Annonce

Fire mennesker sidder rundt om et bord. En mand har en lille blå og grøn nål på tøjet

Nyt symbol skal gøre livet med demens en lille smule nemmere

For at gøre hverdagen med demens mere tryg har Folkebevægelsen for Demensvenligt Danmark udviklet en lille nål, som borgere ramt af demens kan sætte på tøjet. Den  symboliserer, at man lider af demens, og derfor kan få brug for hjælp og forståelse.

Annonce

En lille nål med forhåbentlig stor betydning. Det er ønsket med den blå-grønne pin, som danskere med en demenssygdom nu kan bære for at vise, at de kan have brug for lidt ekstra tålmodighed og forståelse.  Pressefoto

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

En lille blå-grøn pin skal gøre hverdagen mere tryg for borgere, der er ramt af demens. Håbet er, at ser man den lille nål på tøjet af en person, vil man møde dette menneske med forståelse og tålmodighed. 
Det er Folkebevægelsen for Demensvenligt Danmark, der står bag symbolet.
 
Ambassadør og danser Silas Holst har selv en far, der er ramt af demens. I et tidligere interview med Fagbladet FOA appellerede Silas Holst til, at Danmark bliver et mere accepterende og tolererende samfund: 
 
“Mit budskab er: Tal om tingene. Lad os få nedbrudt tabuer. Jeg møder mange, der er flove over at være demente. Vi skal tilbage til, at vi har et tolererende, accepterende samfund, hvor vi har overskud til ting, der falder uden for normen,” sagde Silas Holst dengang og tilføjede:
 

Læs også: Silas Holst: Jeg frygter den dag, min far ikke længere genkender mig

“Buschaufføren skal have overskud til at tage den demente med, selvom han er forvirret. Og kassedamen skal have overskud til, at der står én og ikke ved, hvad en 1-krone er. Og vigtigst af alt: den der står bag den demente i Netto, må ikke være rasende over at komme fire minutter senere hjem og på den måde ødelægge den dementes dag. Omfavn hinanden. Hjælp dog hinanden,” sagde Silas Holst dengang. Og derfor er han i dag meget glad for det nye symbol:
 
“I starten af min fars demensforløb ville det her symbol have været guld værd,” siger han i en pressemeddelelse.
 
Lone Harlev er sekretariatsleder i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark:
 
“Tanken med symbolet er, at når man ser symbolet, så er man lidt ekstra opmærksom og tilbyder eventuelt sin hjælp. Det er ikke altid, der er brug for konkret hjælp, nogle gange blot lidt mere tålmodighed. Derfor er det alfa og omega, at mange kender symbolet,” siger Lone Harlev.
 
Som en del af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har FOA været med til at udvikle symbolet.
 
“FOA har gennem mange år sat stort fokus på arbejdet med demens, og det fokus er vigtigt at fastholde. Vi håber derfor, at symbolet bliver et godt hjælpemiddel til mennesker med demens, og at det kan hjælpe med, at vi alle bliver mere opmærksomme på udfordringerne ved demens,” siger formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann i en pressemeddelelse
 
I Danmark lever 90.000 mennesker med demens. Symbolet er frivilligt at bære, men ideen er, at det er for den demensramte, og derfor ikke for personer, der ønsker at tilkendegive deres støtte til borgere med demens.
 
 

Hvordan giver man en hjælpende hånd?

Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmarkhar tre simple råd, du kan følge, hvis du oplever, der er behov for konkret hjælp

Tag kontakt
-Smil og vær imødekommende

Tal tydeligt
-Stil ét spørgsmål ad gangen

Vær tålmodig
-Sæt tempoet lidt ned, og hjælp gerne på vej

Kilde: Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev