Annonce

færge

Overfartsleder om gratis sommerfærger: Godt, at vi kan bestemme tidspunktet

Som en del af regeringens sommerpakke kan man igen i år komme gratis med færgerne mellem danske småøer. Efter sidste års pres på småøerne er overfartsleder Anne-Marie Mortensen glad for, at færgeoperatørerne nu selv kan bestemme, hvilke afgange der er gratis.

Annonce

Sommerpakken giver færgeselskaberne mulighed for at tilbyde gratis overfart fra juli til og med september. På færgen til Fur bliver det dog først efter højsæsonen, at turen bliver gratis, fortæller overfartsleder Anne-Marie Mortensen. Niels Åge Skovbo

Af Ida Østerlund
Journalist

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Fra juli og til og med september vil færger mellem danske småøer igen være gratis for gående, cyklister og biler med handicapparkeringskort. Det blev fredag eftermiddag præsenteret på et pressemøde af erhvervsminister Simon Kollerup (S) som en del sommerpakken 2021.

”Danskerne skal have en god sommer ovenpå en hård pandemi,” sagde erhvervsministeren på pressemødet.

Modsat sidste sommer, hvor der også var gratis færger, er det i år færgeoperatørerne, der vælger, hvilke afgange der skal være gratis.

Det er Anne-Marie Mortensen, som er overfartsleder på Fursund Færgeri, meget glad for. Sidste år oplevede de på den lille ø Fur i Limfjorden så stor interesse for de gratis færger, at presset blev for stort på både færge og restaurationsliv. Det resulterede i, at det blev en dårlig oplevelse for mange af turisterne, fortæller hun.

”Normalt har vi 200.000-250.000 turister om året på Fur. Sidste år steg det med 25-30 procent. Nogle dage havde vi op til 900 gående med færgen. Det stak helt af. Problemet var ikke kun, at de alle skulle med færgen, men også at caféerne og restauranterne ikke havde plads til dem alle,” siger Anne-Marie Mortensen.

Derfor kommer gratisfærgerne til at sejle fra Salling til Fur på den anden side af højsæsonen, altså i august og september måned, fortæller hun.

FOA: Husk den gode tone

I FOA hilser man sommerpakken velkommen, men i stedet for at gøre færgerne gratis henover sommeren, havde sektorformand i Teknik- og Servicesektoren, Reiner Burgwald, gerne set, at færgebilletterne blev gjort permanent billigere hele året.

”På den måde kunne man sprede den øgede tilstrømning af turister til hele året. De fleste øer har jo ikke behov for flere folk om sommeren, hvor der altid er mange turister,” siger han.

Igen i år har FOA tilsendt plakater til småfærgerne, der kan hænges op, for at huske passagerne på at holde den gode tone overfor færgepersonalet, hvis der bliver pladsmangel og forsinkelser på grund af de mange mennesker, som vil benytte sig af det gratis tilbud.

”Færgen bliver ikke større af, at færgepersonalet bliver råbt ad. Folk bliver så sure, hvis de ikke kan komme med. Men de skal bare huske på, at personalet er sat til at passe på dem og deres sikkerhed,” siger Reiner Burgwald. 

fægre
Færgen mellem Fur og Salling tager fire minutter og sejler hvert kvarter.  Niels Åge Skovbo

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev