Annonce

Mand står med barn og kigger på et stort hus af pap

Her bliver drømme foldet ud

Med limpistol, fantasi og fællesskab – og hjælp fra designer Shane Brox – har børnene i den integrerede institution Birkebo skabt et hus fuld af drømmeværelser.

Annonce

Næsten alle materialer til drømmeværelserne har forældrene leveret. ”Det er dejligt, at børnene lærer at se muligheder i alt det, vi smider ud. Det eneste, vi har købt til projektet, er limstænger,” siger pædagogmedhjælper Alita Jensen. Jørgen True

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Smag lige på ordet skumfidusterrassetag. Sådan et findes faktisk ude i virkeligheden, helt konkret i et aktivitetsrum i børnehaven Birkebo i Solrød. Her kan man også gå på opdagelse i et dinosaurgalleri og en vulkanskorsten. Alt det og meget mere er samlet i et hus fuld af drømmeværelser, som sådan nogle kan se ud, når man er tre-fem år.

Gennem et to ugers forløb har designeren Shane Brox – kendt fra børneprogrammet 'Shanes Verden' – været gæst i Birkebo, og han har sammen med børn og voksne skabt et hus ud af skotøjsæsker, garnrester, mælkepropper, flamingokugler og andet fra forældrenes overskudslager af emballage.

Læs også: Dagplejer: 'Vi skal turde snakke om børns skærmvaner'

"Må jeg tage det med hjem"

Pædagogmedhjælper Alita Jensen, der har en diplomuddannelse i kunst og kulturformidling, er primus motor på projektet, og hun er helt høj over den fordybelse og det samarbejde, hun har set hos børnene, mens de har været optaget af at lime, klippe og fremtrylle boblebade, himmelsenge og andre indretningslækkerier.

"Normalt når børnene tegner eller laver perleplader, går de meget op i, at værket skal med hjem og vises frem. Det spørger de ikke om mere, for de kan se, at det, de laver, bliver en del af noget større – et hus, som vi er fælles om, og som vi kan have glæde af fremover," siger Alita Jensen.

Fra idé til projekt med huskunstner

Januar 2021
Personalet beslutter på årets første møde at søge Statens Kunstfond om støtte til et projekt med en huskunstner. De får tilsagn i marts.

Maj/juni
Alle forældre bliver bedt om at komme med brugt emballage, der ellers ville blive smidt ud.

August
Personalet forbereder børnene ved at lade dem tegne skitser af deres drømmeværelse og tale med dem om deres tanker bag.

September
Birkebo har besøg af Shane Brox seks formiddage i løbet af to uger.

Efter projektet
Drømmehuset kommer til at stå i et rum, hvor børnene i små grupper kan besøge det.

Læs mere om huskunstner-ordningen på kunst.dk

+
Pige kigger koncentreret mens hun limer
Jørgen True

Læs også: Coronaregler i dagtilbud: Sådan giver du børnene tryghed

Fået støtte til huskunstner 

Hun giver en varm anbefaling til at benytte sig af Huskunstnerordningen under Statens Kunstfond. Her kan dagtilbud søge om støtte til et forløb med for eksempel en billedkunstner, musiker eller balletdanser.

"Vi er en profilinstitution for kunst og kultur, så for os var det oplagt med et visuelt projekt, og jeg tænkte straks på Shane, fordi han er fantastisk til at gribe det, børnene kommer med – og skubbe dem lidt videre, så de får udfordret deres fantasi."

Kvinde sidder og bygger hus af pap med to børn. Mand står i baggrunden.
Jørgen True

Læs også: Dagplejer: Læreplanen skal ligge i vores DNA

Tid og rum forsvinder 

Nogle børn har været med alle dage, og andre går lidt til og fra. Det er helt frivilligt, om man vil deltage, understreger Alita Jensen.

"Projektet foregår i institutionens hjerterum, hvor alle kommer forbi, og det er dejligt at se, at nogle af de børn, der til at starte med stod forsigtigt og kiggede ind gennem ruden, har fået mod på at være med. Vi har også set, at nogle af de børn, der har svært ved at koncentrere sig, kan være fordybet i over en time herinde, hvor tid og rum forsvinder. Det sker jo desværre alt for sjældent i hverdagen, at vi er i sådan et flow."

Henover bordene udveksler børnene idéer og meninger om udformning og materialevalg. Sætninger som: "Lad os gøre det til en svømmepøl" eller "Kan du lige holde her?" vidner om et forløb, hvor børnene har fået tid til at skabe sammen.

"Det roder, og vi ved ikke, hvor det ender. Vi håber bare, at Shane kan få huset ud af rummet, når vi slutter i morgen. Man skal kunne tåle et vist kontroltab," griner Alita Jensen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev