Annonce

Det kostede Anne en arbejdsskade at tage en tomandsopgave alene

En medlemsundersøgelse fra FOA viser, at næsten halvdelen af FOAs medlemmer i social- og sundhedssektoren oplever at skulle klare arbejdsopgaver, der er beregnet til to ansatte, alene. Gruppekoordinator i Sæby hjemmepleje, Anne Bak, fortæller, hvordan en hurtig fejl endte med en arbejdsskade, der blev til fem procents nedsat arbejdsevne.

Annonce

48 procent af FOAs medlemmer i social- og sundhedssektoren oplever ugentligt at skulle tage arbejdsopgaver, som er beregnet til to.  iStock

Af Asbjørn Killen Jahn
Journalist

Af Ronja Kaadt Trandum
Journalist

Annonce

Der måtte være sket en fejl. Beskeden fra sygehuset sagde, at behandlingen af borgeren kun krævede en enkelt ansat. Gruppekoordinator i Sæby hjemmepleje Anne Bak, der på daværende tidspunkt var social- og sundhedsassistent i Frederikshavn Kommunes største hjemmepleje, blev denne eftermiddag mødt af en paretisk borger, der var ved at tisse i bukserne, og hjælpen var ganske enkelt ikke til at finde:

"Vi var allesammen bagud den eftermiddag. Jeg ringede til en kollega, men hun kunne først komme om 20 minutter. Borgeren ville have tisset i bukserne, hvis vi skulle have ventet så længe," fortæller Anne Bak.

Læs også: Sosu-assistent: ”Jeg bliver nødt til at skippe frokostpausen for at kunne nå det hele”

Hun besluttede sig for hjælpe borgeren på toilettet på egen hånd. Borgeren fortalte, at hun havde en god balance, men da hun skulle hjælpes op på drejetårnet, mistede hun balancen, og der var noget, som gav efter i Anne Baks ryg. Resultatet var en fibersprængning, hvilket efterfølgende blev til en 5 procent nedsat arbejdsevne og en arbejdsskadesag. 

Anne Bak er ikke den eneste, som har været ude for at skulle klare tomandsopgaverne alene. 48 procent af FOAs medlemmer i social- og sundhedssektoren oplever ugentligt at skulle tage arbejdsopgaver, som er beregnet til to. 

Det viser en medlemsundersøgelse besvaret af 2076 af fagforbundets medlemmer i sektoren. Anne Bak har siden fortrudt, hun tog opgaven på sine skuldre, men fagligt havde hun svært ved ikke at hjælpe borgeren. Fejlen var sygehusets, da borgeren var blevet udskrevet med det forkerte hjælpemiddel. I dag sidder Anne Bak som gruppekoordinator i Sæby hjemmepleje, og hun gør alt, hvad der står i hendes magt for, at andre ikke skal have samme oplevelse:

"Jeg prioriterer at dem, jeg sender ud, ikke laver tomandsopgaver alene. De skal altid være to ansatte til de borgere, der er sengeliggende, men det kan være lidt af et puslespil, for vi mangler ansatte. Begge behandlere skal have forskellige borgere i mellemtiden, og derfor kan der nogle gange være 20 minutter mellem den første og den sidste behandler, møder op," fortæller Anne Bak.

Sygefravær skaber enorme huller i vagtplanen

Læs også: Professor: ”Mere medbestemmelse kan mindske arbejdspresset”

Der opstår fortsat tidspunkter for Anne Bak, hvor antallet af personale til borgerne ikke helt er, som det skal være. Én af årsagerne til det, er sygemeldinger:

"Jeg oplever sjældent dage, hvor der ikke minimum er én sygemelding, og der kan også godt være dage, hvor der er fem. De dage, er det mig, der skal finde ud af, hvilke borgere, der får sent besøg eller slet ikke får leveret deres ydelser," forklarer Anne Bak.

Sygefraværet kan være katastrofalt, når man arbejder i en organisation, der med fuld bemanding kun har 31 ansatte til 390 borgere på en dagvagt. Sådan er det for Anne Bak, og derfor kan hun ikke altid udfylde hullerne. Hun må derfor ofte spørge personalet, der skal ud og køre, om de kan presse noget ind i skemaet:

"Når der er så mange sygemeldinger, kan jeg som koordinator ikke fordele besøgende ligeligt, er der typisk nogen, der rækker hånden op og siger: "Jeg kan godt klare den borger alene, så der behøver ikke at komme flere ud". Det sker jævnligt," siger Anne Bak.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev