Annonce

hospital sosu-assistenter på gang

Lille løft til sygehusene skuffer FOA

Rammerne for regionernes økonomi næste år er på plads. Aftalen skuffer, lyder det fra FOA.

Annonce

Danske Regioner og regeringen har indgået en økonomiaftale, der fastsætter regionernes økonomi for 2022. Heidi Lundsgaard

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Regeringen og Danske Regioner indgik onsdag en økonomiaftale for 2022.

Aftalen betyder blandt andet, at regionerne, der driver landets sygehuse, tilføres knap 1,2 milliarder kroner i forhold til sidste års aftale.

Tages der højde for det stigende antal ældre - den demografiske udvikling - havde regionerne brug for mindst en milliard for at kunne tilbyde samme serviceniveau. Dermed er den reelle stigning nærmere 200 millioner kroner, og det imponerer langtfra Torben Hollmann, FOAs formand for Social- og Sundhedssektoren. 

Læs også: Overlæge: Coronaudbrud har intet med kultur at gøre. Det handler om ulighed

“200 millioner er ingenting i et sundhedsvæsen, som sluger milliarder. Hvis vi sagde nej til nye behandlingsmetoder og ny medicin, ville det være fint. Men aftalen tager ikke højde for de forventninger, som samfundet har til vores sundhedsvæsen, hvor man vil have det nyeste og det bedste. Det er regeringen nødt til at sige højt, så folk ikke bliver skuffede, når de møder sundhedsvæsenet. Det skal ikke være personalet, der står for skud,” siger Torben Hollmann og fortsætter:

“Min tese er dog, at det kommer regeringen ikke til at sige, og så er der kun et sted at finde pengene til ny medicin og behandling, og det er på personaleressourcer. Det bliver op ad bakke.”

- Det er jo ikke nyt, at man får mindre, end der kræves forud for forhandlinger, men alligevel er det jo tidligere gået fint, eller hvad?

”Vi så, at vi ikke var klar, da corona ramte os, så hvis der er spidsbelastning på vores hospitaler, så oplever vi problemer. Og vi kan se, at arbejdspresset stiger mere og mere, så jeg vil ikke sige, at vi har klaret den. Vi har holdt den kørende, selvom det er svært,” siger Torben Hollmann.

Svære forhandlinger

Forud for forhandlingerne havde regionerne krævet 2,1 milliarder kroner ekstra til sundhedsvæsenet for at følge med det stigende antal ældre, stigende medicinudgifter og nye, dyre behandlingstilbud.

Hos Danske Regioner fortæller formand Stephanie Lose (V), at det har været lange og hårde forhandlinger:

“Vi har kæmpet med næb og kløer for hver en krone ekstra til sundhedsvæsenet, og det er positivt, at vi med aftalen sikrer 1,2 milliarder kroner ekstra til gavn for patienter, pårørende og medarbejdere. Det er dog ingen hemmelighed, at forhandlingerne har været svære, og at regeringens udgangspunkt har været stramme økonomiske rammer. I det lys har aftalen været det muliges kunst,” siger Stephanie Lose i en pressemeddelelse.

På grund af stigende udgifter til medicin og nye behandlingstilbud, vil presset på sundhedsvæsenet også blive stort i 2022, og der vil derfor igen næste år være brug for at prioritere skarpt, understreger Stephanie Lose.

Tilfreds sundhedsminister

Hos regeringen siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at det med aftalen er sikret, at velfærden og sundhedsvæsenet videreudvikles på trods af den ekstraordinære situation, som coronakrisen har forårsaget.

“Vi løfter bl.a. fødselsområdet og skaber mere tryghed for de fødende og deres familier ved eksempelvis at indføre fødselsforberedelse i mindre hold og gøre telefonrådgivning mere tilgængelig. Samtidig er vi enige om at styrke lægedækningen i hele landet, også uden for de større byer,” siger Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

Tirsdag i denne uge indgik regeringen og KL en økonomiaftale for kommunerne. Her kan du læse mere om, hvad den indeholder.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev