Annonce

For meget sæbe går ud over kvaliteten

Der bliver mere snavset, og det belaster miljøet og økonomien, når ansatte bruger for meget rengøringskemi.

Annonce

Det går både ud over miljøet, økonomien og rengøringskvaliteten, når man bruger for meget sæbe. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Fedtede gulve er ikke et særsyn i offentlige institutioner eller andre arbejdspladser.

Det skyldes overdosering af rengøringskemi, som er 'et kæmpe issue', siger Maria Veha, som er uddannelsesleder på TEC, hvor blandt andre serviceassistenter bliver uddannet. Hun ser gang på gang, at doseringslære er en aha-oplevelse for eleverne. De er ofte overraskede over, hvor lidt rengøringskemi der skal til i en brugsopløsning, fortæller hun.

"Produkterne til professionelt brug er ekstremt koncentrerede sammenlignet med dem, man køber i supermarkedet. Mange gange skal der kun et par dråber i, så der skal ikke meget til, før man overdoserer," siger hun.

-Hvorfor er det et problem?

Når man overdoserer, er der for meget rengøringskemi i forhold til det snavs, der skal fjernes. Derfor kommer man til at efterlade en fedtet hinde – en sæbefilm – på overfladen, fordi der ikke er nok snavs, som rengøringskemien kan binde sig til.

Det betyder, at vi får overflader, som både visuelt ser urene og fedtede ud, og som heller ikke er hygiejnisk rengjorte. Resultatet er en uren overflade med rester af sæbe, som fedter og kan binde endnu mere snavs.

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

-Betyder lidt ekstra sæbe så meget?

Hvis hver serviceassistent overdoserer rengøringskemi i eksempelvis 8 spande hver dag og gør det 200 arbejdsdage om året, så tænk på hvor meget der bliver spildt, og hvor meget ekstra kemi vi bruger. Det koster både økonomisk, det svækker rengøringskvaliteten, og det overbelaster miljøet.

-Hvor er det oftest et problem?

Overdoseringen sker især på gulve, hvor en assistent får vasket gulvet med for meget sæbe og ofte også med en moppe, der er for våd. Hvis de samtidig ikke får tørret gulvet efter med en tør moppe, får vi det fedtede lag af rengøringskemi og opløst snavs. Det er især et problem i daginstitutioner, hvor gulve kan være et kontaktpunkt i forhold til smitte, men også på kontorer, hvor skriveborde kan være det samme.

-Kan man se overdosering?

Ja, det kan man ved, at overfladen – for eksempel gulvet – bliver fedtet at se på, eller hvis der er fodspor på gulvet, efter det er tørret. Mange får så den indskydelse, at et fedtet gulv kan rettes op ved at bruge mere rengøringskemi, men det gør det bare værre. Ved tøjvask kan man se det ved, at tøjet føles fedtet og får en grålig hinde.

Undgå overdosering

  • Læs altid doseringsanvisningerne på emballagen af produktet og følg vejledningen nøje.
  • Hold øje med, om du efterlader striber på for eksempel borde, og om gulvene fremstår fedtede – for så har du højst sandsynligt overdoseret.
  • Fedtede overflader som følge af overdosering fjernes ikke med mere sæbe.

Kilde: Maria Veha, TEC

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev