Annonce

Kvinde skubber anden kvinde. Sløret billede

Svært at fastholde en god forebyggelseskultur

Langt fra alle ansatte på bosteder oplever, at der bliver gjort nok for at forebygge vold. Ifølge ekspert arbejdes der mange steder på at løfte medarbejdernes kompetencer, men det kan ikke stå alene.

Annonce

Vold og trusler er hverdag på bosteder. Alligevel oplever mange ansatte, at arbejdspladserne ikke prioriterer det forebyggende arbejde. Jørgen True

Af Nana Toft
Journalist

Annonce

Ansatte på bosteder og i psykiatrien er blandt dem, der er mest udsatte for vold og trusler i forbindelse med deres arbejde. Og der er lang vej endnu, før det vilkår ændrer sig.

Det forudser Maria Melchiorsen, forbundssekretær i FOA, som reaktion på en ny FOA-undersøgelse blandt ansatte på bosteder og i psykiatrien. Den viser, at næsten fire ud af 10 medarbejdere oplever, at deres arbejdsplads 'slet ikke' eller kun i 'mindre' eller 'nogen grad' prioriterer den voldsforebyggende indsats.

Læs også: Nænsom Nødværge klæder medarbejdere på til at forebygge vold og trusler

"Det er sørgeligt. Især fordi vi i årevis – både fra FOA, arbejdsgiverne og fra politisk hold – har haft et massivt fokus på at forebygge vold og i fællesskab har udarbejdet mange værktøjer, som arbejdspladserne kan bruge," siger Maria Melchiorsen.

30,7%

af social- og sundhedsassistenterne har været udsat for vold inden for de seneste 12 måneder.

Kilde: 'Arbejdsmiljø og helbred i Danmark 2018', Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Stor udskiftning af kolleger

Hun ser flere årsager til, at den voldsforebyggende indsats ikke er højtprioritet alle steder, men hun lægger især vægt på, at mange arbejdspladser er ramt af stor vikardækning.

"Vi har områder, hvor både personale og beboere konstant forholder sig til nye kolleger. Her er det særlig svært at fastholde en god forebyggelseskultur," siger Maria Melchiorsen.

Hun bliver bakket op af psykolog og ekspert i forebyggelse af vold på arbejdspladser Trine Uhrskov, der fremhæver det 'kæmpe kompetenceløft', der er sket gennem de seneste mange år, og som stadig er i gang, fortæller Trine Uhrskov.

"Men det er klart, at hvis personalet konstant bliver skiftet ud, så lægger det et stort pres på de tilbageværende ansatte og ikke mindst på borgerne, der i høj grad har brug for stabilitet. Det øger naturligvis risikoen for vold," siger Trine Uhrskov.

37,3%

af specialpædagogerne har været udsat for fysisk vold inden for de seneste 12 måneder.

Kilde: 'Arbejdsmiljø og helbred i Danmark 2018,' Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Medarbejderne skal have tid og ro

Både hun og Maria Melchiorsen peger på væsentligheden af et tæt kendskab til både kolleger og de borgere, man arbejder med. Detaljeret viden om, hvad der trigger beboere eller patienter er essentiel, hvis man ikke vil risikere at sidde fast i en ond spiral, hvor vold avler mere vold.

"Vold og trusler kan resultere i sygefravær, der igen resulterer i nye ansatte, der skaber uro og derfor igen avler mere vold. Der er steder, hvor det er meget svært at bryde den her spiral, så det er vigtigt, at personalet på arbejdspladser, hvor der er risiko for voldsomme episoder, kender til en form for fysisk konflikthåndtering," siger Trine Uhrskov.

Læs også: Arbejdsgiver dømt for at bryde loven efter grov voldsulykke, der har givet Lone evig smerte

Hun ser gerne, at kompetenceløftet ikke står alene, men fra nu af går hånd i hånd med flere ressourcer, især i form af flere medarbejdere.

"Det ville skabe den tid og den ro, der skal til for at forebygge vold. Lige nu løber folk alt for stærkt," understreger Trine Uhrskov.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev