Annonce

Kvinde med lyst hår Foto: Tobias Stidsen

Sosu-ansatte stopper strejke på plejecenter

Strejken på Toftevang Plejecenter er torsdag ophørt. Fredag mødes de involverede til debriefing på arbejdspladsen.

Annonce

"Vi vil ikke føle os udskældte. Vi føler ikke, vi har gjort noget forkert," siger Karin Söderhamn, før hun fredag med sine tre kolleger møder til debriefing på arbejdspladsen. Tobias Stidsen

Af Rasmus Handberg
Journalist

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

De fire social- og sundhedsmedarbejdere, der onsdag morgen valgte at gå hjem i protest mod arbejdsforholdene, har torsdag formiddag stoppet deres arbejdsnedlæggelse på Toftevang Plejecenter i Them ved Silkeborg. 

Det oplyser Ulla Gram, afdelingsformand i FOA Silkeborg-Skanderborg.
 
”Vi har haft en dialog med de fire om, at de skal passe på sig selv, og at det er vores ansvar som fagforening at tage hånd om arbejdsvilkårene. Den fordeling har de fuld forståelse for,” siger Ulla Gram.

Umiddelbart efter at de fire havde genoptaget arbejdet sygemeldte de sig med symptomer på stress, fortæller én af de fire, social- og sundhedsassistent Karin Söderhamn.

"Vi har det rigtig skidt og er meget påvirkede. Jeg har ikke sovet i nat," fortæller social- og sundhedsassistenten og tilføjer, at de alle har meldt sig ud af diverse grupper på Facebook, der har til formål at gøre opmærksom på urimelige arbejdsvilkår i ældreplejen.

"Vi har brug for ro," siger Karin Söderhamn.

Uacceptable arbejdsvilkår

Læs også: Sosu'er nedlægger arbejdet på plejecenter

Medarbejdernes arbejdsnedlæggelse onsdag morgen opstod spontant, efter de på ny mødte ind til sygemeldinger blandt kolleger og i ledelsen, uden det var muligt at kalde vikarer ind. 

Dermed var der ikke tale om en sympatistrejke med sygeplejerskernes kamp om mere i løn, som det er blevet beskrevet i adskillige medier. Arbejdsnedlæggelsen handlede udelukkende om at gøre opmærksom på uacceptable lokale arbejdsvilkår, understreger Karin Söderhamn.
 
”Det var kulminationen på en lang periode, hvor de her arbejdsvilkår er blevet normalen hos os. Onsdag morgen sagde vi ’nok er nok’. De pæne piger kunne ikke mere,” fortalte hun til Fagbladet FOA onsdag.

De fire ansatte har torsdag eftermiddag takket ja til et tilbud om debriefing på arbejdspladsen, som skal finde sted fredag. 
 

Problemerne skal løses

Afdelingsformand Ulla Gram vil nu gå i dialog med Silkeborg Kommune for at finde løsninger på det store arbejdspres, medarbejderne på Toftevang Plejecenter beretter om.
 
”Vi skal sammen med kommunen finde fælles løsninger på det her. Men der er flere trin i det. Vi skal også have nogen på Christiansborg til at forstå det, og vi have nogle lokalt til at forstå, at der er noget, de selv kan gøre. Så det er en bred palette, vi skal kigge ind i for at løse de problemer, vi står i,” siger Ulla Gram.

Afdelingsformanden oplever, at arbejdsforholdene på Toftevang er særligt udfordrerende sammenlignet med kommunens øvrige plejehjem:
 

Læs også: Sosu'er om arbejdsvilkår: ”Vi lapper et skib, mens det synker”

”Der er udfordringer med arbejdsmiljøet mange steder i kommunen, men så groft, som det er her, tror jeg er et isoleret tilfælde. Men det dykker vi også ned i nu. Vi har tirsdag haft et stort medlemsmøde, og det tager vi udgangspunkt i, når vi sammen med kommunen skal finde løsninger,” siger Ulla Gram.

Kommunernes Landsforening har indbragt sagen for Arbejdsretten, som skal tage stilling til om arbejdsnedlæggelsen skal have konsekvenser.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev