Annonce

Dorthe Ousted

Dorthe og kollegerne fik hjælp, da arbejdspladsen gik konkurs: “En stor lettelse”

Sosu-assistent Dorthe Ousted og hendes kolleger stod forvirrede tilbage, da deres arbejdsplads, et privat plejehjem, gik konkurs. ”En stor lettelse, at FOA tog sig af alt papirarbejdet,” siger hun.

Annonce

”Jeg fik nyt job få dage efter konkursen, og jeg var meget tryg ved, at FOA kørte min sag hos LG, så jeg kunne koncentrere mig om mit nye job,” siger sosu-assistent Dorthe Ousted – her uden for sin nye arbejdsplads Plejecenter Rytterkasernen, Odense. Jørgen True

Af Anne Mette Futtrup
Journalist

Annonce

Social- og sundhedsassistent Dorthe Ousted havde taget fri på sin fødselsdag mandag 28. september 2020. Men dagen blev ikke rolig og rar, som hun havde forventet. Tidlig morgen blev hun – som sine kolleger – indkaldt til møde på sin arbejdsplads, Plejecenter Munke Mose i Odense. Her annoncerede en advokat plejecentrets konkurs, fritstillede alle medarbejdere og bad dem aflevere nøgler. Og så var det farvel.

”Det var surrealistisk. Jeg havde arbejdet der i 17 år, det var mit andet hjem,” fortæller Dorthe Ousted.

Læs også: Fritstillet efter konkurs: Farvel til 24 års hjerteblod

Fik ikke sagt farvel til beboerne

At der var problemer på det private friplejehjem med udskiftninger i bestyrelse og ledelse og dårlig økonomi, var velkendt for personalet. Alligevel var denne mandag morgen nærmest brutal, fortæller Dorthe Ousteds kollega, social- og sundhedshjælper Conny Hansen:

”Mine kolleger og jeg gik ud ad den ene dør, mens kommunens beredskab gik ind ad den anden. Vi fik ikke engang mulighed for at sige farvel til beboerne. Det var frygteligt.”

Hvis du bliver ramt af konkurs

  • Som privatansat mister du dit arbejde, når din arbejdsplads går konkurs.
  • Lønmodtagernes Garantifond (LG) erstatter din tabte løn, feriepenge og pension, hvis du straks melder dig ledig på jobcentret og søger job i opsigelsesperioden.
  • Du kan låne rentefrit i a-kassen til at dække perioden fra konkurs til udbetaling fra LG. Lånet bliver fratrukket ved LG’s udbetaling.
  • Du har selv ansvar for at kontakte LG og indsende relevante informationer.
  • Kontakt din FOA-afdeling, som kan hjælpe med at gøre dit krav gældende overfor LG.

Kilder: Louise Hansen, sagsbehandler FOA Frederikssund, Preben Nørgaard, FOA Overenskomst, Anita Dørr, faglig medarbejder, FOA Odense. 

+

Forvirring og utryghed – for hvad nu? 

Læs også: Hjemmehjælp fylder i konkursstatistikken

Direkte fra plejecentret tog Dorthe Ousted, Conny Hansen og de øvrige FOA-medlemmer til FOA Odense, som havde inviteret til informationsmøde.

”Jeg var meget forvirret, anede intet om, hvad man stiller op efter en konkurs og kunne faktisk ikke overskue det den morgen,” siger Dorthe Ousted.

”FOA tilbød straks at tage sig af kontakten til LG (Lønmodtagernes Garantifond, red.), som skulle udbetale vores manglende løn. Vi fik også tilbud om at tage et a-kasselån, indtil LG’s udbetalinger kom. Og desuden fik vi hjælp til det praktiske med at melde sig ledig og søge nyt job, som man skal straks efter en konkurs. Jeg følte mig faktisk lidt presset over at skulle søge job lige med det samme. Men det var en stor lettelse, at jeg kunne låne til de seks uger, jeg stod uden arbejde, og at FOA ville stå for alt papirarbejdet,” siger hun.

Det endte da også med at blive en stor bunke papirarbejde. I alt kørte FOA Odense 35 medarbejderes lønsager i LG efter konkursen, fortæller Anita Dørr, sagsbehandler i FOA Odense.

”Vi fik fuldmagt fra alle, og 3,5 medarbejder og vores jurist har arbejdet med sagerne siden september 2020. Medlemmerne har forskellige ansættelses- og opsigelsesvilkår. Derfor er sagerne forskellige, og vi har haft fat i hver enkelt mange gange. Alle har nu fået det, de havde krav på, på nær to medlemmer, som mistede en mindre del af deres fratrædelsesgodtgørelse, da de nåede det maksimale beløb, som LG yder, på 160.000 kroner efter skat.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev