Annonce

Åben trækasse med 50-kronesedler

Kassen med efterløns-kroner åbnes igen for skattefri udbetaling

I første halvår af 2022 kan alle, der er med i
efterlønsordningen, få deres indbetalinger skattefrit udbetalt. Baggrunden er den tidlige pension, der træder i kraft fra årsskiftet.

Annonce

For tredje gang har Folketinget besluttet, at efterlønsbidrag kan udbetales uden skattetræk. Denne gang skyldes det indførelsen af tidlig pension, som nogle med fordel kan vælge i stedet for efterløn. Colourbox

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Folketinget har netop besluttet, at alle, der stadigvæk er med i efterlønsordningen, næste år kan hæve deres indbetalte bidrag skattefrit. Muligheden for skattefri udbetaling gælder også fleksydelses-ordningen, der er den særlige ’efterløns’-model for personer i fleksjob.

Skattefri udbetaling af efterlønsbidraget er gennemført to gange tidligere. I 2012 betød det, at omkring en halv million danskere droppede efterlønnen, i 2018 gjorde 60.000 det samme. Når det nu sker igen, er forklaringen, at mange med fordel kan vælge tidlig pension i stedet for efterløn. 

Læs også: Kend din ret: Sådan får du tidlig pension

”Med muligheden for at få sine efterlønsbidrag udbetalt kontant og skattefrit kan man justere sine tilbagetrækningsplaner og vælge det, man synes passer bedst ind i ens liv. Mange vil opnå en økonomisk gevinst ved at få udbetalt sit efterlønsbidrag og overgå til tidlig pension fremfor at blive i efterlønsordningen,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgård i en kommentar til Folketingets vedtagelse af den nye lov.

Efterløn særlig vigtig for FOA-medlemmer

I 2020 var der lige omkring 329.000 personer tilbage i efterlønsordningen, heraf 32.352 medlemmer af FOAs a-kasse. Det viser tal fra jobindsats.dk.

Tilbage i 2006 indbetalte cirka 1,3 millioner danskere til efterlønnen. Det svarede til 63 procent af alle medlemmer af en a-kasse, mens det i dag kun er 15 procent, der er med i efterlønsordningen. 

Blandt medlemmerne i FOAs a-kasse er interessen dog betydeligt større, her betaler hver fjerde (24 procent) til efterløn.

”Efterlønnen har betydning for en del FOA-medlemmer. Vi har mange medlemmer oppe i årene, og den generation er vokset op med efterlønnen. Men det betyder også meget, at folkepensionsalderen stiger, og arbejdsmiljøet er for dårligt. Det kan muligheden for tidlig pension ikke kompensere for,” siger Helena Mikkelsen, der er forbundssekretær i FOA.

Blandt medlemmer af FOAs a-kasse under 30 år betaler kun 1 procent til efterløn, mens 58 procent af de 60-64-årige gør det.

Mange fortryder droppet efterløn

I en medlemsundersøgelse fra 2019 oplyser mere end halvdelen (55 procent) af de FOA-medlemmer, der har hævet deres efterlønsbidrag i 2012 og 2018, at de fortryder beslutningen. 

Læs også: Over halvdelen fortryder fravalg af efterløn

”Man kan let blive fristet, når nogen vifter med en check. Men prisen for en bedre økonomi lige nu er jo, at der bliver længere til åndehullet og friheden fra det arbejde, som måske ikke længere er attraktivt,” siger Helena Mikkelsen.

Hun vil ikke råde generelt i forhold til den nye mulighed for at få sine efterlønspenge udbetalt, fordi beslutningen afhænger meget af individuelle forhold.

”Folk er forskellige steder i livet. Man må tage fremtidsbrillerne på og finde ud af, om livet skal være lettere nu eller senere. Det er vigtigere at kikke i krystalkuglen end på beløbet på efterlønskontoen”. 

Helena Mikkelsen minder også om, at medlemskab af efterlønsordningen indebærer retten til et seniorjob, hvis man i en sen alder bliver arbejdsløs og mister dagpengeretten. Og dermed sikkerhed for job og indtægt frem til efterlønsalderen. 

Den tryghed ryger, når man hæver sit efterlønsbidrag og dermed udmelder sig af ordningen. Det gør også muligheden for at få den skattefrie efterlønspræmie, som udbetales, hvis retten til efterløn ikke bruges. 

65.000 kroner udbetalt i gennemsnit

I 2021 er efterlønsbidraget 6.240 kroner om året, som kan fratrækkes i skat. Ved den seneste skattefrie udbetaling af efterløn i 2018 fik de, der hævede deres bidrag, i gennemsnit udbetalt 65.000 kroner ifølge Beskæftigelsesministeriet.

Det er kun i første halvår af 2022, at efterlønsbidragene kan hæves skattefrit. Men man kan altid udmelde sig af efterlønsordningen. Hvis pengene overføres til en dansk pensionsordning, bliver der ikke trukket skat. Hvis beløbet udbetales kontant, er det derimod skattepligtigt.

Se den nye lov om skattefri udbetaling af efterløn.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev