Annonce

Tinna Vinding Milling står i sit køkken og kigger ud

Dagpengesystemet straffede Tinna for at arbejde


Det skal kunne betale sig at arbejde, siger politikerne. Og det kan det også i langt de fleste tilfælde. Men faktisk er dagpengesystemet bygget sådan op, at det for nogen ikke kan betale sig at tage kortere ansættelser. For så kan man risikere at få en lavere dagpengesats, hvis man bliver ledig igen.

Annonce

Tinna Milling oplevede at få en lavere dagpengesats, end hun ville have fået på kontanthjælp, og det har fået hende til at føle sig snydt. Claus Bjørn Larsen

Af Simone Kjølbye-Dam
Journalist

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Tinna Vinding Milling har på den hårde måde erfaret, at det økonomisk ikke kunne betale sig for hende at arbejde. 

Tinna bor i Frederikshavn og er uddannet pædagog, og hun havde i 2020 forskellige vikariater i daginstitutioner. Det seneste halve år har hun arbejdet som poder på en skole, men det job sluttede, da smittetallene for en stund var for nedadgående og behovet for at teste faldt. 

Tinna meldte sig derfor ledig og skulle have genberegnet sin dagpengesats. Men i a-kassen fik hun sig en grum overraskelse:

"Jeg havde jo ventet, at jeg skulle have en højere sats nu, hvor jeg havde arbejdet så meget," fortæller Tinna og fortsætter:

"Men så fik jeg en sats, der var 2.000 kr. mindre end den, jeg før havde haft." 

Før fik Tinna 16.198 kr. i dagpenge hver måned. Efter genberegningen af dagpengesatsen får hun kun 14.244 kr.

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

Kan få mere i kontanthjælp

Det sker selvom Tinna første arbejdede i vikariater og det seneste halve år på fuldtid i det samme job.

Årsagen ligger i dagpengesystemet. Når man skal have genberegnet sin dagpengesats, tager systemet udgangspunkt i gennemsnitslønnen i de 12 bedste måneder inden for de seneste 24 måneder.

Da Tinna kun har haft fast arbejde i de seneste 6 måneder, skulle der findes 6 andre måneder, hvor hun ikke har haft fuldtidsarbejde, men kun vikariater. Altså 6 måneder, hvor hun ikke har tjent så meget.

Derfor har Tinna mistet 2.000 kr. hver måned og kan nu bittert konstatere, at hun kunne have fået mere i kontanthjælp. Da hun er enlig forsørger og over 30 år, ville hun på kontanthjælp have fået 15.547 kr. om måneden.

"Det er bare så urimeligt", siger Tinna.

"Jeg har jo meldt mig ind i en a-kasse for at være på den sikre side og for ikke at skulle på kontanthjælp, hvis jeg blev ledig. Jeg føler mig snydt."

Læs også: Fyret på dagpenge: Jeg havde ikke råd til mad

Reglen skal ændres

FOA og FOAs a-kasse har sammen med andre faglige organisationer og brancheforeningen Danske a-kasser utallige gange gjort beskæftigelsesministeren opmærksom på problemet. Men hidtil uden held.

"Det er jo helt til grin," siger forbundssekretær Helena Mikkelsen, der er ansvarlig for FOAs beskæftigelsespolitik.

"Vi kan ikke have et dagpengesystem, der gør, at det for nogen ikke kan betale sig at arbejde."

Regeringen er i øjeblikket ved at forberede en ny reform af dagpengesystemet. Her har FOA krævet, at reglen, der kan medføre en lavere dagpengesats, bliver fjernet. Så vil der nemlig ikke være flere ledige, der bliver snydt, når de gør, som de får besked på: Tager alt det arbejde, de kan finde.

Beskæftigelsesministeriet: Vi er bekendt med konsekvenserne   

Det har ikke været muligt at få en udtalelse fra beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) om Tinna Vinding Millings konkrete sag. 

Dog er ministeriet opmærksom på de konsekvenser, som bl.a. Tinna har været så uheldig at ramme ind i, og til det kommer ministeriet med et skriftligt svar:   

"Dagpengeforligskredsen har flere gange drøftet reglerne for satsberegning og nøje fulgt konsekvenserne af de nye regler. Kredsens parter har konstateret, at dagpengemodtagerne overordnet stilles bedre med de nye satsberegningsregler. Ser man på de genindplacerede, viser tallene således, at langt de fleste i dag får den samme eller en højere dagpengesats. Dagpengeforligskredsen kommer dog til at se nærmere på konsekvenserne af de nye regler i forbindelse med evaluering af reformen, som forventes at være færdig i slutningen af året."

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev