Annonce

retssag

Det skal du vide, hvis din arbejdsgiver skal drages til ansvar for din skade

Tre sjældne domme giver FOA ret i, at arbejdsgiveren har et særligt ansvar for det psykiske arbejdsmiljø. Måske du har en sag, hvor arbejdsgiver kan drages til ansvar for en skade? Læs her, hvad du skal vide.

Annonce

Tre medarbejdere ramt af psykiske arbejdsskader har fået rettens ord for, at deres tidligere arbejdsgiver skal betale dem erstatning. Colourbox

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Kan din sag være aktuel?

Er du kommet til skade på jobbet, og mener du, at din arbejdsgiver kan drages til ansvar? Så kan der være mulighed for at føre en sag om arbejdsgiveransvar. Du skal være opmærksom på, at der er en forældelsesfrist på tre år.

Beviserne skal være i orden

For at vinde en retssag om arbejdsgiveransvar er det nødvendigt, at beviserne er i orden. Det er betyder, at din egen forklaring ikke alene kan løfte bevisbyrden. Det er derfor afgørende, at der er vidneforklaringer og/eller skriftligt materiale som eksempelvis gamle personalereferater, der bakker op om dine oplevelser og forklaringer.

Politianmeldelse kan være nødvendig

Hvis arbejdsskaden skyldes vold, kan det være nødvendigt at politianmelde overfaldet indenfor 72 timer for at få erstatning, der ligger udover det, du kan få ved at anmelde sagen som arbejdsskade. Der kan dog dispenseres for kravet om politianmeldelse, hvis en politianmeldelse vil skade pædagogiske og/ eller behandlingsmæssige hensyn. FOA anbefaler, at ledelsen står for at indgive politianmeldelsen.

Kontakt din TR eller din FOA-afdeling

Kontakt altid din tillidsrepræsentant eller FOA-afdeling så tidligt som muligt, hvis du oplever problemer med arbejdsmiljøet. De kan rådgive og hjælpe dig. Tag også kontakt, hvis du er blevet udsat for vold, og din arbejdsgiver ikke vil politianmelde overfaldet.

Kilde: FOAs arbejdsskadeteam

Det siger loven

Der er forskel på arbejdsskader. Ikke mindst økonomisk.

Hvis Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) anerkender din skade som en arbejdsskade, kan du ifølge lov om arbejdsskadesikring få godtgørelse for varigt men og erstatning for tab af erhvervsevne.

Hvis det samtidig er muligt at drage en til ansvar for skaden – for eksempel din arbejdsgiver – kan du ifølge lov om erstatningsansvar også få godtgørelse for svie og smerte og tabt arbejdsfortjeneste.

Der er visse forhold, der skal opfyldes for, at AES anerkender din skade som en arbejdsskade.

For eksempel skal dit varige men være mindst 5 procent – og dit tab af erhvervsevne være omkring 15 procent.

Du kan få godtgørelse for svie og smerte, hvis du er nødt til at konsultere eksempelvis en fysioterapeut eller psykolog. Erstatning for tabt arbejdsfortjeneste dækker over den indtægt, du mister, mens du er sygemeldt eller venter på at få vurderet dit tab af erhvervsevne.

Kilde: FOA, Ankestyrelsen og Arbejdsmarkedets Erhvervssikring
+

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev