Annonce

Diana sidder foran en computer med visir på

Ny bekendtgørelse præciserer ledelsens ansvar ved journalføring

Torsdag træder ny bekendtgørelse for journalføring i kraft. De betyder blandt andet, at ledelsen får et mere tydeligt ansvar. Er du autoriseret sundhedsperson, vil du modtage en vejledning i din e-Boks.

Annonce

En stor del af arbejdsdagen går med journalføring for de ansatte i sundhedssektoren og på bosteder. Derfor har FOA været med i en arbejdsgruppe, der skal tydeliggøre reglerne på området. (Arkivfoto) Tobias Stidsen

Af Anja Skov Marcussen
Journalist

Annonce

Det bliver ledelsens ansvar at sørge for, at journalføringen kan udføres korrekt, når en opdatering af journalføringsbekendtgørelsen træder i kraft torsdag den 1. juli. 

Af bekendtgørelsen fremgår det, at ledelsens ansvar for journalføring blandt andet omfatter, at de ansatte har adgang til at føre journal, at de ansatte er uddannet eller oplært til at føre journal, at det nødvendige udstyr til journalføring er til rådighed, at de ansatte har tid til at føre journal, og at journalerne bliver opbevaret forsvarligt i den lovpligtige opbevaringsperiode. 
 

Længe undervejs

Fornyet fokus på journalføring opstod efter den såkaldte Svendborg-sag, hvor en yngre læges rolle i en patients død, fordi lægen ikke havde dokumenteret tilstrækkeligt og derfor blev retsforfulgt, skabte en masse debat og førte til demonstrationer og protester. Lægen blev først frifundet i byretten, siden dømt i landsretten for til sidst at blive frikendt i Højesteret.
 
De nye retningslinjer udspringer af en længere proces, der har varet siden 2018, hvor en arbejdsgruppe blev nedsat på området. 
 
Det har været en lang, men god proces – og vi glæder os over, at vi nu står med en ny journalføringsbekendtgørelse. Journalen er et vigtigt arbejdsredskab for alle sundhedspersoner og helt centralt i forhold til patientsikkerheden. Journalføring skal være lettere at gå til for alle, der har journalføringspligt,” siger Anette Lykke Petri, direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse og fortsætter: 
 
”Styrelsen for Patientsikkerhed har derfor vejledninger på vej, der er målrettet og udarbejdet i samarbejde med de enkelte sundhedsområders fagorganisationer. De nye regler for journalføring skal give mening i praksis for det enkelte fagområde.”
 

FOA med i arbejdsgruppen

FOA har været repræsenteret i arbejdsgruppen, og blandt andet glæder det formand for Social- og Sundhedssektoren Torben Hollmann, at der med de nye opdateringer ikke er tvivl om ledelsens ansvar. 
 
I FOA har vi kæmpet for, at ledelsens organisatoriske ansvar bliver mere tydeligt - fremfor at ansvaret ligger hos den enkelte medarbejder. Vi er glade for, at det er skrevet ind i bekendtgørelsen, at det er ledelsens pligt at sørge for tid og udstyr til at føre journaler, siger han og fortsætter:

Ligeledes er det vigtigt, at det bliver tydeligt, at også vikarer og ufaglærte skal oplæres til det, siger han. 
 

Gælder også pædagogisk personale

Journalføringspligten gælder for alle, der udfører sundhedsfaglige opgaver. I det officielle materiale fra Styrelsen for Patientsikkerhed står der: 
 
”Den sundhedsfaglige journalføringspligt gælder også for pædagogisk personale på eksempelvis bosteder, der udfører sundhedsfaglige opgaver. Det er blevet gjort tydeligt i vejledningen for sygeplejefagligt personale, der understreger, at journalføringspligten gælder for alle, der udfører sundhedsfaglige opgaver rettet mod den enkelte borger eller patient – også ufaglært plejepersonale og pædagogisk personale.”
 

Hold øje med din e-Boks 

Det er en af de vejledninger, der kan lande i din e-Boks omkring 1. juli. 
Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at der er fem fagspecifikke vejledninger, der er målrettet henholdsvis praktiserende læger og speciallæger, sygehuse og det præhospitale område, det sygeplejefaglige område, tandområdet og autorisations-grupper, der ikke er omfattet af de fire andre.
 
Styrelsen oplyser også, at det kan tage tid at sende mange e-Boks-breve samtidig. Typisk foregår det over flere døgn, og meddelelsen kan derfor komme på et vilkårligt tidspunkt af døgnet.
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev