Annonce

Anders Kühnau formand for Danske Regioners Løn- og Personaleudvalg. Foto: Steen Brogaard

Ny formand for Danske Regioner: ”Vi har brug for sosu-assistenter på vores sygehuse” 

Anders Kühnau, ny formand for Danske Regioner, mener at social- og sundhedsassistenter skal varetage en større rolle på sygehusene i fremtiden. Der skal de blandt andet aflaste sygeplejerskerne. Torben Hollmann fra FOA er positiv overfor udmeldingen. 

Annonce

Anders Kühnau bliver "officielt" formand for Danske Regioner efter deres generalforsamling i marts. Han overtager posten som formand fra Stephanie Lose(V). Steen Brogaard

Af Simon Marvig Ravn
Journalist

Annonce

Social- og sundhedsassistenter kommer til at varetage flere roller på de danske sygehuse. Sådan siger Anders Kühnau fra Socialdemokratiet, der er blevet peget på til at være ny formand for Danske Regioner. Det endelige formandsskifte finder sted i marts næste år, i forbindelse med Danske Regioners generalforsamling.

"Sosu-assistenterne kommer til at få en nøglerolle. Vi kommer i højere grad til at have ældrehospitaler i fremtiden, og der er sosu-assistenter særligt kompetente," siger han, og peger på, at det især er relevant at gøre brug af social- og sundhedsassistenter på afdelinger med ældre medicinske patienter.

Kühnau vil ikke på nuværende tidspunkt sige, hvilke roller FOAs medlemmer specifikt kan overtage. Han mener, at det er vigtigt, at faggrupperne løser opgaverne i fællesskab, og derved bruger hinandens kompetencer. 

"Vi prøver at være åbne overfor at nedbryde nogle faggrænser, som ikke behøver at være der. Der er klart nogle opgaver, som er indenfor et specifikt felt. Men alle faggrupper bør samarbejde," siger Anders Kühnau.

Læs også: Trods sosu-mangel: Kommuner massefyrer  plejepersonale 

Sygehuse gør ikke brug af sosu-assistenternes faglighed

Hans opfattelse er, at nogle sygehuse ikke til fulde bruger sosu-assistenternes faglighed.   

"Der er jo noget galt, når nogle sygehuse anvender sosu-assistenternes kompetencer mere end andre," siger Kühnau.
"Vi skal sørge for, at alle de kompetencer, sosu-assistenterne har, bliver brugt når de arbejder på et hospital."

"Her skal man tænke lidt mindre i, hvordan man plejer at gøre tingene," siger han. 

"Vi har brug for social- og sundhedsassistenter permanent på vores sygehuse," siger han. "Det er en faggruppe der bestemt har en fremtid på vores hospitaler, også mere end vi har italesat det tidligere."

Læs også: Astrid Krag: ”Vi skal lade dem, der ved, hvad det handler om, vise vejen” 

Samarbejde mellem flere faggrupper

Det er en del af et større skub for at få flere faggrupper involveret på sygehusene. Det vil blandt andet komme til at betyde, at for eksempel farmakonomer kan stå for medicindosering på hospitalerne, og at fysioterapeuter kan aflaste sygeplejerskerne på visse opgaver. Kühnau påpeger, at det ikke er et forsøg på at tage opgaver fra nogle faggrupper. Faggrupperne skal supplere hinanden. 

"Jeg er stor tilhænger af, at vi skal arbejde tværfagligt med vores patienter," siger han.
"Det er vigtigt at understrege, at vi ikke erstatter nogen. Vi supplerer hinanden med vore specifikke fagkompetencer."

Også for serviceassistenterne kommer der til at være flere arbejdsopgaver. Kühnau mener, at de skal bruges mere i sundhedsvæsnet, end de bliver nu. 

"De er et godt eksempel på en faggruppe, som arbejder i et team med andre grupper. De har et greb på deres faglighed, som er rigtigt værdifuldt for vores hospitaler," siger han.
"Vi har brug for den brede faglighed, som de har."

Nykøbing Falster Sygehus begyndte som de første for nyligt at ansætte social- og sundhedshjælpere. Det er dog et område som Anders Kühnau er mere skeptisk overfor. 

"Jeg vil ikke fuldstændigt afvise, at man kan bruge social- og sundhedshjælpere. Men det, jeg typisk får at vide, er, at der er mere brug for assistenter. Hvis hjælperne har de nødvendige kompetencer, kan man godt ansætte dem på sygehusene. Men som udgangspunkt er sosu-assistenter bedre  egnet," siger han. 

Handling bag ordene

Det er en tilbageholdenhed, som Torben Hollmann, formand for Social- og sundhedssektoren i FOA deler. 

"Det handler om det helt store billede, hvordan skal vores velfærdssamfund hænge sammen. Hospitalerne kommer også til at blive presset, hvis kommunerne bliver støvsuget for hjælpere. Vi skal derfor tænke os rigtigt godt om, inden vi snakker om hjælpere på sygehuse," siger Torben Hollmann. 

Han kan til gengæld nikke genkendende til, at social- og sundhedsassistenterne på sygehuse ikke bliver brugt til de opgaver, de ellers har kompetencer til. 

"Der er en tendens til at fastholde sosu-assistenter i et vakuum hele tiden," siger han. "Mange ledere er sygeplejersker. Det er fagsnobberi, hvis man som social- og sundhedsassistent går på en afdeling, og har en kompetence, man ikke får lov til at bruge."

Torben Hollmann er glad for udmeldingen fra Anders Kühnau, og håber at man fremadrettet kommer til at se handling på området. 

"Jeg er selvfølgelig glad, men man kan sige, at han har sagt det før," siger han. 

"Nu har han en post, hvor han kan sætte handling bag ordene."

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev