Annonce

Portrætbillede af Pia Heidi Nielsen

Debat 

Klumme: Ramaskrig over kødfrie dage

Hvis vi skal have flere til at vælge en kødfri dag eller to, handler det om at der er lækre alternativer til rådighed i kantiner og madordninger, skriver sektorformand Pia Nielsen.

Annonce

“Hvis vi skal have flere til at vælge en kødfri dag eller to, handler det om, at der er lækre alternativer til rådighed i kantiner og madordninger,” skriver Pia Nielsen. Malte Kristiansen

Af Pia Nielsen
Sektorformand

Annonce

Arbejdet for et bedre klima er en af de helt store udfordringer for os alle.
Ikke kun i Danmark, men over hele verden. Mange områder er i spil: Energi, trafik, tøj, bolig og selvfølgelig også ernæring. 

Læs også: OK21: Døgnansatte får bedre arbejdstidsregler

Fødevarestyrelsen arbejder 
på Danmarks nye kostråd, som efter planen bliver
offentliggjort i januar 2021. Kostråd, som ikke kun handler om ernæring og sundhed, men også indtænker klimaet. 

I den vestlige verden står vores forbrug af fødevarer for cirka en fjerdedel af den samlede klimabelastning pr. person. At lave om på det kræver både nye, mindre CO2-udledende produktionsformer, samt vi som forbrugere spiser mere grønt. 

Måske var det tanken, da regeringen for nylig foreslog to tvungne kødfrie dage i statens kantiner. Men uanset de gode intentioner kan det nok være, at der var kontant afregning. Fra både politikere, meningsdannere og os almindelige danskere lød der et ramaskrig, som havde de foreslået at afskaffe julen og kongehuset på en og samme gang. 

Og der gik da heller ikke mange dage, før forslaget blev trukket tilbage.

Læs også: Overlæge: Coronaudbrud har intet med kultur at gøre. Det handler om ulighed

Uanset reaktionen er jeg ikke i tvivl om, at vi skal den vej. Men jeg tror på frivillighedens vej. Hvis vi skal have flere til at vælge en kødfri dag eller to, handler det om, at der er lækre alternativer til rådighed i kantiner og madordninger. Og vi er i gang. 

I dag har daginstitutionerne for eksempel allerede vegetarmad som en del af deres
madplan. Det arbejde tør jeg godt garantere, at vi kommer til at fortsætte.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev