Annonce

Karsten læner sig op ad et bord, iført en rød striktrøje. Bag ham er der hans køkken, bygget i moderne stil, og på hver side af ham hænger en lampe.

FOA taber fedmesag i landsretten


Selvom afgørelsen er et nederlag, har 10 års kamp ikke været forgæves, mener FOAs advokat.

Annonce

Dagplejer Karsten Kaltoft blev efter sin egen og FOAs opfattelse fyret på grund af sin vægt. Men den anklage har først byretten og nu landsretten afvist. Niels Åge Skovbo / Arkivfoto

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Billund Kommune gjorde sig ikke skyldig i diskrimination på grund af fedme, da den i 2010 fyrede dagplejer Karsten Kaltoft. Det har Vestre Landsret netop fastslået og dermed stadfæstet byrettens dom fra 2016.

Læs også: Fedme-dom: 165 kilo hæmmer dig ikke

Sagen går ti år tilbage, da Billund Kommune i 2010 fyrede Karsten Kaltoft som den eneste af kommunens 135 dagplejere. På det tidspunkt vejede den nu tidligere dagplejer 165 kg. 

Karsten Kaltoft blev efter sin egen og FOAs opfattelse fyret på grund af sin vægt. Det afviste Billund Kommune og begrundede afskedigelsen med faldende børnetal.

Ærgerlig over dommen

I 2014 fik sagen stor international bevågenhed, da en EU-dom samme år slog fast, at overvægt kan være et handicap.

Alligevel tabte FOA først sagen i byretten og nu altså også i landsretten. FOAs advokat, Jacob Sand, er både overrasket og ærgerlig over, at landsretten ikke ændrer byrettens dom fra 2016.

”Jeg synes, det er en hård bedømmelse ikke at opfatte Karstens fedme som et handicap til trods for, at han havde et BMI på 54 eller derover,” siger advokaten og fortsætter:

Læs også: Fyret overvægtig får medhold i EU

”Derudover er jeg overrasket over, at man ikke mener, at vi har påvist faktiske omstændigheder, der giver anledning til at formode, at man i afskedigelsen lagde vægt på Karstens fedme. Det er vi, fordi lederen flere gange op til fyringen kom på privat besøg hos Karsten med det formål at diskutere hans fedme.”

Ikke forgæves kamp

Men selvom afgørelsen er et nederlag, har sagen ikke været forgæves, pointerer Jacob Sand: 

”Når man ser tilbage på sagen, så vil sagen imidlertid som helhed blive betragtet som en sejr for beskyttelsen af fede/svært overvægtige. Med EU-Domstolens dom fra 2014 er der blevet skabt en bred forståelse blandt arbejdsgivere om, at man ikke må diskriminere svært overvægtige. Den klarhed er til gavn for alle."

Læs også: Eksperter: Fedme-dom giver bedre beskyttelse til overvægtige

"10 års kamp var derfor ikke forgæves. I dag er der færre ansatte, der vil blive udsat for samme behandling som Karsten Kaltoft tilbage i 2010 blev udsat for af Billund Kommune," lyder det fra Jacob Sand.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev