MED-organisationen i forhold til, hvilken faglighed der ansættes," siger Sanne Johansen.
 
Hun påpeger desuden, at det er vigtigt, at der bliver indgået uddannelsesaftaler, når personer uden uddannelse ansættes.
 
"På den måde sikrer vi, at man først kan blive fastansat, når man har en relevant uddannelse,” siger Sanne Johansen.
 
Til det siger borgmesteren, at hun har en tro på, at kommunens retningslinjer for ansættelse bliver fulgt og kalder samtidig uddannelsesaftaler for en ”rigtig god idé”.
 
”Men der vil også være situationer, hvor man ikke kan lave dem på forhånd, fordi medarbejderen gerne vil snuse til faget for at finde ud af, om det vitterligt er det, man vil. Så det er dobbelt,” siger Tina Tving Stauning.
 

Positivt overrasket

Suzan havde første arbejdsdag 1. februar. Hun er ansat i en midlertidig stilling på et år som afløser. Hun afviser ikke, at hun vil starte på uddannelsen til enten social- og sundhedshjælper eller -assistent.
 
”De ser helst, at man tager uddannelsen efterfølgende, og det er meget muligt, at jeg gerne vil det. Men jeg har svært ved at vide det allerede, men jeg giver det en chance.”
 
I de første dage som medarbejder på Pedershave har hun været gennem en oplæringsfase, og hun er positivt overrasket over forholdene.
 
”Der bliver taget sig meget bedre af de ældre, end det billede, der bliver skabt i medierne. Forholdene er langt bedre, i hvert fald hos os. Og de ældre er meget søde, og jeg kan mærke, at det kun bliver mere hyggeligt i takt med, at jeg lærer dem bedre at kende. Så jeg glæder mig til at være der meget mere,” siger Suzan Nielsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev