Annonce

Kvinde lægger hånd på ældre dames ryd Foto: Niels Aage Skovbo

Løntillæg til udvalgte grupper splitter parter i Københavns Kommune

Sundhed- og omsorgsudvalget i Københavns Kommune har vedtaget ekstraordinært at give 5.600 kroner mere i løn til ansatte på aften- og nattevagter i ældreplejen, samt ansatte på midlertidige døgnophold. Det er en uretfærdig forskelsbehandling, mener Maria Konstantinidou, faglig sekretær i FOA SOSU.

Annonce

Københavns Kommune har valgt at give et engangstillæg til udvalgte ansatte og det møder kritik fra FOA.  Niels Aage Skovbo (arkivfoto)

Af Simon Marvig Ravn
Journalist

Annonce

1300 ansatte i ældreplejen i Københavns Kommune får et ekstraordinært løntillæg på 5.600 kr. Kommunen har haft et mindreforbrug i forvaltningen, og derfor har Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttet at dele 8,3 millioner kroner ud som engangstillæg.

Specifikt er det sygeplejersker og social- og sundhedshjælpere og assistenter, der arbejder natte- og aftenvagter i ældreplejen, samt ansatte på midlertidige døgnophold, der kommer til at modtage løntillægget. Det er tiltænkt som en anerkendende bonus, til det frontpersonale, der har ydet en helt særlig indsats under corona-epidemien.

"De seneste knap to år har været ufatteligt hårde for alle i ældreplejen – det tror jeg ikke, der er nogen, der er i tvivl om. Derfor er jeg rigtig glad for, at udvalget er enig om at bruge alle de penge, vi har mulighed for, på at give vores hårdtarbejdende medarbejdere en ekstraordinær bonus i år," Siger Sisse Marie Welling (SF), Sundhed- og Omsorgsborgmester i Københavns Kommune. 

Læs også: Udskammet efter dokumentar: 'Du arbejder på Nyvang, føj!'

Presset over hele sundhedsvæsenet 

Ifølge referatet fra mødet i udvalget, der blev afholdt den 18. november, drejer det sig om 750 ansatte på aftenvagter, 300 i nattevagter og 257 på midlertidige døgnophold. 

"De har utrætteligt knoklet for at tage sig af de ældre i en rigtig svær tid, hvor vi alle steder i vores sundhedsvæsen – også kommunalt – er pressede til det yderste," siger borgmester Sisse Marie Welling.

Men Maria Konstantinidou, faglig sekretær i FOA SOSU, støtter ikke op om, at tillægget kun gives til nogle få. Alle vagtlag og hele ældreområdet har fortjent en anerkendelse, mener hun.

"Vi har underskrevet aftalen, for ellers så vores medlemmer ikke nogen af de penge. Men vi støtter det ikke, fordi alle har lavet en kæmpe indsats på arbejdspladsen, og det er ikke klædeligt at differentiere på den måde," siger Maria Konstantinidou.

"Ingen har knoklet mere end andre"

I FOA så man hellere, at pengene blev uddelt til alle arbejdspladser. Der er forståelse for, at pengene er begrænsede, men forskelsbehandlingen skaber uro blandt de ansatte, mener Maria Konstantinidou.

"Alle fortjener det skulderklap og den anerkendelse. Vi ville helst sikre, at alle ansatte under vores overenskomst er en del af det, fordi alle har ydet en indsats. Der er ikke nogen der har knoklet mere end andre, og vi går ikke ind for at favorisere nogen," siger hun. 

"Der er jo så mange penge, som der er. Det kan vi ikke gøre noget ved, men man burde have tilgodeset alle. For der sidder nu nogle medarbejdere tilbage, som ikke er blevet anerkendt for deres arbejde," siger Maria Konstantinidou. 

Sisse Marie Welling anerkender, at der har været et begrænset beløb. Derfor håber hun, at der næste gang, vil være mulighed for at tilgodese andre i faget. 

"Der er ikke noget, jeg hellere ville, end at kunne give en bonus til alle. Men vi har kun de penge, vi har. Derfor er det besluttet, at medarbejderne i aften- og nattevagt og medarbejderne på vores midlertidige døgnophold nu vil modtage et ekstraordinært engangstillæg på ca. 5.600 kr. Jeg håber, at de vil se det som den anerkendelse, det er," siger Sisse Marie Welling.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev