Annonce

Mand på ladcykel smiler til to børn i ladet, mens mor til et af børnene kigger på,

Carsten henter sine dagplejebørn hver morgen: ”Det giver en god start på dagen”

Som ’trilledagplejer’ får Carsten Lüdiksen guldstunder med børnene på sin morgenrute, hvor han samler børnene op hos deres familier.

Annonce

Olivia er helt klar til at blive hentet af dagplejer Carsten Lüdiksen. Mens hun får hilst på sin ven Jonas i cyklen, er der tid til, at Olivias mor fortæller, at natten er gået fint, og at Olivia har spist en god portion havregrød til morgenmad. Heidi Lundsgaard

Af Sofie Janerka
Journalist

Annonce

"Godmorgen Olivsen. Hvor er det dejligt at se dig."

Dagplejer Carsten Lüdiksen hilser på toårige Olivia, imens han parkerer sin ladcykel i carporten hjemme ved Olivias familie. Klokken er 7.20, og Olivia står i døren med overtøj, klar til at dagen i dagplejen starter lige der ved hendes eget dørtrin.

Carsten stiger af cyklen og giver Olivia et ordentligt morgenkram. Storesøster Sophia, der står inde i entréen, får også en hilsen og et smil med på vejen.

Måske ser vi et egern

Olivia går i dagpleje hos Carsten Lüdiksen i Odense-forstaden Korup. Han er en af områdets 10 trilledagplejere. Det betyder, at han hver dag cykler rundt og henter børnene i deres hjem.

"De får en god start på dagen. Jeg oplever næsten aldrig et barn, som er ked af det eller ikke vil med. Pædagogisk og psykologisk er det langt bedre for børnene at sige farvel hjemme. De oplever, at det er dem, der tager afsted på tur – og ikke mor eller far, der går fra dem. Samtidig har vi fælles oplevelser på cyklen og kommer i samlet flok hjem til mig," siger Carsten Lüdiksen.

Han tager sig god tid på hjemturen. Nogle gange kører de en omvej gennem skoven og ser, om de kan være heldige at se et egern eller en fugl. Andre gange stopper de op og kigger på en skraldebil, en flot lastbil eller andet, som børnene lægger mærke til på vejen.

Efter cykelturen fortsætter resten af dagen, som den nu gør i dagplejen med aktiviteter, leg, måltider og middagslur. Om eftermiddagen bliver børnene hentet hjemme hos Carsten.

Trilledagplejer

I Odense Område Vest er der p.t. 10 dagplejere, som kører ud og henter børnene om morgenen. Både forældre, børn og dagplejere er begejstrede for ordningen, som giver en mere rolig aflevering, hvor der både er tid til at tale med forældrene og få sendt børnene ordentligt afsted.

Flere andre steder i landet er trilledagplejere også i gang eller ved at starte op. Eksempelvis i Randers, Horsens og på Stevns.

Kilde: Svend Besser, leder af Område Vest i Odense

+

Rolige morgener 

Olivias mor, Stine Christensen, hjælper sin datter op i cyklen, hvor vennen Jonas får en krammer.

Stine Christensen er begejstret for trilledagplejen, og hun mærker tydeligt forskellen på, at Olivia bliver hentet hjemme, hvor storesøster Sophia blev afleveret i dagplejen.

"Vores morgener er mere rolige, når vi ikke skal haste ud ad døren alle fire. Olivia er altid glad og klar til at tage afsted, hvor Sophia ofte var ked af det og havde svært ved at sige farvel," fortæller hun og uddyber, at hun også føler, hun har en bedre kontakt til Carsten, når han kommer på cyklen.

"Der er tid til at give en god overlevering, for børnene sidder og hygger sig i cyklen, og vi kommer ikke som forældre og 'bryder ind' i en aktivitet eller leg, som allerede er i gang i dagplejen."

Skal vi synge?

Da Olivia er kommet på plads i cyklen sammen med Jonas, er de klar til at vinke farvel.

"Skal vi synge, når vi kører?" spørger Carsten og foreslår 'Mariehønen Evigglad', som han netop har fået at vide, at Olivia har sunget det meste af aftenen før. Han sender en besked til det næste barns forældre om, at han er på vej, vender cyklen og sætter i gang ud i Korups villakvarter. Otte minutter senere er de henne ved Gry, som kommer op i vognen til de to andre.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev