Annonce

hjemmepleje værnemidler foto tobias stidsen

Stor mangel på ferieafløsere skaber enormt arbejdspres i hele landet

Stort set alle landets største kommuner mangler hænder i ældreplejen i sommervarmen. Det presser medarbejderne og svækker servicen, lyder det.

Annonce

Kommuner landet over har svært ved at skaffe tilstrækkeligt med afløsere og vikarer i sommervarmen. Det udfordrer medarbejderne. Tobias Stidsen, arkivfoto

Af Rasmus Handberg
Journalist

Af Simone Kjølbye-Dam
Journalist

Annonce

Frustrerede og hårdt pressede medarbejdere og ældre, der får aflyst deres rengøring. Det er nogle af konsekvenserne af, at kommuner landet over har har svært ved at få vagtplanlægningen i ældreplejen til at gå op - der mangler simpelthen for mange hænder.

Det viser en rundringning til landets ti største kommuner, som Fagbladet FOA har foretaget.  Her svarer 9 ud af 10 kommuner, at det ikke er lykkedes at skaffe det ønskede antal afløsere og vikarer til sommerferien.

Og det er i høj grad noget, der kan mærkes blandt det faste personale i Københavns Kommune. Det fortæller fællestillidsrepræsentant i hjemmeplejen, Susan McAlden. 

Læs også: Udskammet efter dokumentar: 'Du arbejder på Nyvang, føj!'

For at sikre, at borgerne får den nødvendige hjælp og pleje, har flere medarbejdere valgt at tage ekstra vagter i weekenderne, fortæller fællestillidsrepræsentanten:
 
"Vi har lavet aftaler, der belønner den ekstra indsats, for hvis folk ikke længere melder sig frivilligt, bliver kommunen nødt til at tvinge folk på arbejde. Der er vi ikke endnu, og jeg håber selvfølgelig heller ikke, at det bliver aktuelt, for folk er allerede meget pressede og frustrerede. Desværre er der ingen, der kan trylle ekstra medarbejdere frem," siger Susan McAlden.
 

Rammer både borgere og personale

Foreløbig kender fællestillidsrepræsentanten ikke til besøg, der er blevet aflyst, men alligevel rammer det også borgerne, siger Susan McAlden:

"Det er uundgåeligt, at servicen bliver ringere, når man skal nå flere borgere på en dag. Og vi kan godt komme derhen, hvor vi bliver nødt til at aflyse for eksempel rengøring. Det er synd for borgerne. Men det frustrerer i den grad også personalet, fordi de hele tiden må gå på kompromis og ikke kan levere det, de ønsker."

Københavns Kommune har ikke overblik over, hvor mange afløsere, der mangler, men Social- og Omsorgsforvaltningen oplyser i en mail, at:

"Det er sværere i år, end det plejer at være. Flere steder har vi ikke fået de afløsere i form af studerende, som vi plejer at få om sommeren. Vi er i dialog med FOA om at løse udfordringerne bedst muligt. Det vil sige, at vi p.t. prioriterer og fokuserer på at løse de opgaver for borgerne, som de er visiteret til."

Mangler halvdelen af afløserne

Odense er et andet eksempel på en kommune, der er hårdt ramt. Det fortæller kommunens sundhedschef Charlotte Scheppan.

"Vi genkender mønsteret. Vi kan ikke skaffe det personale, vi havde planlagt," siger hun og vurderer, at kommunen flere steder mangler 50 procent af de afløsere, man oprindeligt håbede at skaffe.

Læs også: Forsker: Flere plejeskandaler i vente efter Kongsgården

"Situationen er alvorlig, og derfor har vi iværksat et beredskabssystem, der svarer til det, vi havde under covid-19, hvor vi prioriterer de livsnødvendige og kritiske opgaver. Og derfor skriver vi også til borgerne, at der kan være opgaver som rengøring og sociale aktiviteter, der bliver rykket," siger sundhedschefen og fortsætter:

"Men jeg bliver ikke overrasket, hvis der kommer klager. Det må man forvente, når situationen er, som den er. Men vi forsøger at imødekomme det på bedst mulig vis og har orienteret både vores politiske udvalg, Ældre Sagen og kommunens ældreråd."

Flere af de faste medarbejdere tager ekstra vagter for at få enderne til at mødes, fortæller Charlotte Scheppan.

"Vi er meget kede af, at den ellers gode planlægning ikke holdt stik, og at det går ud over personalet. Vi forsøger at gå frivillighedens vej, for det er for dårlig personalepleje at inddrage ferie og fridage. Derfor er lederne nu også en del af driften, og vi anerkender medarbejdere, der gør en ekstra indsats, ved at udbetale ekstratimer. Vi forsøger også at fjerne noget af presset ved dagligt at prioritere deres opgaver," siger sundhedschefen.

Fokus på de livsvigtige opgaver

I Silkeborg Kommune står det også slemt til. Her mangler de omkring 55 til 60 ferieafløsere, hvilket betyder, at de ældres besøg kan blive aflyst eller omlagt i ferieperioden. 

"At vi mangler at få besat nogle stillinger har desværre den konsekvens, at der er nogle opgaver i hjemmeplejen, som vi vil udsætte, og så vil de mere livsvigtige velfærdsopgaver blive prioriteret," forklarer Hans Mogensen, kommunikationschef i Silkeborg Kommune, og uddyber:

Læs også: Hadsk stemning mod plejepersonale: Vi chikaneres af pårørende

"Det betyder for eksempel, at hvis der er bevilliget støvsugning, så kan det godt være, at man ikke får det lige så mange gange, og det kan godt være, at posten ikke bliver tømt hver dag."

Meget mere end bare rengøring

For Torben Hollmann, formand for FOAs Social- og Sundhedssektor, kommer det ikke som nogen overraskelse, at det har været svært at lokke nok ferieafløsere til.

"Det er ikke kun et sommerferieproblem, vi står overfor nu. Det er et generelt problem, og det kommer til at blive et hverdagsproblem, hvis der snart ikke bliver gjort noget ved rekrutteringsudfordringerne, vi ser i øjeblikket."

Det vækker dog bekymring hos Torben Hollmann, at man for at holde skuden oven vande bliver nødt til at prioritere i opgaverne.

"Hvis en opgave ikke er nødvendig, hvorfor gør man det så? Der er en grund til, at der er nogen, der får visiteret rengøring. Det er fordi, der er behov for det. Og det handler oftest om meget mere end rengøring."

"Det handler også om at observere hjemmet og observere den ældre. Det er en form for tidlig opsporing, og den ryger, når der ikke er nok personale ansat. Så er der nogle ældre, vi ikke får øje på, før det desværre er for sent."

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev