Annonce

brandmænd

PFOS: Det skal du som brandmand vide om det giftige skum


Brandslukningsskum indeholdt før i tiden stoffet PFOS, som har vist sig at være sundhedsskadeligt. Spørgsmålet er, hvad brandfolk, som har arbejdet med skummet, dengang det var tilladt, nu skal gøre.

Annonce

Lige nu findes der ingen måde, hvorpå man kan fjerne PFOS fra blodet. Det nedbrydes over tid og har en halveringstid på cirka fem år. Sidst, man måtte bruge PFOS-holdigt brandslukningsskum, var i 2011.  Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

I Korsør har mennesker, som har spist kød fra køer, der har græsset på en PFOS-forurenet mark ved siden af en brandskole, et forhøjet niveau af PFOS i blodet. Og det kan være sundhedsskadeligt.

Men hvad med de brandfolk, der har arbejdet med PFOS-holdigt skum? 

Fagbladet FOA guider dig her til, hvordan du som brandmand bør forholde dig. 

Hvad er PFOS?

PFOS er såkaldte ’fluorholdige forbindelser’, der typisk bruges til imprægnering og andre anvendelser, hvor der ønskes en vand- og/eller fedtafvisende effekt, skriver Miljøstyrelsen på sin hjemmeside.

Det har været brugt i brandslukningsskum, men også i pizzabakker og mikrobølgepopcornposer, men er blevet forbudt. 

Hvornår blev PFOS-skum brugt?

PFOS-skum blev udfaset i 2006 i Danmark, og frem mod 2011 var det lovligt at bruge et eventuelt restlager. Den 27. juni 2011 blev det så endeligt forbudt at benytte PFOS-holdigt brandslukningsskum.

Jeg har arbejdet som brandmand, før PFOS blev forbudt. Har jeg det stadig i kroppen?

Det vil en blodprøve kunne afgøre. Ifølge Jyllands-Posten har flere brandmænd fået at vide, at de selv skal betale for blodprøven, og at den koster mellem 2.000 og 3.000 kroner. Den foretages kun enkelte steder i landet. 
 
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har på baggrund af en redegørelse fra Sundhedsstyrelsen besluttet, at brandmænd ikke skal tilbydes den blodprøve på statens regning. 
 
Det er dog værd at bemærke, at PFOS har en halveringstid på cirka fem år, og at det er mere end ti år siden, at de sidste rester måtte bruges i brandskum. 

Sundhedsstyrelsen mener ikke, brandfolk skal screenes for PFOS. Hvorfor ikke? 

Myndighederne mener ikke, at der er en lægelig grund til at undersøge brandfolk, fordi der ikke findes en behandling, der kan fjerne PFOS. Det nedbrydes i kroppen over tid.

På Arbejdstilsynets hjemmeside står:

”Sundhedsstyrelsen finder ikke, at der er lægeligt, helbredsmæssigt grundlag for at opspore og udrede brandfolk, der har været udsat for PFOS. En blodprøve vil kun give information om niveauet af PFOS i blodet. En blodprøve vil ikke kunne sige noget om, hvorvidt en aktuel lidelse kan tilskrives tidligere eller nuværende udsættelse for PFOS, og resultatet af en blodprøve vil ikke kunne forudsige evt. helbredsproblemer. Der findes i dag ikke en behandling, der kan fjerne PFOS i blodet.”

Jeg har arbejdet med PFOS og er bekymret. Hvad skal jeg gøre?

Bekymrede brandfolk kan søge egen læge med henblik på en helbredsstatus, skriver Arbejdstilsynet på sin hjemmeside. Her kan du eksempelvis få målt blodtryk eller kolesteroltal. 

Hvilke symptomer skal jeg holde øje med?

Sundhedsstyrelsen har i redegørelsesamlet konklusioner og forskningsresultater om PFOS' helbredskonsekvenser fra flere internationale og danske studier.

Her konkluderes blandt andet, at PFOS kan give øget kolesterol, forhøjet blodtryk, øget risiko for svangerskabsforgiftning og graviditetsudløst forhøjet blodtryk, nedsat fødselsvægt hos barnet, nedsat effekt af vacciner hos børn og voksne og svækkelse af immunforsvaret.

I nogle studier er PFOS forbundet med cancer, mens der i andre studier ikke findes en sammenhæng. 

Jeg mener, jeg er blevet syg af PFOS. Hvad skal jeg gøre?

”Bliver en brandmand syg – og er der mistanke om, at det skyldes udsættelser i forbindelse med arbejdet, vil lægen have pligt til at anmelde det til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som kan tage stilling til, om det kan anerkendes som en arbejdsskade,” skriver Arbejdstilsynet på sin hjemmeside

Hvad med fremtiden?

Ann Lyngberg, som er ledende overlæge på arbejds- og socialmedicinsk afdeling på Holbæk Sygehus, arbejder med behandling af patienter med forhøjede mængder af PFOS i blodet. Hun har fundet ud af, at kolesterolsænkende medicin muligvis kan reducere mængden af PFOS i kroppen.


”Vi har et håb om, at det virker godt, for der er tidligere lavet et lille forsøg med mennesker og et forsøg med rotter, hvor det var meget effektivt, så vi håber selvfølgelig, at det kan hjælpe,” siger Ann Lyngberg til TV2 Øst

Sundhedsstyrelsen har derudover nedsat en ekspertgruppe, som skal finde ud af, hvilke råd og hvilken vejledning der skal gives til borgere med et forhøjet indhold af PFOS i blodet. 
Kilder: Miljøstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Arbejdstilsynet, TV2 Øst, Beredskabsinfo.dk, Jyllands-Posten.   

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev