Annonce

Yvonne

Mindre kød og mere klimafokus fylder i de nye kostråd

Både kroppen og klimaet er der taget hensyn til i Fødevarestyrelsens nye kostråd. Køkkenmedhjælper Yvonne Herold tænker allerede på klimaet på arbejdet, men glæder sig til at lære mere om det. 

Annonce

Køkkenmedhjælper Yvonne Herold tænker allerede i forvejen på klimaet, når hun laver mad til børnene i Børnehuset Stavlundvej, men hun håber at blive klogere og lære endnu mere, når hende og kollegerne skal på et AMU-kursus i bæredygtig og klimavenlig mad, når coronavirussen tillader det.  Jørgen True

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Spis planterigt, varieret og ikke for meget. Sådan lyder overskriften og det første overordnede råd i Fødevarestyrelsens nye kostråd, som netop er blevet præsenteret i dag. 

”Vi har brug for det her i fællesskab. Jeg håber, at du vil gøre en forskel. Jeg håber, at du vil være med til at inspirere andre med de her rigtig gode kostråd. Husk på, at det ikke bare er sådan, at vi bliver, hvad vi spiser. Klimaet bliver også, hvad vi spiser. Det skal vi tænke over i fremtiden,” sagde minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) blandt andet på en virtuelt præsentation torsdag formiddag.

De nye kostråd skiller sig nemlig ud fra de tidligere kostråd ved at fokusere både på sundhed for kroppen og på hensyn til klimaet. 

De 7 nye kostråd

Spis planterigt, varieret og ikke for meget

Indfør kødfrie dage og brug mindre kød i dine måltider. Erstat kødet med fx grøntsager, bælgfrugter eller fuldkorn.
 

Spis flere grøntsager og frugter

Spis 600 gram grøntsager og frugter om dagen – altså ’6 om dagen’. Mindst halvdelen skal være grøntsager.

Spis mad med fuldkorn

Spis 75 gram fuldkorn om dagen og gerne mere. 75 gram fuldkorn svarer fx til to deciliter havregryn og én skive fuldkornsrugbrød. Det er vigtigt, at du varierer mellem forskellige fuldkornsprodukter.

Spis mindre kød - vælg bælgfrugter og fisk 

350 gram kød om ugen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Begræns især okse- og lammekød. 

Sluk tørsten i vand

Drik vand når du er tørstig, til dine måltider, og når du er fysisk aktiv.
 

Vælg planteolier og magre mejeriprodukter

Vælg planteolier, fx raps- og olivenolie, frem for hårde fedtstoffer, fx smør og kokosolie, når du laver mad.
 

Spis mindre af det søde, salte og fede

Skær ned på, hvor ofte du spiser slik, kage, chokolade, is, kiks og chips. 
 
+
I Børnehuset Stavlundvej i Tårnby er køkkenmedhjælper Yvonne Herold de senere år blevet mere og mere bevidst om at servere mad for børnene, som også tager hensyn til klimaet. 

”Børnene får kartofler i stedet for ris, vi spiser rodfrugter efter årstiderne, og her om vinteren får de ikke vindruer. Så jeg er begyndt at tænke mere over det,” siger Yvonne Herold.
 
Et af de nye kostråd lyder, at man skal skære ned for kødet, og det har de også gjort i Børnehuset Stavlundvej. Når børnene får kød, tænker Yvonne over, hvilken slags hun serverer. 

”Vi bruger meget mindre kød, og når jeg bruger kød, er det mere kylling end oksekød. Det er jo ikke sådan, at børnene ikke må frikadeller, men den frikadelle kunne jo lige så godt være lavet af hakket kyllingekød,” siger Yvonne.

AMU-kursus i bæredygtig mad

Faktisk havde Yvonne sammen med kollega arrangeret, at al køkkenpersonalet i hele Tårnby Kommune skulle have været på et AMU-kursus i bæredygtig og klimavenlig mad i foråret. Men på grund af corona blev kurset aflyst.

”Jeg ville rigtig gerne have været på det kursus for at lære noget mere grundlæggende, for det er stadig nyt for os. Og der er stadig ting, jeg er i tvivl om. For eksempel med tomater. Skal man købe danske tomater i drivhus, eller skal man købe tomater fra Spanien, der er friland?” siger Yvonne, som håber, at hun og kollegerne kan blive klogere, når kurset engang, når landet åbner mere igen, kan blive afholdt.

FOA: Godt at få klima på dagsordenen

Hos FOA hilser formand for Kost- og Servicesektoren Pia Heidi Nielsen de nye klimakostråd hjerteligt velkommen. De bliver et nyt arbejdsredskab for mange FOA-medlemmer, fordi landets offentlige køkkener arbejder ud fra Fødevarestyrelsens anbefalinger. Men i mange køkkener har man allerede arbejdet med klimahensyn længe, fortæller sektorformanden.

"I vores sektor og hos FOA fylder klimaet meget, og mange steder er man allerede godt i gang med at implementere mere klimavenlig mad, undgå madspild og spise sæsonens råvarer," siger Pia Heidi Nielsen.

"Men ved at det nu officielt bliver meldt ud, kommer der mere fokus på det. Det hilser vi meget velkomment," siger formanden, som selv har siddet med i en innovationsgruppe, der har drøftet de nye kostråd. 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev